Загубите: Какво остана от руската армия?

26411
Загубите: Какво остана от руската армия?
Снимка: Getty images

Почти четири месеца след началото на войната между Русия и Украйна руската армия е изтощена. Преди 24 февруари тя се смяташе за втора по военна мощ в света. Сега ще са необходими години за възстановяване, а според най-лошите прогнози предишният военен потенциал никога няма да бъде възстановен.

Армията понася чудовищни загуби

"Ние практически престанахме да губим хора", обяви в началото на юни председателят на комитета по отбрана на Държавната дума по Андрей Картаполов. По думите му руското военно министерство от март не изнася данни за загиналите военни (тогава то отчете 1351 убити), защото "такъв брой загинали вече няма". По данни на изданието "Важные истории" към четвъртия месец от войната Русия е загубила от 2 до 4% от личния състав на действащата армия.

Минималната оценка от 2% може да се получи, отчитайки данните на британското разузнаване - 15 хил. загинали. Според тях загубите на Русия за три месеца война в Украйна са съпоставими със загубите на СССР по време на десетилетната война в Афганистан и превишават загубите в двете войни в Чечня, които по официални данни са 11 хил. души.

Снимка: Getty Images

По данни на украински Генерален щаб към 19 юни Русия безвъзвратно е загубила над 33 хиляди военни или 4% от цялата си армия. При това украинците включват в загубите не само убитите, но и тежко и ранените.

"Армията понася чудовищни загуби. Човек може да да бъде така ранен, че да не може да воюва повече. Например, ако е загубил пръст на ръката от болницата, няма да го върнат на фронта." Това обяснява военният експерт Павел Лузин, който не смята, че оценките на украинската страна са завишени. По думите му, когато виждаме цифрите 33 000 безвъзвратни загуби това означава, че половината от тях са убити.

За руската армия, прехвърлена от началото на войната в Украйна това означава, че към четвъртия месец след нахлуването тя се е лишила от 8 до 18% от личния си състав.

По данни, събрани от официални изявления на руските власти, публикации в медиите и съобщения на роднини към 15 юни са потвърдени 3677 случая. Тази цифра не отразява реалните загуби и представлява по-малко от 1% от личния състав на цялата руска армия. Но дори така тя превишава три пъти данните, представени от рРуското министерство на отбраната.

Според Кирил Михайлов, аналитик от Conflict Intelligence Team (CIT) реалните загуби превишават два-три пъти тези, които могат да се потвърдят от открити източници. Тогава реалният брой на загубите е по средата между оценката на "Важные истории" и данните на генералния щаб на Украйна.

"Загубите не се ограничават само с това кой е загинал или е ранен, те влияят и на останалите. В армията вече започна голям отлив от наемници. Те виждат загубите и никой не иска да умира. Хората масово се уволняват - не само военнослужещи, но и полицаи, които се страхуват, че ще ги мобилизират и ще ги пратя да воюват. Загубите във войната с Украйна водят до съкращаването на общата численост на действащите сили. Затова сега Русия е концентрирала всичките си сили в Северодонецк - тя не може да обхване повече", смята военният експерт Павел Лузин. 

На общото състояние на руската армия влияят и загубите сред ръководния състав. По данни на "Медиазона" към началото на юни в Украйна са загинали 581 офицери и това е по официални данни. "Откъде да се вземат други хора, които да заместят загиналия генерал, полковник, майор, подполковник (висш и старши офицерски състав). Това дезорганизира армията.

Освен това сегашните генерали са се обучавали в съветските военни училища, те имат системен светоглед, а настоящите офицери от випуските от 2010-те години, за които за постъпване във висшите военни училища е било необходимо само минимален бал по математика, руски език и обществознание, вече са изпитали деградацията на системата на военното образование.

Според Лузин, резервите също не могат да повлияят положително на ситуацията. По думите му, те са само на хартия. Истинският резервист трябва регулярно да премива на допълнителна подготовка и да обновява навиците си. Съветската армия поддържаше този модел до края на 70-те години на миналия век. 

За възстановяването на танковете и бронетехниката ще са необходими години 

Що се отнася до загубите на военна техника, най-големи са те сред танковете и бронетехниката. Това е основният вид въоръжение на русата страна. По данни на "Важные истории" Русия е загубила от 23% до 42% от боеспособните си танкове и от 8% и до 19% от бронетехниката си. Възстановяването на такъв обем техника може да отнеме години на Русия. 

Минималната оценка на загубите, според Oryx, който анализира фото и видео материали за унищожената техника, е 785 танка (23%) и 1549 единици бронетехника (8%). Според аналитиците от Conflict Intelligence Team тези данни отразяват между 70 и 80% от реалните загуби. По данни на МО на САЩ към края на май руската армия е загубила 1000 танка - 29% от действащите танкове. Според украинските власти Русия е загубила повече танкове и бронетехника, отколкото първоначално е отделила за нахлуването.

Снимка: Getty images

Русия има над 10 000 танка в резерва, но на тях едва ли може да се разчита, защото не всички са пригодни за незабавно използване или възстановяване в кратки срокове. Това е техника, произведена не по-късно от 80-те години на миналия век, а в стар танк не можеш да сложиш човек, който не е ползвал съветски уреди. 

Заради наложените санкции, за възстановяването на танковете и бронетехниката могат да отидат години, а може и изобщо да не се случи. 

Изразходвани са 10 години работа на заводите за производство на ракети

В началото на юни украинският президент Володимир Зеленски обяви, че руските войски са изстреляли над 2500 ракети по територията на Украйна. Според военните експерти, това са две трети от всичките запаси на Русия. 

Русия има два вида ракети - съветски и постсъветски. Съветските вече свършват и никой никога вече няма да ги произведе. Тези, които се произвеждат в Русия („Искандер“, „Калибър“, „Оникс“ и други) се произвеждат по не повече от 50 на година. От 2011 са произведени най-много 2 000 ракети, коментира Павел Лузин. 

Освен това не всички ракети от запаса могат да бъдат задействани във война. Заводите, произвеждащи ракети, ползват вносно оборудване и в условия на санкции, производството може да бъде затруднено. 

Съветските запаси са към края си

Що се отнася до артилерията, Русия вече е загубила до 16% от всичките си оръдия. По снимки и видео материали от бойното поле се изчисляват 5% загуби. По оценка на МО на САЩ Русия е загубила 6% от артилерийското оръжие, а по данни на украинските власти - 16%. 

Лузин уточнява, че главният проблем в артилерията е разходът на снаряди - съветските запаси привършват. 

Към четвъртия месец от войната Русия е загубила от 18 до 45% от артилерията, която първоначално е отделила за нахлуването в Украйна. Не е ясно и как Русия ще компенсира загубата на дронове, за които се използва много вносна техника. 

Освен това войната с Украйна нанесе загуби и на военно-въздушния парк на Русия - страната е загубила от 2 до 14% от всичките си самолети и от 3 до 12% от вертолетите си. 

Най-малко загуби е понесла руската морска техника: страната е загубила 1-2% от целия си военен морски състав, това са от 12 до 17% военни кораби и други съдове, предназначени за нахлуването. 

Ще може ли Русия да противостои на други страни с оглед загубите в Украйна

Руската армия вече е загубила такова количество хора и техника, че ако други страни нападнат Русия ще ѝ бъде трудно да даде отпор, категорични са военните експерти. 

"Руската сухопътна армия е задействана в Украйна в почти пълен състав. Ако Китай поиска да завземе Далечния Изток, то може да го направи. Когато основните сили на армията са въвлечени в конкретна война, това, което е останало, не е с най-доброто качество. Ако си представим, че Китай нападне, Русия няма да се справи без ядрено оръжие", категоричен е Павел Лузин.

От друга страна Русия не може да нахлуе в друга страна, продължавайки войната с Украйна. За да представлява сериозна опасност за НАТО, на Русия ще са необходими години за възстановяване и комплексна реформа на армията.

Великобритания призова да се създаде армия, способна да победи Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com