Агора дизайн семинар - открити пространства за култура

4357
Агора дизайн семинар - открити пространства за култура
Снимка: Агора

„Повечето от откритите сцени в София са правени през 50-те и 60-те и представляват платформа, от която да се говори на масите. Те не дават възможност за други начини на общуване между публика и артисти, а изкуството се е променило много оттогава.“

„Не е достатъчно да направиш една хубава сцена, ако я оставиш сама на себе си. Без управление и смислена програма тя е обречена на разруха.“

Това са част от мненията на участниците, които се включиха в интерактивния семинар по проект АГОРА с фокус върху откритите пространства за култура. Той се проведе на 28-ми септември в две части. Събитието събра над 30 участници от местната власт, независимия културен сектор, представители на академичния сектор и бизнеса.

Първата част от семинара бе отделена за провеждането на ФОТОГЛАС под формата на организирани разходки на предварително определени открити пространства за култура на територията на столицата. Участниците посетиха местата и документираха сегашното им състояние чрез дигитални снимки. Целта на ФОТОГЛАС бе да се идентифицират както местата, които имат належаща нужда от подобрение, така и тези, които могат да се използват като добър пример.

По време на същинската част на семинара бяха представени добри примери за открити сцени от други части на Европа и света. Всички участници споделиха впечатленията си за посетените по-рано обекти чрез попълване на интерактивна онлайн анкета в реално време и предложиха различни мерки за подобрението им по време на оживена дискусия.

Според участниците сред най-важните фактори за подобряване функционалността на пространствата са предвиждането на начините за употребата им в близко бъдеще, доброто им интегриране в местния колорит и лесните и ясни условия за използването им.

Интересно предложение за баланс между качествена художествена програма и ангажиране на местната общност бе провеждането на резиденции на артистите в съответния квартал. Освен това, участниците идентифицираха временните и преместваеми сцени като добра алтернатива на допълнителното застрояване и стигнаха до консенсус, че включването на студентски общности в различни стажове и творчески разработки би бил сред ефективните подходи за облагородяването на пространствата.

Този семинар е първият от три семинара, резултатите от които ще доведат до съставяне на план за действие за реновиране на пространства за култура.

Проектът АГОРА се изпълнява по програма ИНТЕРРЕГ Дунав и се съфинансира от фондовете на Европейския съюз (ERDF, IPA II).

Повече за проекта и предстоящите дейности можете да научите на http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/agora и https://www.facebook.com/InterregAGORA

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт