Замразяване на СТАРТ-3: Започва ли надпревара с ядрените оръжия?

6206
Замразяване на СТАРТ-3: Започва ли надпревара с ядрените оръжия?
Снимка: Getty Images

Путин обяви, че Русия спира участието си в договора за ядрено разоръжаване СТАРТ-3. Москва обаче не се е оттеглила от споразумението и може да се върне към него в бъдеще - това стана ясно още в специалното изявление на руския президент Владимир Путин, който с тези си думи намекна, че чака някой по-благоприятен за себе си президент на САЩ. Какво ще се случи, ако двете страни спрат да си говорят?

В съответствие с този договор, който влезе в сила през 2011 г., се налагат ограничения върху броя на междуконтиненталните ядрени ракети от всяка страна. През 2021 г. той беше удължен с още 5 години. Контролът върху въоръженията отдавна се смяташе за последния бастион на конструктивното сътрудничество между Вашингтон и Москва.

В годишното си обръщение Путин не показа желание за отстъпки. Освен това в навечерието на първата годишнина от руската инвазия в Украйна той осъди САЩ и обвини Украйна и Запада в провокиране на въоръжен конфликт. "Те искат да ни нанесат стратегическо поражение и в същото време се "катерят" по нашите ядрени съоръжения", каза Путин по време на речта си, която продължи почти 100 минути: "В тази връзка днес трябва да кажа, че Русия преустановява участието си в Договора за стратегически нападателни оръжия".

В отговор на думите на Путин генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви: "Решението демонтира цялата архитектура на контрола върху въоръженията".

Експерти смятат, че е твърде рано да се каже, че изявлението на Путин бележи началото на нова надпревара във въоръжаването. Въпреки това, тъй като договорът изтича през 2026 г., съобщението на руския лидер ще усложни по-нататъшните дипломатически усилия за удължаването му или подписването на ново споразумение между Русия и САЩ, които общо притежават около 90% от ядрените оръжия в света.

"Ако те не се споразумеят за нови ограничения на стратегическите си арсенали преди изтичането на СТАРТ, няма да има проверки на двата най-големи ядрени арсенала в света за първи път от 1972 г. Това ще позволи и на двете страни да започнат да надграждат своите стратегически ядрени арсенали", каза изпълнителният директор на Асоциацията за контрол на въоръженията Дарил Кимбъл.

ОЩЕ: САЩ вече имат по-агресивна ядрена доктрина, макар да се отказват от две страшни оръжия

Какво всъщност каза Путин за ядрените оръжия?

На 21 февруари Путин не каза нищо за оттегляне от механизма за контрол на въоръженията. Русия прекрати участието си в договора, но не се оттегли от него, което означава, че този документ продължава да действа и теоретично Русия може да се върне към него в бъдеще. "Суспендирането е по-добро от излизането. Нещата можеха да бъдат много по-лоши", каза Павел Подвиг, старши сътрудник в Института на ООН за разоръжаване.

Според Кимбъл не се знае какво ще трябва да се случи, за да може Русия да се върне към участие в договора. "Не бих обърнал много внимание на претекстa и оправданията, използвани от Путин, обяснявайки причините за спирането на руското участие", добави той.

Путин очерта условията, при които Русия ще възобнови участието си в СТАРТ-3. Сред тях е разглеждането на ядрените способности на други членки на НАТО, като Великобритания и Франция, които не участват в споразумението.

"Това не е сериозен аргумент. Великобритания и Франция не участваха в договора, когато Русия го подписа. Те не участваха през 2021 г., когато Путин го удължи с 5 години", каза Андрей Баклицки, старши сътрудник в Института на ООН за разоръжаване.

Путин каза още, че Русия няма да извърши нови ядрени опити, освен ако САЩ не го направят първи. Това изглежда отговорно, но най-вече неуместно твърдение. "Няма забележима промяна в позицията на Русия тук", посочи Кимбъл. Той отбеляза, че Москва и Вашингтон подписаха Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити през 1996 г., който забранява всякакви ядрени опити. Тъй като Съединените щати нямат желание да нарушават договора и да тестват ядрените си способности за първи път от четвърт век, Русия няма да има причина да провежда свои собствени тестове.

Защо Путин каза това сега?

Предупреждения за неучастието на Русия в договора има отдавна. Взаимните инспекции на обекти със стратегически ядрени оръжия бяха преустановени през март 2020 г. поради пандемията от COVID-19. Но пандемията утихна и през август 2022 г. Русия обяви, че забранява на американските инспектори да възобновят инспекциите на нейните съоръжения. Тя обясни, че западните санкции са направили невъзможно руски представители да извършат ответни посещения в Съединените щати. През ноември Държавният департамент обяви, че Москва е отложила планирана среща в Египет, където страните възнамеряваха да разработят пътна карта за възобновяване на инспекциите.

Миналия месец Държавният департамент обвини Москва, че е нарушила задълженията си по договора, като е попречила на представители на САЩ да инспектират руски арсенали.

Какво може да направи Вашингтон?

В изявление на 21 февруари държавният секретар Антъни Блинкен каза, че Съединените щати ще следят отблизо действията на Русия след изявлението на Путин и повтори, че Вашингтон остава отворен за преговори за контрол на оръжията.

"Въпросът е: Може ли администрацията на Байдън да убеди Владимир Путин, който е трънът в този случай, че е в националния интерес на Русия да възобнови пълното прилагане на договора", каза Роуз Гьотемюлер, която ръководи американската страна на преговорите по СТАРТ-3.

Малко след речта на Путин руското външно министерство излезе с изявление, че Москва ще продължи да спазва ограниченията за броя на ядрените бойни глави, които може да притежава съгласно договора. Така възобновяването на надпреварата във въоръжаването беше отложено за неопределено време.

За ядреното оръжие: Путин говори едно, Русия прави друго

Тъй като взаимните проверки не са възобновени след пандемията, непосредственият резултат от съобщението на Путин може да бъде, че Русия вече няма да уведомява Вашингтон, когато премества, поддържа, ремонтира, извежда от експлоатация или поставя в режим на консервация ракети, които могат да носят ядрени бойни глави. Обменът на тази информация беше важна мярка за прозрачност, тъй като страните можеха да наблюдават състоянието на ядрените сили на другата страна, без дори да извършват посещения на място. (Откакто договорът влезе в сила през 2011 г., страните са разменили известия повече от 25 000 пъти, според Държавния департамент.)

"Според мен спирането на режима на уведомяване е много сериозен проблем. Това ще има сериозни последици за САЩ по отношение на предвидимостта, но е също толкова сериозно за Русия, което много ме озадачава. Как те възнамеряват да планират действия на своите ядрени сили в бъдеще, без да знаят какво се случва в стратегическите ядрени сили на САЩ", коментира Гьотемюлер.

Сега Вашингтон е изправен пред въпроса дали да продължи да информира Москва за състоянието на своите ядрени сили. Засега експертите са уверени, че администрацията на Байдън няма да затвори вратите. "Сигурен съм, че тази администрация няма намерение да се оттегли от споразумнието", каза Кимбъл. Републиканците обаче може да засилят натиска върху нея да заеме по-твърда позиция. В светлината на изявлението на Путин, председателят на Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите Майк Роджърс каза, че "не могат да бъдат изключени никакви опции", включително разполагането на допълнителни ядрени сили.

ОЩЕ:

Автор: Ейми Макинън, Foreign Policy

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари