X
 
 

Галерия Сердика представя "Роби на времето" - първата самостоятелна изложба на Мая Иванова

556 0
photo of Галерия Сердика представя "Роби на времето" - първата самостоятелна изложба на Мая Иванова
Снимка: Галерия Сердика
Галерия Сердика представя първата самостоятелна изложба на Мая Иванова РОБИ НА ВРЕМЕТО, рисунка и графика, от 5 ноември до 6 декември 2019 г. Мая е само на 23 години и вече има сериозна артистична история зад гърба си, както и участието й в коледната експозиция на Галерия Сердика „101 рисунки“. Тогава студенти от Националната художествена академия (НХА) и изтъкнати автори показаха съвместно свои творби, а интересът към рисунките на Мая беше показателен за нейния талант. Това е и основната причина Галерия Сердика, която вече завоюва своето сериозно място сред столичния артистичен елит като галерия за съвременно българско изкуство, да подкрепи Мая Иванова и да курира първата й изложба.

Преди няколко месеца Мая завършва своята бакалавърска степен специалност „Графика” в НХА, а в момента продължава следването си в магистърска програма „Илюстрация“ (НХА).

"Полъх от изток" – изложба на съвременно японско изкуство в Пловдив

Пъстрота от различни стилове ще краси залите на пловдивската галерия „Резонанс“ този месец. От 5 до 27 ноември всички посет...

Ходът на времето винаги е била тема, която вълнува авторката още от дете. Интересно й е да наблюдава как хората около нея се променят,както психически, така и визуално. В изложбата „Роби на времето” се откриват повтарящи се мотиви за времето, вълшебни пространства и мистериозни образи, с които тя изразява своя вътрешен свят.

В изложбата„Роби на времето” ще бъдат представени рисунки и графики. Рисунките са създадени през последните няколко години. Мая Ивановапроявява задълбочен и последователен интерес към рисунката като използва предимно мекотата на въглена и молива за реализиране на своите портрети и фигури. За концепцията на серията от пет графики „Роби на времето” Мая Ивановасподеля: „Те са един повод да се замислим за „лентата на живота“ и как мимолетността на сегашния момент го прави изключително ценен, как всяка една песъчинка от пясъчния часовник е важна”. Графиките са в техника суха игла. Авторката избира тази техника, тъй като тя най-добре би предала фините щрихи и детайли от рисунките й. Мая Иванова работи със стари класически техники, които овладява и развива през годините, използва лични теми и сюжети представени красиво и деликатно за публиката.

Мая Йорданова Иванова е родена 1996 г. в Бургас. От малка показва интерес към визуалните изкуства и учи в паралелка по рисуване. В годините се усъвършенства в областта на рисунката и усвоява графичните техники суха игла и линогравюра. Участва и взима награди в множество ученически конкурси, като най-големия от тях е конкурсът за учебна рисунка на НУИИ „Илия Петров“ през 2014 г., където тя взима втора награда за етюд глава.

От 2015 г. Мая Иванова е студентка в Националната художествена академия в София, специалност „Графика”, в курса на доц. д-р Десислава Христова. През 2019 г. продължава следването си в магистърска програма „Илюстрация“ при доц. РегинаДалкалъчева и доц. Николай Цачев.

Участия в изложби и награди:

Фотограф показва снимки на природни феномени, правени от въздуха

Татяна Байкушева е фотограф и екскурзовод в Историческия музей в Бургас. Уникалните снимки прави в продължение на десет години от мото ...

2019 г. - "20 години по-късно, отново заедно – графични изкуства", арт център Банкя

2018 г. - Проект "Класна стая без конфликти" на фондация "Партньори-България" за създаване на дизайн за учебници

2018 г. - "101 рисунки", галерия Сердика

2018 г. - Проект Студентски практики, организиран от научно информационен център "Българска енциклопедия" в творчески дом на БАН, Варна

2018 г. - "Съвременни информационни ресурси – съдържание и визуално оформление" – Българска академия на науките

Изложба показва могъществото на българите през вековете

Историческото величие на България през вековете, показано чрез изкуство. Това може да се види в пътуваща из цялата страна изложба, коят...

2017 г. - Номинация в XIV общоакадемичен конкурс "Рисунка", НХА

2014 г. - Втора награда за етюд глава в конкурса за учебна рисунка на НУИИ "Илия Петров"

2012 г. -Участие в конкурса "Васил Левски и Българското възраждане", зала "Георги Баев" Бургас

2011 г. - Първа награда в конкурса-изложба "Св.Трифон Зарезан" - община Сунгурларе

Галерия „Сердика“ се намира на Женски пазар на ъгъла на бул. Стефан Стамболов и ул. Лозенград. „Пазари Възраждане“ ЕАД е общинското дружество, което стопанисва Женски пазар.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители