Васил Василев: Не трябва Европа да се превръща в арена на сблъсък между НАТО и Русия

6461
Васил Василев: Не трябва Европа да се превръща в арена на сблъсък между НАТО и Русия
Снимка: Личен архив във Фейсбук

"Едно събитие ще окаже особено значение за стратегическата стабилност и отношенията между Русия и НАТО. В зависимост от развитието му можем да очакваме или рязко засилване на напрежението или постепенното му спадане - в Европа, а и в света.

Миналия понеделник стана дума, че Русия е поискала НАТО да оттегли поканата за членство към Украйна и Грузия. Очевидно Москва е предвидила да и бъде отказано и с оглед на това бе подготвила следващите си ходове. Т.е. искането е било прелюдия към нещо по-значително. Така и се оказа. Миналия вторник НАТО отхвърли руското искане и в сряда руския зам.външен министър Рябков предаде на САЩ проект на договор за укрепване на сигурността, като призова за разговори по същество, колкото се може по-бързо.

Ди Велт: Силите за бързо реагиране на НАТО са в готовност за разполагане в Украйна

Заради предислоцирането на руски войски около границата с Украйна НАТО повиши бойната готовност на своите сили за бързо реагиране (NATO...

Този път руските искания бяха много повече. Москва настоява НАТО не само да изключи присъединяването на Украйна, но и пактът да не разглежда повече Русия като противник. Тя предлага да не се разполагат ракети с малък и среден обсег в райони, откъдето може да бъде нанесен удар по другата страна. НАТО трябва да се откаже от военна активност в Украйна, в Източна Европа, т.е. у нас, както и в Закавказието и Централна Азия. Русия иска НАТО да не кани повече страни от бившия СССР в блока и да не се правят военни учения със симулирано използване на ядрено оръжие. “ Линията, която САЩ и НАТО преследват в последните години, е абсолютно недопустима и крайно опасна ‘’, обобщи Рябков.

Неоспоримо е, че Москва втвърдява тона, поставя нови искания и гаранции за сигурността си. При това използва сложна, на пръв поглед тактика. Поставиха едно искане, което нямаше как да бъде прието. Когато бе отхвърлено, го поставиха отново, придружено от пет нови. Те звучат като ултиматум. Как ви се струва напр. това : “ Русия ще премине към режим на създаване на контразаплахи, ако НАТО не приеме предложенията за гаранциите за сигурност, каза руският зам.външен министър Александър Грушко.

Европейците трябва да се замислят, ако не искат да превърнат континента си в арена на такова военно противопоставяне. Те имат два варианта - първо, да възприемат сериозно това, което сме сложили на масата или да имат работа с военно-техническата алтернатива “. Край на цитата", пише журналистът Васил Василев във Фейсбук.

"Работата явно става дебела, даже много дебела. Мечката започва да ръмжи. Русия показва, че с приближаването на НАТО към границите ѝ, с лавината от санкции, бойкоти и гоненията на дипломати е достигната червената линия. Къде е тази червена линия определяме ние, беше казал Путин.

Напрежението между Русия и САЩ заради Украйна расте

След изявленията на руския министър на отбраната Сергей Шойгу относно ситуацията в Украйна, Държавният департамент на САЩ призова Русия...

Какво са подготвили руснаците, ако САЩ и НАТО отхвърлят предложенията им, каква е военно-техническата алтернатива - няма как да разгадаем. Може да е някое ново руско супероръжие, непробиваем противоракетен щит, да е свързано с Космоса и унищожаването на спътници, може да е съгласувано с Китай - предполагам, че скоро ще разберем. Но явно имат предвид нещо много сериозно, за да държат толкова остър, нечуван от Карибската криза насам тон. Знаем, че в случаи на подобна политико-стратегическа офанзива страната - инициатор обикновено планира поне няколко хода напред.

САЩ не може да не знаят какво се крие зад предложението на Москва. Американският отговор се очаква до края на тази седмица и ще бъде обсъден с останалите от НАТО. Този отговор може да бъде твърд и заплашителен, като НАТО увеличи военното си присъствие в България и Румъния, както предложи главнокомандуващият на пакта в Европа ген. Уолтърс.

Излишно е да си задаваме въпроса дали някой ни е питал съгласни ли сме. При подобно развитие ще трябва да се приготвим за доста напрегнати дни. Но може реакцията да е разумна и прагматична и разговорите по проекта да започнат в Женева. Тогава безпокойството ще отстъпи, поне докато траят преговорите."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари