Защо украинската контраофанзива е толкова бавна: Поглед отвътре

19849
Защо украинската контраофанзива е толкова бавна: Поглед отвътре
Снимка: iStock

Макар като цяло оптимистичният тон на Запад за украинската контраофанзива все още да преобладава, то все повече на преден план излизат съмнения дали всичко ще завърши добре за Украйна.

Многократно в различни анализи се набляга на факта, че истинската голяма картина на фронта, с всички подробности я знаят ограничен кръг хора. И въпреки това медиите не спират да бълват информация, от която се създават определени впечатления и на следващия ден те се променят заради нова информация - при това често драстично.

Такъв пример е материал на италианския флагман Corriere Della Sera - от мястото на събитието. Той дава представа какво се случва на север от Бахмут, в посока Соледар - едно от местата на боеве, които явно в момента не са приоритет на украинската контраофанзива. Това обаче не значи, че фронтът там е замразен - пресни видеокадри и анализи по тях имаше в началото на седмицата: "Време е за разплата": Най-новото от фронта и войната в Украйна

Руснаците идват - боят настана

Необходими са поне 10 минути, за да се подготви италианската 120-мм минохвъргачна система от модел от 1963 г. Пехотата, която е в окопите на около 3 километра напред, моли "да се стреля незабавно, защото руснаците атакуват". 37-годишният полковник Сергей Яндулски, командир на 1-ви батальон от 10-та мотострелкова бригада на украинската армия, разположен северно от Бахмут в посока Соледар, вижда пристигането на три бронирани машини, от които слизат мобилни групи на противника, около стотина души, които веднага започват да настъпват.

От видеозаписа се вижда, че това са опитни военни. Те се движат пъргаво и бързо, разпръсквайки се в житните полета, (които не са обработвани повече от година) и сред гъстите дървета. Украинците първи откриват артилерийски огън, но руснаците вече са се приближили до окопите - съответно, украинската пехота трябва да се защитава в близък бой и със специално предназначени за това миномети.

От огнева точка на стария земен вал близо до железопътната линия Бахмут-Лисичанск ясно се чува пукот на картечници и експлозии на ръчни гранати. Руснаците знаят, че украинците са разположени в каменно-бетонни тунели, каквито има много на земния вал. Няколко пъти дори се опитват да ги ударят с радиоуправляеми ракети, изстреляни от самолети: преди около 10 дни не са улучили само с няколко метра, както се вижда от дълбок кратер край входа.

Следва заповед да се излезе на открито пространство, колкото да се настроят оръжията за прицелване и за стрелба. Първо, войниците вземат контрабандна иранска минохвъргачка: тя изглежда модерна, много подобна на последното поколение модели на НАТО. Но след първия изстрел стативът не се изправя, след което се сменя с италиански, който, въпреки остарялата прицелна система, изглежда оправдава очакванията.

Връщайки се в тунела-заслон, виждаме кутии за патрони, сред тях има много италиански, почти всички снаряди са използвани. В близост има контейнери с френски и американски снаряди. "В момента молим нашите съюзници преди всичко за боеприпаси. Руснаците имат много от тях, ние имаме много по-малко", обясняват артилеристите.

"Седейки с украински войници на една от най-горещите части на фронтовата линия, която се простира на 1000 хиляди километра, започваме да виждаме хода на контранастъплението на Киев, което беше обявено още през януари и което започна трудно в началото юни. Самият Зеленски призна, че офанзивата е "по-бавна от очакваното". Към днешна дата украинците са освободили дузина села, главно в райони близо до Запорожие и в Донбас, в Донецко направление.

При Бахмут, украинските въоръжени сили изтласкаха руските предни отряди, които блокираха пътя към Часов Яр, но самият Бахмут остава почти изцяло под контрола на руската армия, която го окупира през май. Боевете по фланговете обаче са жестоки и там украинците лека-полека притискат руснаците: Говорене с числа за провал на контраофанзивата: Колко точно лъже Шойгу? (ВИДЕО)

Заключения и изводи

В Краматорск високопоставен офицер от украинското военно разузнаване призна: "Честно казано, не очаквахме толкова силен отпор от руснаците. Те са много добре окопани, имаха повече от година да го направят. Минните им полета са огромни - имаме по-добре обучени войници и по-добри натовски оръжия, но ако искаме да избегнем твърде много загуби, ни трябват поне 2 пъти повече боеприпаси, отколкото имаме сега."

"В тези условия всяка офанзива трябва да бъде предшествана и непрекъснато придружена от интензивна артилерийска бомбардировка, да проправи пътя", обяснява полковник Яндулски и добавя. "Закъсненията ни се дължат на факта, че още чакаме попълване на арсенала от оръжия, преди да нанесем решителния удар. По тази причина Генералният щаб все още държи в резерв около 50 000 души, разпределени в 9 бригади, които са формирани съвместно с НАТО именно за да започне настъпление, което ще позволи освобождаването на земите, окупирани от руснаците".

Полковник Яндулски, който е в бункера на първа линия, потвърждава, че хората му не са мръднали напред и метър от юни и не са получили нови оръжия от доставките на НАТО. Имаше проблясък на надежда преди 2 седмици, че опитът за преврат в Москва може "незабавно да сложи край на руско-украинския конфликт", но засега това остава само илюзия.

"С разпускането на "Вагнер", счита полковникът, "нищо не се промени. Руската редовна армия зае мястото си без големи проблеми. За нас боят продължава. Сигурни сме, че ще победим, но това все още отнема време.”

Руснаците: Хвърлят ни като кучета напред. Данни за поражение на кадировците (ВИДЕО)

Автор: Лоренцо Кремонези, за Corriere Della Sera

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари