X
 
 

Всички искат Volkswagen, а Volkswagen иска Турция

5032 2
photo of Всички искат Volkswagen, а Volkswagen иска Турция
Снимка: Volkswagen
Какво ще е бъдещето на новия завод на Volkswagen? Този въпрос вълнува редица европейски държави, между които и България. На фона на призивите да избере страна с върховенство на закона и гарантиране на човешките права, германският автомобилен концерн все още не дава ясен отговор. Дали Турция ще се окаже печелившата в играта на нерви, предстои да разберем.

През последните месеци Volkswagen превърна избора на локация за новия си завод в медийна сага и почти риалити шоу, обърквайки всички кога и по какви критерии ще определи мястото на прословутата си фабрика в Източна Европа, отбелязва в свой анализ Еxpert.bg

Volkswagen: Не търсим алтернатива за завода в Турция

На фона на докладите от последните дни, съгласно които Volkswagen отменя решението си за изграждането на свой завод на територията...

България, Сърбия и Румъния имаха големи амбиции, като особено за страната ни, това би била първата инвестиция от подобен ранг. Над 1 млрд. евро вложени в икономиката, 4000 директни работни места (и още няколко хиляди индиректни) и поставяне на България на автомобилната карта на света – звучи като сбъдната мечта.

На фона на спадащите чужди инвестиции в последните години, идването на гигант като Volkswagen би било грандиозно събитие, което ще даде мощен тласък на българската икономика. Именно затова, типично по нашенски, трепетно очаквахме идването на големия и важен инвеститор от любимия ни съюзник Германия, който да издигне индустрията у нас на качествено ново ниво. 

Но още от самото начало беше очевидно, че категоричният фаворит е Турция. Огромен пазар, квалифицирани работници с опит в автомобилостроенето и ниски заплати, както и неограничена държавна помощ (стотици милиони евро). 

Никоя от трите балканските страни, чието общо население е над 2 пъти по-малко от това на Турция, не може да се мери с щедростта на Ердоган и многомилиардната турска икономика.

Плевнелиев твърди, че вдигаме офертата за Volkswagen

България е готова да удвои субсидиите, които ще получи Volkswagen, ако германската компания дойде в България и направи тук новия си зав...

Заради контекста на военната интервенция "Извор на мира" от страна на Анкара в Сирия, веднага се появиха коментари, че може би подобно поведение ще отблъсне големия инвеститор от турската икономика. Но тъкмо напротив. Вчера в коментар пред Анадолската агенция говорител на компанията, отговарящ за производството, подчерта, че концернът не търси активно алтернативно място за съоръжението. „Следим отблизо развитието на ситуацията. Не търсим активно алтернативно място“ за завода, увери Лесли Ботге.

Припомняме, че в края на август надзорният съвет на Volkswagen бе взел окончателно решение за новия си завод в Турция. Според съобщенията обектът в провинция Маниса край град Измир трябваше да има годишен капацитет от 300 000 превозни средства. Началото на строителството беше планирано за края на 2020 г., а началото на производството - за 2022 г.

Какво ще е бъдещето на завода, четете още в Еxpert.bg.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    ВСЯКО ЗЛО - ЗА ДОБРО! Българска поговорка. На този свят не е само VW в автомобилното производство, има и по-големи и по-добри.
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Гроздето е кисело😂
    : 1 !