Юнкер: Решение за преговори с Македония може да има през юли

1833
Юнкер: Решение за преговори с Македония може да има през юли
Снимка: Getty images/Guliver

Решението за започване на преговори със Северна Македония вероятно ще се очаква през юли, заяви в понеделник председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщава МИА.

След безусловната препоръка за започване на преговори, дадена от Европейската комисия в редовните си доклади за страните от Западните Балкани на 29 юни, държавите-членки на ЕС ще обсъдят този въпрос на 18 юни в Люксембург.

Наследникът на Юнкер - все още много неясен

Трима кандидати са в списъка за наследници на Жан-Клод Юнкер като президент на Европейската комисията, но може да има споразумение, с к...

„Румънското председателство постави този въпрос в дневния ред на Съвета по общи въпроси през юни за първото разискване, намерението на Европейската комисия е да направи всичко, за да вземе окончателно решение през лятото”, каза Юнкер на пресконференция с премиера Зоран Заев в Брюксел.

Правителствени източници съобщиха, че са получили окуражителни послания от ръководителя на Европейската комисия по време на днешната среща, че Северна Македония може да очаква да получи дата за започване на преговори за присъединяването си към ЕС през юли по време на следващия Съвет по общи въпроси на Съвета на ЕС, а на 18 юни ще има само дебат по този въпрос между министрите.

Македонската страна се опасява, че заради по-слабата готовност на Албания и другите кандидатки, Северна Македония може да се окаже заложник на груповия подход на Европейската комисия.

Юнкер отказа да отговори дали възнамерява изрично да поиска от държавите-членки да отделят Македония от Албания. Източници обаче твърдят Скопие може да получи дата за начало на преговорите през юли, а Тирана малко по-късно - през октомври.

Столтенберг: Северна Македония вече е част от трансатлантическото семейство

Протоколът за присъединяване към НАТО се ратифицира с бързо темпо, а Северна Македония вече е част от трансатлантическото семейство. Чл...

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, който е един от най-силните поддръжници на бързото започване на преговорите със Северна Македония на днешната пресконференция, припомни, че не само стабилността на региона, но и доверието в ЕС, възнаграждава усилията на македонската страна в региона за сключването на споразумението от Преспа.

„Сделката може да окаже огромно въздействие върху целия регион, защото една страна и лидерство, което е предоставило всичко, което е поискано от него и не е било подходящо възнаградено, не е добър стимул, добра мотивация. Ако е обратното, то ще насърчи, например може да се проведат същите преговори между Белград и Прищина”, каза Йоханес Хан.

След среща с Юнкер и Хан, министър-председателят Заев се срещна с ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com