В цяла Европа има по-малко бежанци, отколкото са регистрираните в Турция

2139
В цяла Европа има по-малко бежанци, отколкото са регистрираните в Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

През последните три години има една тема, доминираща в Европейския съюз: тази за миграцията и убежището. Политическият и медийният дискурс внушава усещане за бедствие – в публикациите се пише за „нова вълна“, „криза“, „наводнение“, „наплив“. Но въпреки всичко това данните са категорични – само една малка част от всички бежанци по света се насочват към Европа. Има по-малко бежанци и търсещи убежище в целия Европейски съюз, отколкото само в Турция, пише австрийският национален ежедневник Die Presse, цитиран от агенция "Фокус", като се позовава на доклад от Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

В световен мащаб в момента има близо 70 милиона души, които са били принудени да напуснат домовете си. Това е с три милиона повече от предходната година. Въпреки това броят на онези, които са подали молба за убежище в страните от ЕС миналата година, е намалял почти наполовина до около 650 000.

Близо 1,5 млн. сирийски бежанци са се завърнали по домовете си

Почти 1,5 млн. сирийски граждани са се завърнали по домовете си след септември 2015 година, съобщават от Министерството на отбраната на...

Независимо от това, ограничаването на миграцията остава на първо място в дневния ред на повечето лидери на ЕС. Европа продължава да спори за това как да се справи с хората, които са напуснали домовете си и са се отправили към ЕС.

ЕС обаче е много слабо засегнат от движението на бежанците на глобално ниво. Голяма част от разселените лица по света - 40 от общо почти 70 милиона - остават в региона, от който произхождат. Така например в Колумбия има 7,7 милиона вътрешно разселени лица, което е повече от 15 на сто от населението. Това са колумбийски граждани, които са бежанци в собствената си страна. В Сирия повече от една трета от населението (над шест милиона души) са вътрешно разселени лица.

Общият брой на лицата, напуснали страните си, е 28,5 млн. души. В ЕС е пристигнала само малка част от тях – около 3,7 млн. души, като 1,4 млн. от тях са приети в Германия. Към настоящия момент най-много бежанци има в Турция - 3,8 млн. души, или 4,7% от населението на страната. Йордания (2,9 млн.) и Ливан (1,5 млн.), също са в „Топ 5“ на приемащите страни.

Данните от ЕС не са толкова драматични, макар някои политици да твърдят обратното. През 2017 г. Гърция е приютила около 83 хил. бежанци и търсещи убежище, Италия - 355 хил., а Испания – 54 хил. (данните от последните месеци не са включени в доклада). В Австрия и Швеция, статистическите данни не потвърждават твърденията на политиците: според ООН в алпийската страна има 172 570 бежанци и търсещи убежище, а в Швеция – 328 хил. В Унгария само 6,5 хил.

Испанският премиер поиска пари от ЕС и за мароканската брегова охрана

Испанският премиер-социалист Педро Санчес включи искане на Мароко в свое специално писмо до Европейската комисия, с което иска спешна д...

Противно на обществените внушения, около 85% от всички бежанци и търсещи убежище в развиващите се страни са получили закрила. Следователно тежестта на глобалната миграция не носи нито ЕС, нито Турция или САЩ – тя лежи на раменете на тези държави, които в допълнение към борбата срещу бедността и глада, трябва да гарантират предоставянето на закрла на милиони бежанци.

Фактът, че Европа все повече се изолира според експертите не е нито допустим, нито полезен, тъй като миграцията е явление, което ще го има винаги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари