X
 
 

Украйна: Новото начало със Зеленски

1738 1
photo of Украйна: Новото начало със Зеленски
Снимка: Getty Images/Guliver
Владимир Зеленски спечели убедително балотажа. Украинците искат ново начало. То обаче носи и рискове. Въпреки всичко президентските избори са силен демократичен сигнал, пише Бернд Йохан в коментар за Deutsche Welle.

На сцената комикът пленява публиката със своя чар и своите провокации. Той обещава на зрителите добро настроение. На сцената успехът му е в скърпа вързан и обещанието - изпълнено. Когато зрителите се смеят и радват, комикът е победител. В една телевизионна серия Зеленски вече игра ролята на президент на Украйна. Сега обаче той наистина стана президент. Владимир Зеленски победи с огромна преднина Петро Порошенко на балотажа на президентските избори. Той не даде никакъв шанс на сегашния президент в една крайно поляризирана изборна борба. При това Зеленски последователно избягваше обществения дебат. Той обрисува само бегло представите си за политиката и използва всички възможности на социалните медии. Зеленски използва изборната борба, за да си разчисти сметките със системата Порошенко.

От Рейгън до Зеленски - актьори, превърнали се в политици

Украинският комик Владимир Зеленски, когото екзит пол проучванията сочат за победител на президентските избори в Украйна, последва няко...

Голямо недоволство от Порошенко

Победата на Зеленски показа, че промяната е възможна, когато големи части от населението са недоволни от досегашната политика. И след петгодишния мандат на Порошенко Украйна все още си остава сред най-бедните страни в Европа. В страната почти липсват инвестиции. Правосъдието не е независимо. Корупцията и шуробаджанащината не се премахнати. Редица корупционни скандали разтърсиха и най-близкото обкръжение на Порошенко. Към всичко това се прибавя и войната в Източна Украйна срещу ръководените от Москва сепаратисти. Няма изгледи за политическо решение на конфликта. Няма напредък и в хуманитарно отношение. Нито по отношение на хората на фронта, нито по въпроса за политическите затворници. Като главнокамандващ армията Порошенко извърши някои реформи в нея, но в политическо отношение мутира до хардлайнер и националист, който не можеше да намери политическо решение на конфликта в Крим и Донбас.

Обещаното ново начало ще бъде трудно

Сега пред всички тези проблеми се изправя Владимир Зеленски, който по време на изборната борба не криеше, че няма никакъв политически опит. И той няма да може да реши тези проблеми с артистичен чар и хумористични видеоклипове в Ютюб. Нищо чудно скоро да му замръзне усмивката. Защото обещаното ново начало ще бъде трудно и носи риска от провал. Украинците искат нови лица в политиката. Зеленски има само един малък екип. И едва след парламентарните избори през октомври ще стане ясно кой ще управлява в Украйна. Дотогава ще се изясни също така с кои политически сили ще си сътрудничи новият президент. И една, или друга част от неговите избиратели може да се разочарова.

Порошенко губи катастрофално в Украйна, но все пак ще опита обрат на балотаж

Комикът Владимир Зеленски и действащият президент Петро Порошенко ще се класират на втория тур на президентските избори в Украйна, пред...

Владимир Зеленски следователно много ще внимава подобни съюзи да не отнемат оптимистичния подем, който предизвика неговият избор. Около него витае подозрението, че поддържа бизнес и лични контакти с избягалия от Украйна оспорван олигарх Игор Коломойски. Възниква и въпросът дали предприемачът Зеленски ще запази своите дялове в медийните фирми като президент. Украинците очакват още много отговори от своя бъдещ президент. Сега той най-сетне трябва да каже как и какво иска да стори по-добре като президент. И не само да каже, но и да го докаже чрез дела. Европа, САЩ и Канада, които подкрепят Украйна по пътя ѝ на реформите, също искат да знаят накъде ще тръгне страната в бъдеще. Към това спада и желанието за нормално предаване на властта и очакването, че победителят и победеният ще се отнесат с респект към резултата от изборите.

След протестите от Майдан украинците за втори път по демократичен начин предизвикват ново начало. И затова заслужават адмирации.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители
Последно в Актуално