X
 
 

Заплахата с мигрантите на Ердоган е сериозна, смята бившият ни консул в Одрин

"Имаме всички основаниея да се притесняваме от заплахата на Ердоган и мигрантите." Това заяви пред Нова телевизия Георги Димов, бивш български консул в Одрин.

По думите му това е поредният рекет и изнудване от страна на Турция към ЕС, изтъкна той. Европа не е единна, според него. 22-23 лагера има по турско-сирийската граница. Около 300 000 бежанци са там. Около 3,6 милиона мигранти има в Турция.

Доналд Туск: Заплахата на Реджеп Ердоган за бежанците е опит за изнудване

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск осъди заплахата на турския президент Реджеп Ердоган да позволи на милиони бежанци да се отпра...

Трябва да водим принципна, но внимателна политика, съветва Димов. Мнението на Европа е и наша позиция ,подчерта той. За Турция също не е лесно с бежанците, според него.

Тази операция ще доведе до по-голяма дестабилизация, предупреди той. Операцията ще има негативни ефекти и върху имиджа на Реджеп Ердоган, който се опитва да се изявява като световен лидер.

По думите му устройването на мигрантите в Турция означава, че Близкият изток идва на нашата граница. „Променя се целият генетичен код. Досега бяхме съседи с Турция, сега ще бъдем с Близкия изток”, коментира той.

Според бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев, Ердоган подценява дипломацията на ЕС.

"Цел №1 на Турция е да не се създаде кюрдска държава и това е в основата на нейната операция в Сирия," смята той.

60 000 души прокудени за ден от военната офанзива на Турция

Военната офанзива на Турция в Североизточна Сирия прокуди над 60 000 души за по-малко от ден. "От сряда повече от 60 000 души избягаха ...

„Има 20-милионното кюрдско население, което е разпръснато по целия свят, е единственото, което няма собствена държава.", отбеляза експертът по международни отношения.

Що се отнася до заплахата на Ердоган да наводни Европа със сирийски бежанци, Керемедчиев смята, че е трудно изпълнима, тъй като тези бежанци не са концентрирани на едно място и не могат да бъдат подкарани като стадо, а подобна операция изисква огромна логистика.

Турция може обаче да изпрати групи от 5-10 000 мигранти на границата си с държавите от ЕС, но това може да има неочакван ефект и да втвърди позицията на Европа към Ердоган и неговото управление.

„Открай време Ердоган има този агресивен начин на поведение към европейските лидери, но той доста подценява дипломатичността, с която до момента му се отговаря", коментира Керемедчиев.

Турция има голямо и активно население, може да защитава своя суверенитет, но ЕС е един от основните ѝ икономически партньори и най-голям инвеститор в югоизточната ни съседка, която в момента хич не е цветущо икономическо състояние.

Ердоган заплаши ЕС с бежанците, ако страните членки критикуват операцията в Сирия

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди Европейския съюз (ЕС), че ще позволи на милиони бежанци да се отправят към с...

Именно заради икономическите проблеми Ердоган се бореше толкова много за привличането на инвестицията на „Фолксваген”, отбеляза Керемедчиев.

Вчера  премиерът също коментира готовността на правителството да посрещне нова вълна с оглед на военната операция, която Турция започна в Сирия като заяви, че докато сме с Каракачанов - няма страшно за границата.

Президентът Румен Радев пък призова Европа да се фокусира върху сигурността на границите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  една трета армения, две трети кюрди и другото е българи! това е турция. да, има и др. нациии, които са поробили, само дето всичко свършва
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Над 20 милиона са само в Турция и това е повече от половината. В Иран над 10 млн., Ирак над 5, Сирия над 3, Германия над 1, а в останлите страни по света, общо около 2 млн. Ако решат да им разрешат създаване на собствена държава, а това им е обещано още след разтурването на Османската империя, през 1918 г., на Турция се пада да загуби най много. Там е заровено кучето!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ха ха ха това е страната на АТАТЮРК бе ей , басма на никого не цепи, пък камо ли на кенефа на Европа!Ще приказвате на цигано-сирийски! Бойко не научи английски ама сирийски ще научи!
 • Октомври 1.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  ти си подривен елемент в България. Вражески елемент. Нормално от десетилетия те върлуват тук. Все си мисля , че тази без бой няма как да се случи. А , така и трябва да бъде , но ти като вражески елемент си съдействал за да се превърне България в кенефа на европа и точно когато се случи кьотека може и да се спънеш.
  : 0 !
missing image
Дневен хороскоп за 20 ноември

Овен Това е ден, в който с лекота ще усвоявате нови знания. Проявената мъдрост ще ви носи плодове дълго време. Телец Това е ден, в който творческата...