Завой към СССР 2.0: Бъдещето на Путинова Русия, обвито с примирение

13465
Завой към СССР 2.0: Бъдещето на Путинова Русия, обвито с примирение
Снимка: Getty Images

Предстоящите президентски избори в Русия не предизвикват очаквания ентусиазъм сред руските политици и чиновници. Представителите на руския елит споделят, че се намират в "неутрално зло настроение" и гледат на изборите, като на "работен момент, който трябва да се преживее."

Отпочинали, но зли

В Русия са поскъпнали не само яйцата. Редовите политици и чиновници се оплакват пред изданието "Верстка", че почивката в страната и в близките "приятелски" държави вече е по-скъпа. Разбира се, затова са виновни западните страни - а оплакванията са анонимни, затова и използваното в материала съществително "чиновникът" е събирателен образ, а самата статия почива на разговор с няколко души. 

Песков: Решението на Путин да се кандидатира отново за президент бе спонтанно

Своята злоба чиновникът смята да насочи към "решаването на проблемите на фронта и да събере хуманитарна помощ." Той и колегите му искат войната да свърши по-бързо, но задължително при спазването поне на част от "Минските споразумения". Главен момент според чиновника е признаването на статута от страна на Киев на ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска области, а също и внасянето на съответните промени в Конституцията на Украйна.

Предстоящите президентски избори се смятат за "нормална рутина." 

Путин елиминира конкуренцията: Кандидат за президент в Русия се оказа с блокирана банкова сметка (СНИМКА)

Да не ни отделят от народа

Чиновникът е обиден на медиите, които твърдят, че ръстът на цените засяга само обикновените руснаци, но не и политиците. Разговорът с журналистът от "Верстка" се провежда в един от най-скъпите ресторанти в Москва, но събеседникът уверява, че идва тук само за делови срещи, а обикновено се храни много "по-скромно, както всички останали."

Още: Цирк, не ЦИК: Руски водещ в ефир за кандидатурата на Путин за президент

Наскоро проведено проучване показва, че чиновниците и големите предприемачи в Русия са забелязали поскъпването на цените. 30% от тях смятат, че Русия трябва да направи компромис със Запада, за да паднат някои от санкциите. Половината от представителите на елита не разбират дали настоящата политика на държавата помага за суверенитета на Русия, а полза за развитието на икономиката от санкциите виждат по-малко от една трета от анкетираните чиновници и бизнесмени.

Да построим живот без Европа

Настроенията в руската власт през последните месеци стават все по-неутрални, споделя друг събеседник на изданието от федералния парламент. 

Предстоящите президентски избори се възприемат от елита като "решена работа".

Още: Русия ще удължи капиталовия контрол до края на годината

Научният сътрудник от берлинския център "Карнеги" по изучаване на Русия и Евразия Александра Прокопенко описва настроенията в руския елит като парадоксални: "От една страна на никой не му харесва това, което се случва и почти никой не подкрепя войната. В същото време, докато има възможност да се печелят пари, всичко е нормално."

По думите ѝ, има страх от "всемогъщата ФСБ" и ясно осъзнаване, че исканията на хората не се чуват и не се виждат. Нарастват антизападните настроения и се създава илюзията, че Путин е прав и не всичко е толкова лошо."

Емоционален спад

Приповдигнатото настроение след новогодишните празници вече се губи, възобновиха се обажданията с нови проблеми, пред нас са избори - с тях всичко е ясно, но по-натам... не е ясно, споделя чиновник от голяма република, част от Руската федерация.

Още: На президентските избори в Русия може да забранят на руснаците да гласуват в „неприятелските“ страни

Източници на изданието не изключват значителни промени след гласуването през март. Ще има нов министър-председател и нов кабинет, както предвижда руската конституция. Кой от настоящите министри ще остане и кой не? След изборите може да се очаква и втора вълна на мобилизация.

Според политолога Иля Гращенков всички разбират, че изходът е предрешен, а главният въпрос е какво очаква Русия след изборите. "Ще има ли завой по посока на СССР 2.0?"

Според Гращенков доминиращите чувства сред представителите на руския елит са умора и емоционално прегаряне. По-старите представители на елита разбират, че не могат да повлияят на случващото се в страната и са слабо включени в политическите процеси. 

Най-зли остават "сърдитите патриоти", които не постигат победа в "специалната операция."

Още: Путин ще участва на президентските избори в Русия като независим кандидат (ВИДЕО)

"Въодушевени все още са само тези, които в момента успяват не само да задържат властта, но и да разширят влиянието си за сметка на променените условия, да завоюват пазари и да получат държавни преференции",  допълва още Гращенков.

Путин готви Русия за нови войни: Поредни видими стъпки (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com