X
 
 

Защо Русия трупа толкова много пари и злато?

10772 20
Защо Русия трупа толкова много пари и злато?
Снимка: Getty Images/Guliver
Почти незабелязано Русия натрупа огромен златен и паричен резерв. Човек би могъл да си помисли, че Владимир Путин се готви за война или някаква тежка криза. Какво се крие зад тези действия на Кремъл, пита Константин Егерт в анализ за Deutsche Welle.

Когато чете макроикономически оценки за Русия, човек напоследък непрекъснато има натрапчивото усещане за дежавю. Същото важи и за последния доклад на Международния валутен фонд (МВФ). Икономиката на Руската федерация, както и досега, зависи от международните цени на енергоносителите. В доклада се казва, че тъкмо падането на тези цени през последните пет години е най-сериозната причина за спадането на руския БВП.

20 години в политиката: Путин, Русия и световните ветерани във властта

На 7 август руският президент Владимир Путин отбеляза 20 години власт. Преди две десетилетия той влезе в голяма политика. За да остане....

На второ място като фактор са западните санкции, макар че Русия в по-малка или по-голяма степен се е адаптирала към тях. Трети отрицателен фактор е недостигът на инвестиции, породен от факта, че правителството паркира в резервни фондове всички приходи от износа на нефт, надвишаващи 40 долара за барел. Експертите от МВФ смятат, че в резултат от всичко това за петте години между 2014 и 2018 БВП на страната е нараснал само с 2,5 процента. Ако ги нямаше санкциите, ръстът може би щеше да бъде 3,5%. А ако можехме да изчистим всички изброени отрицателни фактори, ръстът щеше да достигне 6 процента, твърдят авторите на доклада. Според тях икономическият растеж може да се насърчи, ако се снижи държавната намеса, и се премахнат излишните регулации и проблемите в управлението.

Изводът, който може да се направи от всичко това, е: санкциите оказват ефект, структурни реформи не се провеждат, а държавните корпорации, които се ръководят от корумпирани приятели на Кремъл, са задушили под себе си всякаква икономическа активност в страната. Някои твърдят, че застоят в руската икономика вече е настъпил, но от МВФ все още смятат, че той тепърва се задава. На човек му се иска да ги попита: Ако това сегашното не е стагнация, то какво ли ще бъде, когато тя наистина настъпи?

Русия рязко намали външните си дългове

Владимир Путин уж обеща, че ще влага пари в инфраструктурата, здравеопазването и образованието. Но след като 60 или 70 процента от БВП тъй или иначе са свързани с държавния сектор, всъщност става дума за местене на пари от единия джоб в другия. Това трупане на средства в държавния казан върви с мощни темпове. Русия натрупа огромни златни резерви - факт, който според някои наблюдатели, дава ясно предимство на Русия в условията на изострящия се търговски конфликт между САЩ и Китай. Освен това Русия изплати дълговете си към МВФ и сега общият външен дълг на страната възлиза на по-малко от 500 милиарда долара. За сравнение: дългът на САЩ възлиза на 22 трилиона – 44 пъти повече. Един известен анализатор на голяма западна инвестиционна банка, който се занимава с Русия, смята, че паричните запаси на руското правителство могат да достигнат три и дори повече процента от БВП: "Ако го погледнем от този ъгъл, Кремъл се държи така, сякаш се готви за война или за някаква голяма катастрофа" казва експертът. Звучи правдоподобно. Защото дори влошаващият се социален климат и спадащото доверие на избирателите не карат Путин да побърза с инвестициите в най-чувствителните за гражданите области.

Скотланд Ярд разследва ролята на Путин в отравянето на Скрипал

Скотланд Ярд е разследвал каква е ролята на руския президент Владимир Путин в химическата атака с нервнопаралитично вещество "Новичок" ...

Често чувам, че Путин, видите ли, бил любител на строгата финансова политика и на монетаризма и просто следвал инстинкта си да събира пари за черни дни – докато все още има пари. На всичкото отгоре държавните корпорации – тоест, две трети от руската икономика – са заплашени от нови американски санкции. На тях им трябва някаква спасителна жилетка. Всичко това е вярно, но все пак: по-рано Кремъл реагираше доста по-гъвкаво и щедро на всяко снижаване на популярността на Путин и неговата политика.

Както показателния удар срещу опозицията в Москва, така и споменатата финансова политика (в съчетание с вдигането на пенсионната възраст и на ДДС) според мен са ясен признак, че Кремъл се готви за сътресения във властта. В програмата сигурно влиза или дългосрочен военен сценарий, включва анексирането на Беларус или присъединяването на сепаратистките „народни републики“ в Донбас (а може би и двете едновременно), или пък драматични промени в многострадалната конституция и превръщането на Путин във фактически пожизнен ръководител на Русия. За осъществяването на втория сценарий ще трябва върху хората да се излее дъжд от рубли, за да се подобри положението им. Лично аз повече вярвам в първия сценарий.

Навални, Собол и другите наследници на Путин

Но с това проблемите не приключват. Защото дори утре да стане чудо, дори да се смени режимът, а в Кремъл да влезе президент като Навални, Собол или Яшин, а в Държавната дума – най-добрите глави на Русия, всички те ще наследят именно тази икономика, при която десетки милиони граждани зависят от държавата и от нейните пари. Ще наследят и един държавен апарат, който не умее нищо друго, освен да раздава тези пари по заповед отгоре – или да ги краде.

Путин: Няма да разполагаме ракети на местата, където САЩ няма такива

В петък САЩ официално се оттеглиха от Договора за ядрени сили със среден и малък обсег (ДРСМО) - споразумението от 1987 г., забраняващо...

Още не знаем дали Путин ще промени конституцията и дали ще започне нова война. Но, умишлено или не, той е циментирал такава система, в която всяка опозиция ще се замисли дали да я разбива или по-скоро да се договори с „бившите". Може би, поне отчасти, тъкмо на това разчитат и „най-добрите глави на Русия". Този път в кавички, завършва Константин Егерт.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Страшната истина 12 Страшната истина преди 4 месеца Профил на трол?
  Готвят се за война?
 • Анонимен 11 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Каквото и да трупат, който и да дойде на власт "Ще наследят и един държавен апарат, който не умее нищо друго, освен да раздава тези пари по заповед отгоре – или да ги краде." Русия е безнадежден случай!
 • таварищ паПутин дава малко подробности по темата 10 таварищ паПутин дава малко подробности по темата преди 4 месеца Профил на трол?
  Хибридните неолиберални ЛАКАРДИИ на Дойче СЕРЕ...сере...сере...бля...бля...бля...вятър и мъгла!!!!Ма много им преча на тия Извратеняци и ПИДЕРУНГЕЛИ...!ПИЧКА ИМ МАТЕРИ!!!!
 • допълнение 9 допълнение преди 4 месеца Профил на трол?
  Поради падането на доверието в американския долар като световни пари много държави по света включително Русия и Китай отново преминават на изпитания стар еталон златото.
 • +++ 8 +++ преди 4 месеца Профил на трол?
  Не само , че трупат злато , но и програмата им за превъоръжаване е до 2020-39г. Както и на Китай .Вероятно и на САЩ. Знаят нещо, което ние не знаем. Дойче Зеле пък съвсем не го знае.
 • патрЕот 7 патрЕот преди 4 месеца Профил на трол?
  Могат трупат. Ние като сме задлъжнели за още 500 години напред? ".. а държавните корпорации, които се ръководят от корумпирани приятели на Кремъл, са задушили под себе си всякаква икономическа активност в страната" - колко е хубаво, че у нас е демокрация и изобщо не е така. Няма "Батко и братко", няма "тате раздава европари, а аз го проверявам" и т.н.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Статията е точно описание на ситуацията у нас , само дето , у нас не натрупваме злато и валутни резерви!
  : 1 !
 • 6 преди 4 месеца Профил на трол?
  Е не разбирам какво искат да ни внушат: нима е лошо почти да нямаш външен дълг и да трупаш огромни златни резерви? Нима САЩ са пример за поддържание защото имат огромен външен дълг? Това е страхът :утре ако Русия реши да върже рублата с златни активи и икономиката на САЩ ще се срине на мига ,това също е война ,но икономическа от това ги е страх защото криза ще има не в Русия а в цяла джендърска ев виж още ›› роатлантическа Европа! И познайте защо България за кой ли път ще бъде губеща страна в един бъдещ международен конфликт без значение военен или икономически?А що се отнася до Дойче веле това е най долнопробната платена медия в света!!!!
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Идва нов мандат на Путин, спете спокойно деца.
  : 3 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  тези санкции май работят за русия...май руснаците сами ги искат..много хора тук не разбират че санкциите са добре за русия за вътрешния им пазар...явно американците им помагат и всичко е цирк с тези санкции
  : 4 !
 • бат Рамбо е гей 5 бат Рамбо е гей преди 4 месеца Профил на трол?
  БВП на Русия пораснал с 2,5 % !! Соросня - колко е пораснал на Германия ? На Германия - 1.5% през 2018 г ??!!! (БВП) на Франция е нараснал с 1,9 на сто ??!! БВП на Италия - 1% ! Нали Италианската икономика била нам си колко си пъти по-голяма от Руската ??!!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Руската икономика е нараснала изненадващо с 2.3% през 2018 г.... 11 фев 2019....... БВП на страната с 2%, съобщава Reuters.
  : 0 !
 • ония с рикията 4 ония с рикията преди 4 месеца Профил на трол?
  Бе да трупат. Важното е назе да не ни закачат ни едните, ни другите да ги таквоз.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Русия иска мир и затова се готви за война.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Както е казал Сталин. ОСТАВИ ГИ ДА МИНАТ ЛИНИЯТА.
  : 1 !
Нагоре
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...