Търговското примирие на Тръмп

3603
Търговското примирие на Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп премина в бързо настъпление в търговската война срещу целия свят, но много скоро обяви примирие за срок от четири месеца, давайки на противниците си възможност да си помислят, дали си струва да се сблъскат с него. Най-гръмкото заявление на Тръмп беше предупреждение за оттеглянето на САЩ от Световната търговска организация. „Ще си тръгнем, ако сме принудени. Знаем, че ни мамят от години и това няма да се повтори“, каза той. Ако САЩ се оттеглят от СТО, това ще удари не само Китай, но и повечето търговски партньори на Вашингтон.

Тръмп отдавна критикува СТО за "несправедливи" търговски правила, а поредното му изказване е опит за промяна на съществуващите търговски споразумения. Например, по-силната, в сравнение с американската, автомобилна индустрия плаща мита 2,5% при износ в САЩ, а американските автомобилни производители (които и без това не са много конкурентоспособни) трябва да заплатят мито от 10%, за да попаднат на европейските пазари, пише руското списание „Експерт“ в материал, представен без редакторска намеса от агенция Фокус.

Как Путин се възползва от слабостите на Европа

"Ние никога не сме се отнасяли към Европа като към любовница. Ние винаги сме предлагали сериозни отношения." Това каза през 2015 година...

Както обикновено, най-много внимание бе отделено на основния обект на нападките на американския президент - Китай. На 1 август Тръмп обяви въвеждането на мита от 10 септември върху вноса на стоки от Китай на стойност 300 милиарда долара. Вносът от 235 милиарда вече е наложен с 25-процентово мито и по този начин целият китайски износ за Съединените щати би бил наложен с повишени тарифи. Пекин, неспособен да реагира симетрично, започна постепенно да обезценява националната валута, за да подкрепи износа. Юанът едва успя да поевтинее от 6,9 до 7,0 за долар, когато Министерството на финансите на САЩ призна Китай за валутен манипулатор, което дава на Вашингтон правото да налага допълнителни глоби на китайските фирми.

Две седмици по-късно обаче Тръмп замени гнева с милост и обяви отлагането на въвеждането на 10-процентовите мита от 1 септември до средата на декември. „Правим това за Коледния сезон, за да избегнем негативно влияние върху американските потребители“, обясни той подаръка си на китайците. По този начин Тръмп успокои борсите, които треперят от евентуален нов кръг на търговската война и накара китайците да се замислят: струва ли си да изтеглят от търговските преговори със САЩ? „Не мисля, че имат намерение да чакат до момента, когато демократите ще влязат във всичко това. Надявам се това да не се случи, защото, защото тогава икономиката им ще отиде в ада много бързо“, увери Тръмп китайските другари. Освен това американският президент заяви, че митата не са оказали никакво негативно влияние на световната търговия и са донесли на бюджета на САЩ около 60 милиарда долара. Действително, цените на китайските стоки в САЩ не са се повишили, а китайският износ в САЩ през 2018 година дори се е увеличил с 11%. Американският лидер се държи като собственик на голяма търговска мрежа: той извива ръцете на доставчиците на стоки, като ги принуждава да плащат повече ,за да бъдат представени в търговския център. Китай няма алтернатива на американския пазар, където могат да се продадат стоки за половин трилион долара. САЩ, от своя страна, няма да останат без внос, защото има множество развиващи се страни, които мечтаят да изтласкат Китай от американския пазар.

Вярно е, че новите американски мита, засягащи смартфоните и лаптопите, могат да засегнат и американските компании, например Apple, която събира продуктите си в Китай. Но проблемите на Apple едва ли ще спрат Тръмп: първо, той ги помоли да прехвърлят продукцията си в САЩ отдавна, и второ, Apple държи четвърт трилион долара в офшорка, като не иска да плаща данък общ доход в САЩ – нито „големият“ по-рано, 25%, нито „малкият“, който се плаща след данъчната реформа на Тръмп – само 10%. Данъчната реформа не даде очакваното възраждане на индустриалното производство в Съединените щати и Тръмп може да продължи да упражнява натиск върху Китай и други страни, печелейки точки в очите на американските избиратели в навечерието на президентските избори през 2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com