Украинската контраофанзива: Повече пот в тренировките, по-малко кръв в боя (ВИДЕО)

4446
Украинската контраофанзива: Повече пот в тренировките, по-малко кръв в боя (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Кои са те - бойците, на които е поверено осъществяването на последната надежда на Зеленски - прословутото контранастъпление? Френското списание Pouint зададе този въпрос и изпрати репортер в украински военни учебни центрове. Кореспондентът не откри там мускулести мъже от "специалните части”.

За да може да отвърне на удара, Киев трябва да призове около 40 000 души в армията, които трябва да бъдат обучени по стандартите на НАТО, но предимно със старо съветско оръжие.

"Това е бедрената ви артерия. Ако тя бъде ударена от куршум или шрапнел, имате по-малко от минута да сложите турникет, преди да изтече кръвта. Така че не си губете времето, тренирайте сега!" Инструкторът показва "нагледен материал" от училищен тип със схема на кръвообращението в човешкото тяло. Вглежда се в лицата на присъстващите. Пред него са около трийсетина мъже на различна възраст. Всички започват несръчно да се опитват да сложат черен турникет на бедрото. Умението е все още малко, но се полагат много усилия: цари пълна тишина, а лицата на мнозинството са напрегнати от усилие и вълнение.

Преди няколко седмици тези хора живееха нормален живот. След няколко дни те ще бъдат на фронтовата линия на най-ужасния конфликт, който Европа познава след Втората световна война. Те ще се озоват в окопите на Източна Украйна.

Украински новобранец: "Страх ме е"

Всички те са част от група от 100 новобранци на пехотен батальон "Днепър-1". През последните 6 седмици те са изучавали основите на бойните изкуства в бивш летен лагер, изгубен в гората. Някои, повикани насила, седят с кисело лице. "Взеха ме от работа. Бях готов за това, но ме е страх. Много от моите приятели, които бяха мобилизирани преди мен, не се върнаха живи", казва с вълнение 30-годишният миньор Роман от град Угледар в Донбас. Още: Foreign Policy хвърля съмнение, че Украйна има достатъчно оръжия за успешна контраофанзива

До него Сергей, 37-годишен работник, също изглежда мрачен. Той се опитва да получи удостоверение от военните лекари, което да го признае за негоден да служи на фронта поради нараняване на крака. "Не съм глупав. Пращат ни там, за да участваме в контранастъплението", мърмори той, трескаво дърпайки от цигарата си.

Други новодошли вече не са толкова млади. "Малко не ми достигна възрастовата граница", тъжно казва 59-годишният Олег, побелял зидар: "Ще изпълня задълженията си, но се надявам, че няма да ме пратят твърде близо до фронта, тъй като всеки разбира: няма да мога да тичам толкова бързо, колкото другите".

От въвеждането на военно положение на 24 февруари 2022 г. всеки украински мъж на възраст от 18 до 60 години може да бъде мобилизиран, с изключение на студенти, хора с увреждания и бащи на големи семейства. Украинската армия е принудена всеки ден да попълва редиците си, за да компенсира загубите.

Трудности при призоваването

За да попълни личния си състав в навечерието на бъдещото контранастъпление, украинската армия възнамерява да сформира 8 нови бригади, включително от новомобилизирани войници. Въпреки това, докато много цивилни спонтанно взеха оръжие в началото на конфликта, сега доброволците са по-рядко срещани във военните служби за регистрация и набор.

Реформата на системата за заплащане на военните, въведена тази зима, не подобри ситуацията: бонусите за войниците, изпратени на фронта, бяха рязко намалени. Плащат се само на онези, които са в пряк контакт с врага, под обстрел. Въпреки че правителството обеща да привилегирова най-изложените на опасност войници, тази мярка направи службата дори в близкия тил непопулярна. "Приемането на закона доведе до негативни последици. Тази тема все още е обект на разгорещени дискусии в парламента", каза офицерът Александър Коваленко.

В допълнение към бюджетните проблеми, Киев е изправен и пред друга брутална аритметична реалност: Русия, с три пъти по-голямо население, може да призове много повече хора. След като мобилизира 300 000 души през септември, Москва се готви за втора вълна на мобилизация.

"Предвид тази ситуация залагаме на качеството на обучението. Имаме по-малко хора, но те ще бъдат обучени по стандартите на НАТО. Това означава, че ще бъдат "по-универсални" войници от опонентите си", казва Денис, един от инструкторите, който е воювал 4 години в Донбас преди военните действия да ескалират през февруари 2022 г. Идеята е, че в отделение от шестима войници всеки знае как да замени някой от другарите си, ако е ранен или убит.” Още: Анализ в Die Welt: НАТО с нова военна стратегия спрямо Русия

На кръстопътя на световете

Зад Денис около 30 новобранци пълзят през храсталака под вълна от експлозии на гранати и изстрели. Инструкторите се опитват да симулират руска засада. "Лягай, тъпак, ще получиш куршум в челото!" - крещи висок военен с бронежилетка, удряйки по каската изплашен новодошъл, проснал се на земята. "Евакуирайте ранените, но бързо!"- крещи друг офицер, стреляйки с истински Калашников. Трима задъхани пехотинци се втурват към един от своите другари в безсъзнание и след това с мъка го отнасят дълбоко във военния лагер, заобиколен от високи стени.

Когато тренировката приключва, всички се отпускат. Войниците събират оборудването си, което се състои изцяло от стари съветски оръжия. Нови картечници и други модерни гранатомети няма за тях - засега.

Провеждайки кратки учения по методи на НАТО, предимно със съветско оръжие, както и воювайки няколко години в окопите на Донбас, украинската армия е на кръстопътя на няколко свята. Докато някои бригади тренират в базите на НАТО и получават танкове "Леопард", други тренират със стари оръжия в бивши летни лагери.

Няма концепция за "обща сила", предполагаща съвместно изпълнение на една бойна мисия от структури с различно подчинение. Но именно този подход е възприет от британските, американските и израелските сили, отбелязват френските експерти Филип Гро и Венсан Туре в доклад, публикуван в началото на април от Фондацията за стратегически анализи. Ето какво пишат те: "Една хетерогенна структура води до още по-големи загуби, ако е необходимо да се води дългосрочна война срещу руснаците".

Скоро ще дойде ред и на бойците от батальона Днепър-1. През следващите седмици ще става дума преди всичко за пробива на рубежите на отбраната на Русия и за "победоносното" контранастъпление на Украйна. От тази стъпка ще зависи много.

Репортер: Теофил Симон, Le Point

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари