X
 
 

В Пловдив откриха новата галерия "Капана"

4393 0
В Пловдив откриха новата галерия "Капана"
Снимка: Община Пловдив
Най-новото пространство за култура в Пловдив – галерия „Капана“ отвори врати. Лентата прерязаха кметът Иван Тотев, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и директорът на Градската художествена галерия Красимир Линков. Специална изложба с 250 картини от фонда на Община Пловдив е подредена в пространството на бившия детмаг „Снежанка“.

Сред авторите на избраните творби са изтъкнати български художници като Кольо Витковски, Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Атанас Згалевски, Георги Божилов – Слона и десетки други. След основен ремонт бе изградена двуетажна галерия, отговаряща на всички актуални изисквания за излагане на художествени произведения. „Галерия „Капана“ е проект, за който казахме, че ще е готов през 2019г. Това е най-голямата галерия в Пловдив – над 1000 кв. м.“, заяви кметът Иван Тотев и припомни, че няколко години е отнело на община Пловдив да превърне това пространство в галерия, където ще се популяризира изкуството близо до кв. „Капана“.

Градският транспорт на Пловдив вече е в Google Maps

От този месец жителите и гостите на Пловдив могат бързо и лесно да организират своя маршрут в града, благодарение на Google Maps. В при...

Кметът допълни, че в новата галерия е свършена много работа и със силата на Европейската столица на културата се извършва реална промяна в града. Според характера на експозициите могат да се обособяват 4 отделни изложбени зали.

„Тук може да бъде представен всякакъв вид изкуство и да имаме още една перла, с която да се гордеем в годините напред“, сподели кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. „Радвам се, че тук се открива още един културен център, който задоволява културните интереси на пловдивчани и гостите на град“, заяви Красимир Линков и припомни, че Пловдив е известен с прозвището „град на художниците“, а от 1981г. общината закупува различни картини, свързани с Пловдив. Сградата разполага с конферентна зала с 40 места, както и помещения за временно съхраняване на произведения на изкуството. Осигурени са удобен достъп и престой за хора с ограничени физически възможности чрез новоизграден асансьор и подходящи сервизни възли. Галерия „Капана“ е оборудвана с най-съвременни системи за охрана: СОТ, видеонаблюдение, пожароизвестяване. Има пълна климатизация с възможности да се следи и контролира влажността на въздуха в помещенията.

Разполага с вградено озвучаване, което може да се управлява автономно, както и с оптичен интернет. За представяне на виртуални визуални инсталации са осигурени лазерни проектори с висока резолюция и монитори. Изложбата в новата галерия ще бъде открита официално днес от 18.00 часа. Тя може да се види до 4 август, като входът е свободен.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално