X
 
 

Защо живите същества сънуват?

1500 6
Защо живите същества сънуват?
Снимка: iStock/Guliver
Дори и да не помним сънищата си, сигурно е, че почти всички живи същества сънуват под една или друга форма. Сънят е една от все още недобре проучените сфери на науката.

Дори и сега изследователите на съня имат различни теории за него. Руски сайтове предлагат някои от тях:

Какво означава, ако се будите в един и същи час всяка нощ

Събужданията през нощта са обичайни явления, характерни за съня на всеки човек. Редица фактори могат да доведат до повишен брой събужда...

Според една теория когато има стрес в ежедневието, сънищата се променят. Понякога те отразяват и вътрешните ни емоции. Чрез значими символи и въпроси, свързани с будния живот, сънищата се „опитват“ да установят баланс като начин за справяне с вътрешния смут.

Според професора по психиатрия Ърнест Хартман сънищата са конкретни емоции, като например притеснението. Различните емоции водят до образуването на нова „материя“, която се вплита в паметта на сънуващия по начин, по който му помага да се справи със стреса, травмата и други видове психологически нарушения.

Изследователи твърдят, че вече има данни от проучвания, в които се посочва, че сънят е от основно значение за функционирането на ума и паметта. Според някои ключът за подсилване на паметта се крие не в няколко часа почивка, а в самото сънуване.

Повечето сънища включват скорошни събития и случки, които сме преживели. Този тип сънища могат да служат за обработка и организиране на съзнателни и несъзнателни стимули, които са получени през деня.

11 мистериозни неща, които могат да се случат, докато спите

За повечето хора сънят е спокойствие и релакс след дълъг ден. Дори и да не знаете обаче тялото преминава през серия от промени, когато ...

След като ежедневните спомени са затвърдени с помощта на съня, мозъкът има възможност да се „освежи“. Според тази теория сънищата са начин на мозъка да се „рестартира“.

Друга теория „гласи“, че сънищата могат да са от полза за справяне с ежедневните проблеми в живота.

Когато се изправим пред препятствия, за преминаването им основно се използва информация, която вече знаем – спомените. В този смисъл сънуването е полезно, защото помага за организирането и затвърдяването на спомените, като по този начин се улеснява „достъпът“ до тях при нужда.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Е как защо, ами защото още не са умрели!
 • дО октомври 2 дО октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Абе хахо пи ли си хапчетата днес.
 • Октомври 1 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Тази наука няма да стигне до никъде дори и цялото Вселенското знание да и се представи. Защото е /македонистична в своят същност/ не за друго. И има отдел НЕУДОБНА НАУКА. С такъв отдел всичко е ОБРЕЧЕНО НА пълна посредственост и НИКАКВО РАЗВИТИЕ.
 • Октомври 1.1 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Ама тази наука е възприела глупостите на един Абсолютен ид*т дарвин за някакви аксиоми НЕЗАВИСИМО , ЧЕ ДНЕШНИТЕ Микроскопи и разкопките търсещи преходните форми на живот ама НЕ ГИ НАМИРА ВЕЧЕ 180 години. Проблемът е с пълното одибиляване е по сериозен и отколкото и аз си мисля сигурно. И непрекъснато получавам доказателства за това.
  : 2 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Това което съм написал не може да бъде никаква победа на религиите. Те също са македонизми по своята същност представяйки за Богове просто представители на Извънземен разум. И е Опиум за Народите , науката тази обаче е химическият кокаин за Народите. С изключително малки изключения като хайделберг , аинщайн , Тесла , ръдъфорд , разбира се Менделеев и да има още 20/30 дето сега не се сещам. Ид*тите виж още ›› се смеели на Менделеев какви са тези празни места в неговата таблица и той не можел да обясни ама това били елементи още непознати за хората. Но тези ид*ти управляват и ДНЕС.
  : 2 !
 • Октомври 1.3 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Това не означава , че Бог не съществува. Бог е Единно/Информационното поле По време на сън ние временно умираме и отиваме в други канали на това Поле. Елементарно. Да ние в съня си сме в миналото , в бъдещето и е нормално зашото те съществуват едновременно. Нашето Сега е толкова валидно колкото и за Сети който не е в нашето сега , но неговото Сега е също толкова валидно. Както и в съня . Бъдещето виж още ›› за сънуващ А е неговото валидно СЕГА.
  : 2 !