X
 
 

Търговската война между САЩ и Китай в полза на Русия

2929 4
photo of Търговската война между САЩ и Китай в полза на Русия
Снимка: iStock/Guliver
През последните две седмици вместо да се стигне до споразумение между САЩ и Китай, както се очакваше, двете държави си "размениха" нови мита.

От Вашингтон обявиха, че ще увеличат тарифите върху китайски внос в размер на 200 милиарда долара от 10 на 25% и ще добавят нов списък със стоки за 300 милиарда долара.

Тръмп призова за връщане на производства в САЩ заради митата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова за връщане на производства в страната, защото там няма мита. Той уверява, че други страни вече ...

От своя страна властите в Пекин заявиха, че ще отвърнат с мита в размер на 25 на сто върху американски внос за около 60 милиарда долара. Промените трябва да влязат в сила от 1 юни.

Част от засегнатия внос ще бъде този на американски втечнен природен газ (LNG). Китай вече е намалил импорта на суровината от Щатите.

Според данни на Reuters през 2018 година към азиатската страна са пътували 27 танкера, натоварени с американски втечнен газ. За предходната 2017 година те са били 30. Нещо повече - по-голямата част от танкерите са отплавали за Китай преди разразяването на търговската война.

Според специализираното издание OilPrices неизбежно с повишаването на митата до 25% доставките ще се свият или дори ще бъдат спрени напълно.

Въпреки това вероятно второстепенни доставчици ще се възползват от това и ще внасят американски газ, който след това ще препродават на Китай.

Китай въвежда мита за внос на повече от пет хиляди видове стоки от САЩ

Китай въвежда мита за внос на повече от пет хиляди видове стоки от САЩ, които ще бъдат в диапазон от 5% до 25%, съобщава англоезичното ...

Един от най-големите печеливши от задълбочаването на търговския конфликт в това отношение е Русия. Малко след като Пекин обяви, че ще отговори с контрамита на Щатите, ръководството на руския гигант "Новатек" посочи, че планира да увеличи добива си на втечнен газ до 70 милиона метрични тона годишно до 2030 година.

Предишната цел беше до този период обемът да нарасне до 57 милиона метрични тона на година.

Ако "Новатек" успее да постигне тази цел, Русия може да се превърне в третият най-голям производител на LNG и дори да изпревари САЩ в това отношение през следващото десетилетие. Към момента Австралия и Катар са най-големите износителки на втечнен газ.

Крайно интересен е и сблъсъкът на "ниво" високи технологии. САЩ обвиняват Китай, че краде от американците технологии и принуждава американски компании да му издават търговски тайни, за да стане КНР световен лидер в робототехниката, строителството на електромобили и други челни индустриални отрасли.

"Саут Чайна морнинг пост" отбелязва, че спорът не засяга толкова търговията, колкото геополитиката - въпроса кой ще е пръв в света на високите технологии. На този фон в САЩ се заговори отново, че Америка и Китай представляват две различни цивилизации, съответно и конфликтът им е междуцивилизационен.

Новите мита на САЩ срещу Китай вече са в сила, ще има ли и други?

Съединените щати налагат нови мита на стоки от Китай за стотици милиарди долари. Въпреки продължаващите и в момента търговски преговори...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Китайците ще намалят вноса на американски втечнен природен газ и янките ще ни го пробутат силово на нас, тък като нашите управници вимаги са с вазелин !
 • А стига бе.... 1.1 А стига бе.... преди 3 месеца Профил на трол?
  Глупости!!!Ние нямаме пари за този хамерикански ГЪЗ!!!
  : 5 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  хахаха,преди 12 часа имаше 3 на 3 гласа за коментар 1,а сега са 1 на 3 гласа.някой ги е поизтрил,а?или системата се е побъркала сама може би?
  : 1 !