Водещи експерти пристигат в Пловдив за осмото издание на ONE DESIGN WEEK

512
Водещи експерти пристигат в Пловдив за осмото издание на ONE DESIGN WEEK

Кулминацията на тазгодишното издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK (10-19 юни) е професионалният форум, който ще се проведе на 18 юни в Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив. Събитието е посветено на дизайна в цялото му разнообразие и за него в България пристигат световноизвестни имена от съвременната дизайн сцена, които ще представят своята интерпретация на основната тема на фестивала - „Мога ли да помогна?“, изследваща дизайна като инструмент, който дава форма на всеки аспект от живота ни.

Към обявените до момента лектори - Алис Росторн, един от най-уважаваните дизайн критици в света, Ейске Тачикава (Япония) - представител на новото поколение съвременни японски дизайнери, известен със своя специфичен подход с акцент върху социални иновации, който идва в България с подкрепата на EU JAPAN FEST и Фондация Пловдив 2019, и Пийтер-Ян Пийтерс, основател на студиото OWOW (с подкрепата на Creative Industries NL), се присъединияват водещи експерти от всички сфери на съвременния дизайн.

Питър Мариголд (Великобритания), създателят на FORMcard, завършва продуктов дизайн в Royal College of Art. Rаботата му се откроява с нестандартните и иновативни решения. Дизайнерът има редица отличия, между които от Дизайн музея в Лондон, наградата Дизайнери на бъдещето на Swarowski и др. Творбите му са излагани в МоМА, Дизайн музея в Холон, 20_21Design Sight в Токио и мн.др. Въпреки че предпочита да работи с дърво, впечатление прави и работата му с други материали за големи производители като Meissen за порцелан, Oyuna за кашмир и Kvadrat за текстил.

Адам фон Хафнер (Дания) отговаря за глобалната комуникационна стратегия на датската неправителствена организация http://designtoimprovelife.dk/ организатори на най-престижната награда за дизайн, която се присъжда на проекти с потенциал да подобрят човешкия живот в глобален план. Последното издание на наградата привлича 1123 кандидати от 72 страни. Тя отличава проекти и идеи, които използват дизайна като средство за създаването на по-добър живот на хората по света. Авторитетни източници определят INDEX: Design Award като нобеловата наградата в сферата на дизайна.

Стивън Серато (САЩ) завършва Art Center College of Design в Пасадена и Werkplaats Typografie, Холандия. В момента преподава графичен и комуникационен дизайн в Otis College of Art and Design, Лос Анджелис. Сред клиентите му са Amsterdam School of the Arts, de Appel Arts Center, Kunstverein Publishers, Stedelijk Museum, Warp Records и др. С подкрепата на Посолство на САЩ в България.

Финландска вечер, нюйоркска супер звезда и дизайн базар ще закрият ONE DESIGN WEEK

Събитията в програмата на ONE DESIGN WEEK продължават с пълна сила. Освен основната програма на фестивала, краят на седмицата ще предло...

Специален гост на форума ще бъде дизайнерът и куратор Матилда Кжиковски, съ-основател и един от директорите на DEPOT BASEL (пространство за съвременен дизайн в Швейцария). Освен участник в програмата на ONE DESIGN WEEK Матилда Кжиковски ще бъде и модератор на професионалния форум на фестивала. Работата на Матилда Кжиковски е свързана със самонаблюдението. Тя изследва и експериментира с вътрешните механизми на дизайна и се фокусира върху колаборативните практики и изпълнителски проекти, разглеждащи дизайн процеса в различните му етапи.

Всички лекции по време на форума на ONE DESIGN WEEK 2016 ще бъдат на английски език.

Допълнителна информация на www.edno.bg и www.onedesignweek.com

Facebook събитие: https://www.facebook.com/events/1544964705799392/

До 20-ти май в мрежата на TicketLogic са налични билети „Ранно пиле" на цена от 65 лв. За ученици билетите за форума са на специална цена от 40 лв.

Световни имена от съвременната дизайн сцена пристигат в Пловдив за One Design Week

Кулминацията на тазгодишното издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK е професионалният форум, ко...

За групови билети с отстъпка пишете на onedesignweek@edno.bg

За фестивала:

ONE DESIGN WEEK е международен фестивал за съвременен дизайн и визуална култура, който се организира с подкрепата на Община Пловдив, Фондация Америка за България и в подкрепа на Plovdiv 2019 – Европейска столица на Културата. Програмата на фестивала включва професионален форум с участието на изтъкнати имена от цял свят и ред събития със свободен достъп за широката публика - изложби, работилници, дискусии, представяния, лекции, детска програма, филми, книги, партита.

Темата на осмото издание на фестивала е „– Мога ли да помогна?“ и чрез нея ONE DESIGN WEEK 2016 ще разтвори рамките на съвременния дизайн и ще накара публиката да го съзира навсякъде около себе си. Дизайнът не е нещо елитарно, а „инструмент, който дава форма на всеки аспект от живота ни“. Същевременно фестивалът ще постави акцент върху процеса по създаване на дизайн във всеки смисъл на думата – от информационен до продуктов дизайн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт