Украйна с успешни контраатаки в Запорожка област, Русия не напредва в Северодонецк

11122
Украйна с успешни контраатаки в Запорожка област, Русия не напредва в Северодонецк
Снимка: Getty Images

Русия не напредва значително в района на Северодонецк, където в момента са концентрирани основните военни действия в Украйна. Причината е, че руската артилерийска мощ, съчетана с вероятно недостатъчно силни пехотни части, е недостатъчна, за да позволи на Москва да осъществи пробив.

Руските сили продължават да се подготвят за настъпление към Славянск от югоизток от Изюм и западно от Лиман. В същото време не спират да обстрелват населени места в Донбас, като се съсредоточават върху Северодонецк и Бахмут.

Хроника на една любов: Една ракета падна в краката ми и не избухна. Знам, че е било заради твоята любов

Наталия Зарицкая е съпруга на един от бойците от станалия вече легендарен завод „Азовстал“ в Мариупол. За това как са поддъ...

На 20 юни Генералният щаб на Украйна заяви, че Москва провежда интензивни атаки по Донецка и Луганска област, като използва тежка артилерия и въздушни удари. По направлението към Северодонецк руснаците обстрелват Лисичанск, Сиротин, Тошкивка и други селища и нанасят въздушни удари с двойки самолети Су-25 край Бяла гора и Мирна Долина. Продължават сраженията за установяване на пълен контрол над град Северодонецк – най-важната точка, която ще даде контрол над Луганска област.

В направленията Лиман, Авдийвка, Новопавлов и Запорожие руските сили се опитват да предотвратят прегрупирането на части от украинските войски. В дневния си обзор американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната съобщава, че украинците са направили успешни контраатаки в Запорожка област. Това е принудило противника да подсили този отслабен сектор на фронтовата линия.

Добавя се още, че силите на Кремъл се фокусират върху подсилване на отбранителните позиции на юг заради успешните напоследък украински контраофанзиви по границата между областите Херсон и Николаев.

От Киев съобщават още, че Русия подсилва черноморския си флот. Според Южното оперативно командване на Украйна в момента в Черно море има три руски кораба и три подводници с общ арсенал от 36 ракети, както и три въздушно-десантни корпуса. В руската Брянска област, граничеща с Украйна, Москва е разположила дивизия с противовъздушни ракети.

Русия търси учители за "възпитателна работа" с децата в Украйна

Украинските учители отказват да работят в окупираните от руските войски райони. Това е довело до решението руската федерация за изпрати...

Според британското разузнаване – въздушните сили на Кремъл не отговарят на очакванията. Този провал е един от най-важните фактори за цялостното неизпълнение на целите във войната на Русия в Украйна. Москва не успява да наложи пълен контрол от въздуха, не желае да поеме риск и рядко пробива навътре зад украинските линии. Години наред целта на въздушното бойно обучение е било да впечатли генералите, а не да развие необходимата динамика сред екипажите, твърди се в доклада от 20 юни.

ОЩЕ: Руската армия: Неспособна да ползва тоалетна и раздирана от вътрешни вражди

ОЩЕ: Български репортаж от Украйна: "Махайте се оттук, насам идва руски дрон"

Междувременно Институтът за изучаване на войната твърди, че Русия вероятно ще използва фалшиви "съдебни процеси за военни престъпления", за да разпространява фалшивите си послания за войната. Според информацията се очаква Кремъл да съди украински военнослужещи, включително тези, които защитаваха Мариупол, за да представи войната си като "операция за денацификация". Москва отдавна свързва полка „Азов“, който беше най-важната част от защитата на „Азовстал“, с фашистки настроения. ОЩЕ: От Бандера до "Азов" - отговорите на главните въпроси за украинския национализъм

Украинската армия съобщава, че 28 руски войници са били убити в южната част на Украйна на 19 юни. Там е разрушен руски танк, два военни автомобила и 152-мм гаубици, съобщава Kyiv Independent. 14 руски военни са убити в източната част на Украйна на 19 юни, разрушена е руска артилерия.

Русия: Офанзивата срещу Северодонецк протича успешно

Офанзивата срещу град Северодонецк в Източна Украйна протича успешно, заяви днес Русия. Говорителят на руското министерство на отбранат...

Германският посланик в Украйна – Анка Фелдхузен – обяви, че Берлин ще прати на Киев още гаубици, а друго тежко въоръжение вече пътува към страната. Припомняме, че Австралия вече изпрати четири бронетранспортьора M113AS4 на украинските въоръжени сили. Те са първите от общо 14 автомобила, с които австралийското правителство е поело ангажимент да снабди Киев.

Разследване на New York Times показа, че Русия използва в Украйна над 210 вида боеприпаси, забранени от международните договори. Изданието е проучило над 1000 снимки и е идентифицирало повече от 2000 боеприпаси, използвани от руската армия във войната. „Абсолютното мнозинство от тях са неуправляеми“, пише NYT.

Междувременно Володимир Зеленски заяви, че следващата седмица ще бъде „историческа“, тъй като Европейският съвет трябва да реши дали да приеме препоръката на ЕК Украйна да получи статут на кандидат за член на ЕС. Решението трябва да бъде взето на 23 юни. „Очевидно, трябва да очакваме Русия да засили враждебните действия още тази седмица. Ние се подготвяме. Готови сме“, каза украинският президент в традиционното си среднощно видеообръщение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа