Задържаните руски яхти струват скъпо на Черна гора

12116
Задържаните руски яхти струват скъпо на Черна гора
Снимка: iStock

Замразяването на движимо и недвижимо имущество на руски граждани може да създаде сериозни проблеми за държавата, в която се намира, особено в Европа, пише сръбското издание "Политика".

Най-показателният пример е "арестът" на яхтите на богати руснаци. Те се превърнаха в истински проблем за страните, в които се намират. Тези луксозни лодки изискват щателна грижа, постоянна поддръжка, а в някои случаи разходите за това достигат хиляди долари на ден.

Ако яхтите не се поддържат в добро състояние, собствениците възнамеряват да предявят искове, което означава, че държавите са принудени да харчат много за поддържането им в състоянието, в което са били конфискувани. Още: Задържаните яхти на руски олигарси ще струват стотици милиони долари на САЩ и ЕС

Поддръжката на една супер-яхта може да струва повече от 100 милиона долара. Ако тези пари бъдат спестени, може да настъпи екологична катастрофа.

До края на въоръжения конфликт в Украйна тези яхти трябва да се проверяват, поддържат и мият всеки ден. Двигателите и другите им метални части ръждясват, а в стаите се образува мухъл заради неработещи климатици. Освен това всички корабни системи изискват специална поддръжка: от инсталации за обезсоляване до помпи.

Корабът трябва да се мие поне веднъж седмично, за да се отстранят прахта и мръсотията, за да не се налага да се пребоядисва, а това струва няколко милиона.

Застрахователните компании изискват постоянна грижа, а застраховката срещу корабокрушение, наводнение или пожар е друг огромен разход. Към това се добавят и пристанищните такси, които за такива кораби, например в Съединените американски щати, достигат почти 1000 долара на ден. Оказва се, че за годишната поддръжка на руска яхта, заседнала в американско пристанище, са необходими около 10 милиона долара.

По най-скромни оценки само американското и италианското правителство са принудени да отделят поне 50 милиона долара за обслужване на арестуваните кораби от флота на руските богаташи. Още: Нидерландия задържа 20 яхти заради санкциите срещу Москва

В пристанището Порто Монтенегро в Тиват, Черна гора, има супер-яхта Luminosity, която принадлежи на Андрей Гуриев, един от руските олигарси в списъка на санкциите.

Яхтата на Гуриев, която е плавала под флага на Каймановите острови, се оценява на около 120 милиона евро. Поради санкции Гуриев не може да плаща поддръжката на своята мега-яхта и следователно корабът е практически изоставен, а администрацията на пристанището "Порто Монтенегро" и правителството на Черна гора са принудени да се справят със ситуацията.

В момента е трудно да се прецени колко им струва това, но на уебсайта на Порто Монтенегро, в раздела за собственици на кораби, пише следното: „Ако една яхта плава в Средиземно море, тогава общата цена за поддръжката на година може да достигне около 770 хиляди долара, а разходите за управление могат да бъдат до 15% по-високи от общите разходи."

Експертите напомнят и за задължителната застраховка на кораба, която оскъпява до милион долара и повече.

Възможно е рано или късно самият Андрей Гуриев да се появи с иск за обезщетение по решение на някой от международните съдилища. Още: Санкционирани яхти на руски олигарси намериха убежище на Малдивите

Напомняме, че 20 руски олигарси (по всичко личи, че са повече) вече заведоха дела срещу Европейския съюз, защото за наказание бяха конфискувани луксозните им вили и яхти в най-добрите пристанища на света.

Департаментът по кадастъра и държавната собственост на Черна гора прие 44 съответни решения относно ограничения върху разпореждането с имущество, като 34 от тях се отнасят за руски граждани, срещу които са наложени персонални санкции.

Автор: P.O.L.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари