X
 
 

Защо Меркел спъва преговорите за македонското членство в ЕС?

8948 1
photo of Защо Меркел спъва преговорите за македонското членство в ЕС?
Снимка: Getty Images/Guliver
Електронното издание на скопския вестник "Вечер", цитирано от агенция "Фокус", публикува статия, в която обяснява защо канцлерът на Федерална Република Германия Ангела Меркел се противопоставя на започването на преговори за македонското членство в Европейския съюз.

Дебатите в Бундестага бяха проведени в четвъртък и като цяло депутатите в германския парламент подкрепиха членството на Северна Македония в НАТО, но влязоха в открит конфликт относно преговорите на страната с ЕС. Въпреки че фокус на заседанието трябваше да бъде ратификацията на Протокола за членство на югозападната ни съседка в НАТО, дискусиите се изместиха към възможното членство на страната в Общността.

Атмосферата бе нажежена от депутата на „Зелените“ Юрген Тритин, който подчерта, че в самото правителство в Берлин има конфликт по отношение на започването на преговорите между Скопие и Брюксел. Меркел се противопоставя на стартирането им, докато Министерството на външните работи ги подкрепя. Партиите от голямата коалиция нямат съгласие по въпроса, подчерта Тритин. А желанието на гражданите на Северна Македония е да бъдат част не само от НАТО, но и от Обединена Европа, подчерта „зеленият“ депутат.

Според Тритин гръцкият премиер Алексис Ципрас е пожертвал политическата си кариера, за да постигне споразумение със Скопие. То ще коства загубата на властта на предстоящите предсрочни избори в Гърция. „Подозирам, че канцлерът и ХДС искат да отложат разискванията по този въпрос, докато в Гърция не дойде „Нова демокрация“ на власт, за да блокира влизането на Северна Македония в ЕС“, заяви Тритин, напомняйки, че Европейската комисия е дала ясна препоръка относно началото на преговорите.

Критикувайки подобна политика, Тритин попита дали някой иска гражданите на Северна да бъдат третирани като „европейци от втора класа". „Зеленият“ депутат напомни, че Германското външно министерство информира Бундестага още на 8 май, че е необходимо да се обяви началото на преговорите със Северна Македония.

„Ако е така, каква причина правителството и коалицията да не поставят този въпрос пред Бундестага? Досега вече щяхме да сме обсъдили въпроса и щяхме да получим съгласие в Съвета на ЕС“, увери опозиционният политик.

Германия е на прага на тежки трусове

И двете големи партии в Германия излъчват безпомощност. Липсват им кадрови потенциал и програми, с които да отговорят на най-парещите в...

Двама членове на ХДС, Кристиан Шмит и Петър Байер, отговориха на забележките на Тритин.

Според първия, изявлението на Тритин няма „връзка с реалността". Той добави, че „членството на Северна Македония в НАТО е готова работа, без значение кой е на власт в Гърция". Той похвали ролята на Северна Македония на Балканите, наричайки я „крепост на мира", която винаги е помагала в най-трудните моменти.

Според Шмит стратегическият интерес на Германия е западните балкански страни да станат част от ЕС. Той увери, че преговорите за членството им ще започнат „скоро". Същевременно той подчерта, че Северна Македония и Албания трябва да започнат преговори в пакет, макар Тирана да е изправена пред „определени проблеми", които изискват дълго проучване на доклада на ЕК.

На свой ред Петър Байер приветства споразуменията, които Македония постигна с Гърция и България, но критикува нуждата на страната от по-нататъшни усилия в борбата с организираната престъпност, корупцията, съдебната система и публичната администрация.

Историческото минало - между Северна Македония и другите наоколо

Как Република Северна Македония ще чества своето историческо минало - на този въпрос прави опит да отговори анализаторът д-р Стефан Поц...

Депутатите от ХДС на канцлера Ангела Меркел обявиха миналата седмица, че до началото на лятната ваканция в края на юни няма да има време за разглеждане и гласуване на доклада на ЕК за Северна Македония. Ето защо югозападната ни съседка има възможност да получи желаната дата за започване на преговори с ЕС това лято.

Но двама членове на ХДС, Гюнтер Крихбаум и Йохан Вадефул, на свой ред заявиха миналата седмица, че началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания ще бъдат обсъдени в края на септември. „Не може да действаме прибързано. Подобно нещо не е оправдано пред германските граждани, нито пък е подходящо за двете страни“, коментира Вадефул.

Социалдемократът Карл-Хайнц Брунер похвали компромиса между Скопие и Атина и посочи, че влизането си в НАТО на „Северна Македония не трябва да взима моркова", т.е. започването на преговорите за членство в Общността. Страната е в сърцето на Европа и е изпълнила всички условия за започване на преговорите, каза Брунер.

Неговият колега от ГСПД, Йосип Юратович, предупреди, че „ако на Северна Македония скоро не се даде искрена перспектива за членство в ЕС, демократите в страната ще бъдат под натиск и в същото време - нашата собствена стратегическа сигурност в Европа".

На ратифицирането на Протокола за членството на Северна Македония в НАТО се противопоставиха популистката „Алтернатива за Германия“ и партията „Левица“, отбелязва в заключение скопското издание.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
    "Той похвали ролята на Северна Македония на Балканите, наричайки я „крепост на мира", която винаги е помагала в най-трудните моменти." Ами те и за нас така говореха. "но критикува нуждата на страната от по-нататъшни усилия в борбата с организираната престъпност, корупцията, съдебната система и публичната администрация." А така говорят за нас и сега. Значи Македония и Бълга виж още ›› рия са едно и също.
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...