Foreign Policy хвърля съмнение, че Украйна има достатъчно оръжия за успешна контраофанзива

8965
Foreign Policy хвърля съмнение, че Украйна има достатъчно оръжия за успешна контраофанзива
Снимка: Getty images

Снегът се топи в Източна Украйна и въпреки че въоръженият конфликт с Русия продължава повече от година, за Великденските празници ситуацията леко се поуспокои.

На Запад затишието, което се установи на украинските фронтове, с изключение на Бахмут, предизвиква безпокойство и тревога. Много хора питат: защо се бави настъплението? Седмици наред висши украински лидери, като се започне с президента Зеленски, заявяваха, че няма да започнат мащабно настъпление срещу руските отбранителни позиции, освен ако не получат повече оръжия от САЩ и Запада.

Анализ: Приоритетната руска цел в Бахмут. Нова чистка сред руските висши военни? (ВИДЕО)

Руснаците приоритизират пробив в северозападната част на град Бахмут и да достигнат до път О0506 (Хромово – Часов Яр, т.нар. Път ...

В края на март Зеленски написа в Telegram, че Украйна няма да може да възобнови контранастъплението, докато западните страни не ѝ доставят повече оръжия, включително артилерия, танкове и реактивни системи за залпов огън. Западните лидери досега отхвърляха искането на Киев да му дадат изтребители F-16 и ракетна артилерия с голям обсег, способна да поразява руски отбранителни позиции на по-голямо разстояние - 300 километра.

"Очакваме получаването на боеприпаси от нашите партньори", каза Зеленски в интервю за японския вестник Yomiuri Shimbun в края на март. Контраофанзивата "все още не може да започне - не можем да изпратим нашите смели войници на фронтовата линия без танкове, артилерия и ракети с голям обсег", добави украинският президент.

Исканията от Киев стават все по-настойчиви. Демонстрирайки недоволството на Украйна, секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов каза пред Асошиейтед прес, че някои съюзници са разочаровали страната му, защото "обещаха едно, а направиха нещо съвсем различно". Според него, съюзниците на Киев работят за укрепване на украинската армия, за да може тя да прехвърли бойните действия към руските отбранителни линии, но той подчерта, че ако Украйна не е готова, няма да започне офанзива неподготвена.

С настъпването на пролетното размразяване германските танкове Leopard започнаха да пристигат в Украйна, а САЩ обещаха впоследствие да доставят Abrams до края на 2023 година. Има обаче тревога в коридорите на властта в Киев: твърде малко, твърде късно. Американски служители признават дори официално, че "Ейбрамс" няма да пристигне още няколко месеца, докато Пентагонът проверява запасите от него и преценява какво може да бъде изпратено. С "Леопардите" е още по-зле: те ще дойдат от 8 различни страни, но се нуждаят от снаряди, а украинците не могат да купуват боеприпаси за своята сложна бронирана техника на едро. И докато дойде тежката артилерия, Украйна ще си остане книжен тигър или по-точно леопард.

Украинският депутат Саша Устинова каза пред Foreign Policy, че Пентагонът е дал на Киев много по-малко от това, което е поискал командващият украинската армия Валерий Залужни. Американската военна помощ идва в малки количества и нередовно. Администрацията на Байдън изчерпва боеприпасите, които може да вземе от складовете на Пентагона и да ги предаде на украинците. Според Устинова Украйна се е надявала да започне контранастъпление през април, но поради недостиг на оръжия срокът е отложен за неопределено време.

Пригожин похвали Зеленски и поиска руснаците да са като него в планирането

"Като превземем Бахмут, украинската армия ще се възползва от факта, че ЧВК Вагнер е привлечена в града, ще ни отреже от двете страни о...

ОЩЕ: САЩ с нов пакет военна помощ за Украйна на стойност до 325 млн. долара

"Крайно време е администрацията и нашите съюзници да осигурят на Украйна оръжията, от които се нуждае, за да спечели войната. Трябва да направим повече, отколкото Украйна се нуждае за оцеляване", заяви Майкъл Маккол, председател на комисията по външни работи на Камарата на представителите, по време на изслушване. Някои западни лидери, загрижени за дългото време, необходимо за обучение на украински пилоти и поддръжка на самолетите, намекват, че F-16 е по-добре да бъдат предоставени на Киев след края на конфликта и тогава те ще се превърнат в дългосрочно възпиращо средство.

Украйна обаче води военни действия, които се измерват в дни и седмици, а не в месеци и години. Тя възнамерява да си върне възможно най-голяма част от окупираните от Русия територии в Донбас и на юг. В резултат на есенното настъпление украинските войски прогониха руснаците през Днепър и поеха контрола над Херсон, разположен точно на север от Кримския полуостров. Това е важна цел. По време на пролетното настъпление Украйна ще се опита да се придвижи на юг, въпреки че там ще срещне упорита съпротива на руските войски, отбраняващи се на отсрещния бряг на Днепър. Или Киев ще направи опит да се придвижи на изток и да освободи окупираните от Русия райони на Запорожка област, за да прекъсне след това линиите за доставки от Крим. В този случай ще може да се избегне рискована офанзива с десант на амфибии.

Но чакането се проточва и украинското ръководство се притеснява, че руснаците вече са направили корекции в тактиката си, които ще променят картината на бойното поле. Руските кораби, оборудвани с ракети с голям обсег, нанасят удари с високоточно оръжие отдалеч, дори от Каспийско море, каза Устинова. Украйна е лишена от възможността да отвърне на удара. А руските изтребители Су-35 от четвърто поколение имат такъв обхват, че могат да нанасят удари от собственото си въздушно пространство.

"Руснаците използват повече прецизни оръжия и нанасят много щети. А Украйна притежава стари оръжия", оплаква се Устинова. Системите за противовъздушна отбрана са ѝ достатъчни само за прикриване на няколко града. В очакване на американските системи за противовъздушна отбрана Patriot, Киев използва съветските системи "Бук" и американските системи със среден обсег Hawk, които американската армия спря отдавна да използва и сега ги изпрати в Украйна без радари.

Свиквайте: Нова атака срещу Севастопол. Руските слабости преди контраофанзивата (ВИДЕО)

Жителите на временно окупирания Крим трябва да свикват със сигналите за въздушна тревога. Това заяви красноречиво говорителят на украин...

Украинската армия губи стотици войници всяка седмица в Донбас. Бивши лидери на САЩ смятат, че с всеки ден отлагане на офанзивата Киев пропилява бойната си мощ, като продължава да се бие за градове като богатия на ресурси Бахмут. "Всеки ден просто ни изтощава, а руснаците се подсилват", каза Джим Таунсенд, бивш помощник-министър на отбраната с ресор НАТО.

Други считат, че си струва чакането. "Мисля, че колкото по-дълго Украйна чака, толкова по-вероятно е да успее", каза Майкъл Кофман, експерт по руската армия в Центъра за военноморски анализ на Вирджиния. Според него на Украйна ѝ липсва не само оръжие, но и техника, за да започне битка за изгонване на Русия. Украйна се нуждае и от средства за разминиране, пробив, изграждане на мостове и логистика.

Същевременно, руснаците се укрепват - на летището в Бердянск, в Крим. Копаят окопи, слагат драконови зъби - окопаване, а не настъпление. Липсват обаче инструментите да бъдат изгонени.

"Считаме, че интензивността на руските настъпателни действия е започнала да намалява - каза Егор Черниев, украински депутат, който ръководи представителството на страната си в НАТО. - Това ни дава чудесна възможност да започнем контранастъпление".

Крим е ключът: Анализ на украинската контраофанзива от генерал Бен Ходжис (ВИДЕО)

Шегите свършиха, да се браним: Пригожин и руското военно министерство убеждават Путин според оценка от САЩ (ВИДЕО)

Руското военно министерство и руският олигарх Евгений Пригожин, който е създател на ЧВК Вагнер, изглежда търсят начин да убедят издирва...

Автор: Джак Деч, Foreign Policy

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com