Готви ли се НАТО за Трета световна война?

11899
Готви ли се НАТО за Трета световна война?
Снимка: Getty Images

Миналата седмица беше наистина странно време за Британските острови. В първата си голяма реч като британски министър на отбраната Грант Шапс заяви, че Великобритания и НАТО трябва да се подготвят за война с Китай, Русия, Иран и Северна Корея през следващите 5 години. Междувременно в Дъблин китайският министър-председател Ли Цян се срещна с ирландския даоист Лео Варадкар и изтъкна „огромния потенциал“ на по-задълбочено икономическо и търговско сътрудничество между двете страни, пише британското издание UnHerd.

И Ирландия, и Великобритания са близки съюзници на Съединените щати и са включени в една и съща глобална архитектура за сигурност.

Защо тогава една страна се готви за война, докато съседната засилва връзките си с предполагаемия враг? Единственият възможен отговор на този въпрос е, че ирландското правителство не счита такъв конфликт за възможен. Тогава кой ще го направи? Още: Русия във война с НАТО: Какво трябва на руската армия - говори украински военен експерт

Какво се случва?

Отговорът изглежда е НАТО, който миналата седмица обяви, че ще започне учения за Tрета световна война. Да, НАТО иска да се подготви за Трета световна война - тоест за глобален конфликт, който вероятно ще ескалира в ядрена война и ще унищожи света. Един по-внимателен поглед дава още повече доказателства за това.

Помислете за новата дефинирана ос на злото от Шапс. Взети заедно, тези страни могат да се похвалят с общо 8,2 милиона войници, като се броят както активният армейски личен състав, така и резервите. Все пак малко след апокалиптичната си реч министър Шапс зае отбранителна позиция, уверявайки, че британската армия няма да падне под 73 000 души. Дори с добавянето на Америка към микса се формира армия, която бледнее в сравнение с предполагаемия противник: американската армия, която в момента е в разгара на ужасна криза с набиране на персонал, разполага с общо 1,07 милиона войници. Ако Обединеното кралство и САЩ се опитат да се изправят срещу четирите страни от черния списък на Шапс, ще има 8 вражески войници на всеки британски или американски войник.

Тогава помислете как ще прекараме тези войници от тук до там. По-рано този месец беше обявено, че британските самолетоносачи не могат да бъдат изпратени в Червено море поради недостиг на моряци. Както и в Америка армията изпитва изключителен недостиг на персонал поради криза с набирането му. Това обратимо ли е в петгодишния времеви хоризонт, който Шапс дава за Третата световна война? Няма шанс. Тогава той предлага ли Великобритания да призове всички мъже във военна възраст за борба с новата ос на злото? Как може това допитване да достигне до обществеността? Още: Помощ за Украйна: НАТО подписа договори за стотици хиляди артилерийски снаряди

Реалността е, че тези машинации могат да бъдат сведени до опита на НАТО да си възвърне значението на фона на влошаващата се ситуация в Украйна. Алиансът хвърли цялата си тежест върху нацията на Володимир Зеленски и не е тайна, че войната там не върви добре, пише британското издание UnHerd.

В събота (19 януари) министър-председателят на Словакия Робърт Фицо заяви, че са необходими отстъпки от Украйна, за да се сложи край на войната с Русия, и повтори противопоставянето си на присъединяването на Киев към НАТО (бел. ред. - Фицо буквално се показа като шизофреник при вчерашното си посещение в Украйна и говори съвсем друго там: Фицо с друго лице в Украйна: Подкрепя 50 млрд., оръжия и териториалната цялост). Резервният план на Алианса изглежда включва подготовката на западния свят за тотална глобална война и потенциално ядрено унищожение. Гледайки по-нататък, е трудно да не си припомним черната комедия „Д-р Стрейнджлав“ на Стенли Кубрик.

През последните няколко години стана популярно да се говори за конфликт с Пекин. Политици и умни глави казват, че трябва да се превъоръжим, за да посрещнем заплахата от надигащия се Китай, но никога не ни се казва как ще изглежда този конфликт и как ще го спечелим. Нито някога сме инструктирани кога ще се извърши милитаризацията, колко ще струва или как ще работи. Винаги се сигнализира, че това повторно милитаризиране ще се случи в неясен момент в бъдещето. Още: Главнокомандващият на Норвегия: Времето ни изтича, Русия се готви за война с НАТО по-бързо отколкото очаквахме

Междувременно страни като Ирландия сключват търговски споразумения и стават по-богати, а така по-мощни и влиятелни. В една ядрена епоха, с доста големи сили, военната мощ е много по-малко важна от икономическата мощ, защото една тотална война би довела само до пълно заличаване на воюващите.

Великобритания трябва да вземе решение. Иска ли да тръгне по пътя на ремобилизация, разпределяйки хора и пари от растежа на икономиката към изграждането на голяма армия? Или страната иска да изгради мостове в търговията и да се опита да стане по-просперираща и влиятелна? Изглежда, че Великобритания все още не знае това.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com