Западът се страхува от възход на автократите, а Унгария показва как това е възможно

3421
Западът се страхува от възход на автократите, а Унгария показва как това е възможно
Снимка: Getty Images/Guliver

Елитът на унгарската партия „Фидес“ се бе събрал на брега на река Дунав в сграда, известна като унгарския Бял дом, зашеметен от мащаба на успеха си. Дясната партия спечели неочаквано цялата политическа власт в Унгария. Въпросът беше как да се възползва от нея, пише американското издание The New York Times, цитирано от агенция "Фокус".

Някои призоваха за предпазливост. Но Виктор Орбан, избраният за министър-председател, не беше съгласен. Изборните резултати, заяви Орбан, са му дали правото да проведе радикални реформи в конституцията на страната.

Унгария може да напусне преговори на ООН, посветени на миграцията

Унгария може да излезе от преговорите на ООН за миграцията заради притесненията, че световната организация има твърде промиграционни по...

И господин Орбан спечели спора.

Тези разговори бяха припомнени от два неназовани източника и от трети, който е присъствал на дискусията, проведена в началото на май 2010 година. Орбан промени политическата система на страната, която се определя от нейните критици като „нещо ново под слънцето“. Някога неправителствените организации пишеха оди за водещата демокрация в постсъветска Европа, а сега Унгария е считана за демокрация в остър и притеснителен упадък.

Чрез законодателни маневри и силата на волята си Орбан трансформира страната в пример на странен вид мека автокрация, в която са комбинирани капитализъм и крайнодясна риторика с еднопартийна политическа култура. Той успя да се справи с тази задача независимо, че страната е член на Европейския съюз и получава милиарди от Общността. Функционерите на Блока не направиха нищо, докато Орбан трансформираше Унгария в, както той го определя, „нелиберална демокрация“.

А сега унгарския лидер хвърля директно предизвикателство към държавите, които доминират Съюза отдавна, като предвиди, че 2018-та ще е „година на големи битки“. У дома той прокарва нови законодателни промени, този път за налагане на глоби на групи активисти, които помагат на бежанците. Неговите позиции за вътрешната политика почти не срещат критика, отчасти заради осъществените от него промени в изборната система. Орбан почти сигурно ще спечели още един премиерски мандат на предстоящите през април парламентарни избори.

Парламентарни избори в Унгария през април

В Унгария ще се проведат парламентарни избори на 8 април тази година. Президентът на страната Янош Адер издаде указ за провеждане на ...

В политическата йерархия на Европейския съюз Орбан често е определян като неуправляем аутсайдер – гласовит популист в периферията на мейнстрийма и периферен спрямо реалната власт. Но в момента той е може би най-голямото предизвикателство пред Съюза. Орбан твърди, че следвоенният либерален консенсус „е свършен“ – и неговата визия бе възприета от съседна Полша, а влиянието й се усеща навсякъде в Централна и Източна Европа.

„Виктор Орбан показа, че в Европа нещата са възможни“, заяви лидерът на управляващата в партия в Полша „Право и справедливост“ Ярослав Качински през 2016-а година. „Ти даде пример и ние се учим от този пример“, каза тогава Качински.

И да - Западът се страхува от издигането на автократите, а Унгария в този й вид показва как това е напълно възможно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари