Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпросът, от който всички се страхуваме: Готови ли сте за Трета световна война?

08 февруари 2024, 21:00 часа • 8819 прочитания

Генерали, политици и официални лица считат, че Третата световна война е почти тук. Високопоставени служители на НАТО водят надути военни разговори от известно време. Британският военен и политически елит също е особено развълнуван, пише колумнистът Тим Блек в британското издание Spiked. Публикуваме мнението му.

Преди две седмици Грант Шапс, който изпълнява длъжността министър на отбраната на Обединеното кралство, обяви, че предстои война. Той каза пред публика в Lancaster House, че се движим „от следвоенен към предвоенен свят“. Командващият армията генерал сър Патрик Сандърс продължи тази тема по време на реч на военна конференция. Tой характеризира британския народ като „предвоенно поколение“. След това призова да се положат „основите за национална мобилизация“ и дори намекна за възможността за задължителна военна служба.

Един от предшествениците на Сандърс, генерал сър Ричард Данат, се присъедини с колонка в Times. Той сравни Великобритания през 2020-те с Великобритания през 30-те години на миналия век. Тогава, както и сега, ние сме нация, неподготвена за предстоящ катаклизъм. Още: Готви ли се НАТО за Трета световна война?

Тази реторика за война е толкова пресилена, че Министерството на отбраната трябваше публично да се дистанцира от коментарите на собствения си военен елит.

Бурни времена

Никой не се съмнява, че живеем във все по-бурна епоха. Относителната стабилност на реда след Студената война, доминиран от хегемонистичните САЩ, несъмнено отдавна е в миналото. Китай и други се стремят да установят нов баланс на силите. Между Русия и Украйна бушува война. Конфликт отново разтърсва Близкия изток. Тъй като геополитическото напрежение е толкова високо, ние със сигурност не можем да си позволим да бъдем самодоволни.

Намесата от генерали, министри и десни експерти надхвърлят трезвото осъзнаване на рисковете, пред които е изправена Великобритания днес. Те се равняват на един вид военен апокалиптизъм, с доста обезумяло пожелателно мислене. Те говорят за „голяма война“ с Москва или Пекин – което, нека си признаем, означава Трета световна война – като че ли това е неизбежно или добре дошъл тест за нашата колективна смелост. Сякаш всичко, което правим оттук нататък, трябва да бъде подготовка за предстоящата катастрофална конфронтация. Оттук и приказките за наборна повинност и национална мобилизация. Още: "Мрачен сценарий": Изложени ли сме на риск от Трета световна война през 2024 г.?

Има странно разминаване между реториката и реалността. Докато всеки военен „голмайстор” изглежда охотно говори за подготовка за Третата световна война, действителният военен капацитет на Великобритания продължава да се свива. Сега армията наброява само 76 000 войници, една трета по-малко, отколкото имаше дори само преди две десетилетия. А недостигът на моряци на британския флот е такъв, че трябваше да остави на консервация два военни кораба. Каквото и да дрънкат британските генерали, то е по-скоро клечка за зъби, отколкото сабя.

Може би сегашният кръг от военна шумотевица щеше да означава повече, ако не идваше главно от онези медии и военните, които се натискат за конфликт с Русия. Руското нахлуване в Украйна изглежда е подхранило фантазиите на тези генерали, подновявайки чувство им за мисия.

Парите за отбрана

Без съмнение тази военна реторика е уловка за финансиране, фино искане за по-голям военен бюджет. И все пак дори ако разходите за отбрана се повишат, това ще стане във време, когато британската държава намалява капацитета си да произвежда почти всичко. Още: Орбан: Страните от ЕС са близо до обсъждане на изпращането на мироопазващи сили в Украйна

Този месец правителството на Обединеното кралство подкрепи решението на Tata Steel да затвори две доменни пещи в стоманодобивния завод в Порт Талбот. Това бяха последните останали пещи във Великобритания, способни да произвеждат чиста стомана, от която ще трябва да се изграждат всички бъдещи танкове, артилерия и военни кораби. Не е ясно с какво си мисли, че ще се бие британската армия в една евентуална война.

Появиха се грабващи заглавия от разговори с военнослужещи за възраждане на наборната служба. Тя беше достатъчно трудна за прокарване през 50-те години на миналия век, когато поражението на нацистите все още хвърляше патриотична светлина върху британските острови.

Мнозина от нашата нация биха искали страната да бъде погълната отново, при първа възможност, в глобалистките структури на ЕС. Идеята за възраждане на наборната служба изглежда леко смешна, когато нашите елити изразходват толкова много енергия, за да ни обяснят, че нацията ни не струва да ѝ служим.

Не е чудно, че скорошно проучване на общественото мнение разкри, че близо 40% от хората под 40 години биха отказали да служат в армията дори в случай на световна война. Липсата на патриотизъм е тревожна. Но едва ли можем да се изненадаме, нали? В края на краищата, ако нашите управляващи класи не ценят нацията, защо това трябва да го правят нейните бъдещи наборници? Още: Лукашенко: На хоризонта се очертава Трета световна война с ядрени пожари (ВИДЕО)

Британската армия призна този проблем със своята вече скандална кампания за набиране на личен състав през 2019 г. Кимвайки към известни плакати от Първата световна война за набиране на войници „Вашата страна се нуждае от вас“, новата кампания се обърна директно към днешните младежки архетипи. На плакатите сега пише: „Снежинки, вашата армия се нуждае от вас и от вашето състрадание“. Убеждаваше пристрастените към селфита, че се нуждае от тяхната „увереност“. И така нататък.

Не се споменаваше нито нация, нито страна, нито призив към някакво чувство за служба или дълг. Присъединяването към армията беше представено като форма на личностно развитие в камуфлажно облекло. Трудно е да си представим създаването на страхотна бойна сила от потенциални влиятелни лица в социалните медии и активисти на идентичността.

Не се заблуждавайте, това са несигурни времена. Но военните фантазии, мечтите за военна служба и военният апокалиптизъм не ни помагат да се справим с предизвикателствата на момента. Те са несериозни мисли на един несериозен елит – елит, който твърде дълго не е приемал достатъчно сериозно нацията, външната политика или нашето колективно бъдеще. Още: New York Times: Ето как ще започне Третата световна война

Автор: Тим Блек

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес