В САЩ вярват, че Русия прикрива загубите си в Украйна с мобилни крематориуми

26131
В САЩ вярват, че Русия прикрива загубите си в Украйна с мобилни крематориуми

Русия така отчаяно се опитва да скрие присъствието си в Украйна, че е създала мобилни крематориуми за унищожаването на телата на загиналите в боевете, твърдят американски конгресмени, пише американското издание Bloomberg.

САЩ и НАТО отдавна твърдят, че на страната на сепаратистите в Източна Украйна воюват хиляди руски военни и че руските власти крият не само присъствието на своите войници, но и това, че те загиват там. През март заместникът на генералния секретар на НАТО Александър Вършбоу заяви, че на руските власти им е все по-трудно да скрият факта, че много руските войници воюват и загиват в Източна Украйна. Затова и се предприемат крайни мерки, които се предприемат за това да се избавят от доказателствата.

САЩ: И двете страни в Украйна нарушават споразуменията, но Киев по-рядко

САЩ считат, че и двете страни в конфликта в Източна Украйна нарушават Миснските споразумения, но все пак по-често това се прави от сепа...

„Руснаците се опитат да прикрият загубите си, взимайки със себе си мобилни крематориуми, каза председателят на комисията по въоръжените сили на американския Конгрес Мак Торнбери. – Те се опитват да скрият участието си във войната не само от света, но и от руския народ.“

По думите на Торнбери, той е виждал доказателства за използването на крематориумите. Торнбери твърди, че не може да разгласи повече подробности от секретната информация, но подчерта, че вярва на на предоставените данни. „Това, което сме чули от представителите на украинската страна, в голяма степен се потвърждава от американското разузнаване и други източници", уточнява Торнбери.

Бившият офицер от морската пехота, а сега член на Камарата на представителите от демократичната партия Сет Моултън писа за крематориумите в Twitter, но тогава не разки източниците си. Сега той уточнява, че украинските власти, които не се славят с безупречна репутация, не са единственият му източник на информация.

И Торнбери и Моултън са съгласни с Вербшоу за това, че руският президент Владимир Путин всячески се опитва да скрие истината и продължава да дава лъжливи изявления за това, че руските военни не воюват в Украйна. По думите на Моултън появата на все повече доказателства за смъртта на руски войници предизвиква увеличение на отрицателните настроения вътре в страната. Руски и украински блогъри и активисти правят списъци на войниците, загинали в Украйна, в това число съобщават подробности и обстоятелства около смъртта им. Появяват се нови организации, които действат от името на семействата на руските войници, които се съмняват в правдивостта на изявленията на Путин.

„Русия явно има вътрешни проблеми във връзка с човешките жертви в тази война, смята Молтоун, - И това, че прибягват до практиката за изгарянето на труповете на своите войници, е ужасно и позорно.“

Непотвърдените свидетелства, че Русия използва мобилни крематориуми в Украйна, се появяват вече няколко месеца, в това число видеозаписи. Но американските конгресмени никога по-рано не са твърдели, че властите на САЩ вярват на тези твърдения.

Украйна пред банкрут

Украинската държава не може да изплаша външния си дълг, констатираха хакери от украинската анонимна група "КиберБеркут", предаде БГНЕС....

Шефът на службите по сигурност на Украйна Валентин Наливайченко заяви през януари, че само за четири дни на територията на Украйна са били внесени седем крематориума, монтирани в камиони. „Всеки ден в тях се изгарят по 8-10 трупа“, каза още той.

Месец по-късно президентът на Украйна Петро Порошенко показа паспортите на няколко руски войници и офицери от разузнавателните служби, които по неговите думи са били пленени или загинали в Украйна, което опровергава твърденията, че тези военни са се заблудили и са преминали границата случайно.

Мнозина във Вашингтон смятат, че фактите около гибелта на руските военни предоставят доказателства за уязвимостта на Путин и това трябва да бъде използвано за осигуряването на американско оръжие за украинската армия. Точно така мисли и главнокомандващият НАТО в Европа Филип Бридлов, държавният секретар на САЩ Джон Кери и много високопоставени конгресмени.

Но срещайки съпротива от страна на европейските лидери, президентът Обама заяви през март, че все още обмисля въпроса за предоставянето на отбранително оръжие в Украйна. Оттогава минаха два месеца и половина, а той все още не е взел окончателно решение. В резултат бе фактически приета политика за ограничаване на американската помощ за Киев с доставянето на средства от невоенно назначение. Но дори тази помощ закъсня.

Според Торнбери доставката на оръжие на Украйна ще повиши цената, която Путин ще плати за своята агресия. Докато тази цена е приемлива за руския президент, Русия ще продължава да дестабилизира ситуацията, смята той.

Съветник на Путин: Санкциите ни обединяват и вдигат рейтинга на президента

Един от съветниците на Владимир Путин - Владимир Якунин, коментира ситуацията в света и Русия в интервю пред френското издание  Fi...

Неотдавна предложената от Белия дом редакция на Закона за военната доктрина, който трябва да бъде приет през следващата година, предвижда формално разрешаване за отделяне на парични средства за оказване на помощ на украинската армия и предоставянето на отбранително оръжие. Този закон предоставя по-широки пълномощия в сравнение с мерките, които Конгресът прие миналата година, утвърждавайки Акт за подкрепа на свободата в Украйна. Президентът Обама подписа Акта, но до момента не е предприел нищо за решаването на въпроса за доставката на оръжие. Новият закон ще позволи отпускането на средства специално за доставка на оръжие и повишаване на производството на тези средства с военно предназначение, които са нужни на Украйна – в това число и противотанкови ракетни  комплекси Javelin.

„Ние правим всичко възможно, за да задействаме този процес с помощта на закона. Как може да накараме президента да доставя оръжие в дадена страна, ако той не иска да направи това? Аз не познавам никого, който е срещу тези доставки, освен президента Обама“, казва Торнбери.

По думите на Моултън, от морална гледна точка Западът е длъжен да помогне на Украйна, тъй като в създалата се обстановка украинската армия просто не е в състояние да се противопостави на това тежко въоръжение, което Русия продължава да насочва към Украйна. Той заяви още, че ако сега не се окаже съпротива на Путин, в бъдеще той ще действа още по-агресивно.

„Когато мечката се събуди от зимен сън, тя не се ограничава с няколко плодчета, за да продължи да спи. Тя е ненаситна – иска още и още“, казва Моултън.

Администрацията на Обама, по напълно разбираеми причини, се опасява от това, че ако даде на украинците оръжие, то това само ще увеличи риска от ответна ескалация на напрежението от страна на Русия. И ако Обама е решил да не прави това, то трябва да информира за решението си и украинците и американската общественост. А после ще трябва и да предложи нещо в замяна на текущата провалена стратегия, която не можа да спре започналото от Путин клане в Украйна, посочва Моултън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари