Защо британците изпитват носталгия към империята?

2326
Защо британците изпитват носталгия към империята?
Снимка: Getty Images/Guliver

Голяма част от жителите на Обединеното кралство изпитват носталгични чувства по отношение на британската империя – повече, отколкото в други бивши колониални страни. Това пише вестник The Independent, цитиран от агенция "Фокус".

Повече от четвърт от всички запитани в ново проучване на YouGov споделят, че биха се радвали страната им още да беше голяма империя, като този процент се покачва до 40% от всички, които подкрепят Brexit и са поддръжници на Консервативната апартия.

Ръст на заразените във Великобритания, обсъждат по-строги мерки за ограничаване на коронавируса

Ръст с 29 на сто на новооткритите случаи на коронавирус отбелязаха във Великобритания. Броят на потвърдените заболели достигна 590, а о...

Тази анкета информира за повишените чувства на национализъм и патриотизъм, които въздействат в последните години на британската политика, особено в контекста на Брекзит – който обещава на гражданите на страната, че тя ще си върне „старата слава“.

Една трета от запитаните смятат, че империята е оставила бившите си колонии в добро състояние и е помогнала в развитието им, което повдига сериозни въпроси за това как страната образова своите граждани за колониалното си минало, както и за робството и използването на убийства и мъчения в колониите. 

Граждани на Нидерландия, Франция, Испания, Белгия, Германия и Япония – също държави с колониално минало в един момент от своята история – също участват в това изследване. Те обаче показват по-малка склонност към носталгия по отношение на бившите си владения и по-рядко смятат, че са помогнали на колониите си в развитието им.

Изключение от това правило е Нидерландия. Половината от гражданите на страната смятат, че тяхната империя е нещо, от което могат да се гордеят, в сравнение с 32% от британците, които мислят същото за колониалното си минало.

Повечето граждани на другите страни, включително Великобритания, смятат, че не могат нито да се гордеят, нито да се срамуват от историята си, като това включва 37% от британците.

Великобритания с първи Brexit бюджет

Британският министър на финансите Риши Сунак представя днес новия бюджет на правителството в условията на излизането на страната от Евр...

„Много великобританци, или поне по-възрастните, смятат, че страната вече не е лидер в света и тя е засенчена, политически и културно от по-големи и по-силни нации по света, като САЩ, Русия, Китай и Германия“, смята д-р Саша Ауербах, лектор по модерна британска и колониална история.

„Ироничното е, че Великобритания все още е уважавана и почитана в много отношения – културата, изкуствата, образователната система, качественото управление, здравеопазването и съдебната система. През годините тя е предлагала убежище на много хора и е спазвала базовите ценности на света“.

Склонността към носталгия, както и гордостта от Британската империя и желанието тя още да съществува, както и виждането, че тя е помогнала на колониите си присъстват най-вече сред по-възрастните хора, най-често над 65 години, като това са и най-благоразположените към колониализма в страната.

От друга страна, общо половината от британците казват, че не искат империята да се върне, а 23% нямат мнение по въпроса.

„Повечето британци имат само бегла идея за това какво е била империята, как е работила и какво е наследството ѝ“, казва д-р Ауербах.

Британски здравен министър също е жертва на коронавируса

Заместник-министърът на здравеопазването на Великобритания Надин Дорис е болна от коронавирус. Веднага щом е научила диагнозата, 62-го...

„Хората я асоциират с британската гордост, слава и сила, когато страната е била най-уважавана в света и другите са се страхували от нея. Така е много лесно да се игнорира в колко много насилие, грабежи и нещастие е замесена тя“. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари