Втори Фестивал на изкуствата Копривщица 2022

7354
Втори Фестивал на изкуствата Копривщица 2022
Снимка: Фестивал на изкуствата

„Копривщица заслужава да бъде един от културните центрове на България. Радваме се, че с работата си по „Фестивала на изкуствата – Копривщица“ допринасяме това да се случи.“ - заявява оперната прима Александрина Пендачанска, която заедно с джаз певицата Хилда Казасян и журналиста Найо Тицин организират за втора поредна година фестивала във възрожденския град.

Фестивалът на изкуствата – Копривщица 2022 ще се проведе от 19 до 24 юли 2022 г. на откритата сцена в центъра на града, в залата на Народно читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев – 1869“, и в залата на музей „Първо класно училище“. В програмата му са включени концерти, театрални постановки, литературни четения и множество кино прожекции на филми за изкуство.

Откриването на Фестивала е на 19 юли в 19 часа с концерт на обичаната джаз певица Белослава, с който тя ще отпразнува 22 години на сцената. С нея ще свирят и страхотните музиканти Живко Петров, Антони Рикев, Димитър Семов и Росен Захариев.

Същата вечер (на 19 юли) от 21:00 часа е началото на концерта на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени. Любимите музиканти ще отпразнуват рождения ден на Иван Лечев и за първи път ще свирят на сцената в Копривщица.

Снимка Фестивал на изкуствата

Целта на организаторите е на Фестивала да се представят и премиерни произведения на български творци. Такъв е случаят с новата композиция на Христо Йоцов за кларнет, кавал и оркестър, чиято премиера ще се състои на 20 юли в Копривщица в изпълнение на Теодосий Спасов (кавал), Борислав Йоцов (кларнет) и Плевенска филхармония. В програмата на концерта „Спасов VS Йоцов“ е включен и концертът за кларнет и кавал на Теодосий Спасов, в който по оригинален начин се преплита звученето на фолклорна и класическа музика.

На 21 юли от 19:00 часа големият български цигулар Веско Ешкенази ще изнесе концерта „В света на музиката“, в който ще участва виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и Плевенска филхармония. В програмата е наблегнато на иновативното звучене на цигулка, акордеон и симфоничен оркестър в съвременна интерпретация на класически произведения, като Токата и Фуга от Й. С. Бах, на смесването на музикалните жанровете - класика и джаз, както и на забележителната виртуозност на двамата инструменталисти.

22 юли от 21:00 часа Хилда Казасян, заедно с някои от най-изявените български джаз музиканти - Живко Петров, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов, Теодоси Спасов, Васил Петров, Христо Йоцов и Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов, ще представят мултимедийния концерт - спектакъл “Световното кино в музика”. В програмата са включени песни и музикални откъси от шедьоври на световното кино, като по този начин се преплитат в едно цялостно преживяване кино изкуството и музиката.

Последната вечер на фестивала (23 юли) е посветена на 30 годишнината от създаването на група „АКАГА“. Музикантите от групата са подготвили специални изненади за публиката.

В тазгодишното издание на Фестивала на изкуствата Копривщица за първи път ще бъдат показани две театрални представления, съсредоточени около темата какво значи, да си жена днес - пиесата „На живо“ на Яна Борисова, постановка на Димитър Коцев-Шошо, с участието на Александра Сърчаджиева - награда Аскеер 2022 за най-добър моноспектакъл на годината (20 юли 21:30 ч) и „Една българка“ по разказа на Иван Вазов, постановка Десислава Шпатова, в който голямата българска актриса Снежина Петрова интерпретира по нов начин класическия текст на Иван Вазов (21 юли 21:30 ч.)

На 23 юли в Старото училище от 17:00 часа Светлозар Желев ще представи "Любовта за напреднали", сборник с текстове поезия и проза на 88 съвременни български поети и писатели, разделени в 2 книжни тела, "мъжки" и "женски" екземпляр, на близо 800 страници. Едно любовно пътешествие от Иван Теофилов и Борис Христов, през Деян Енев, Алек Попов и Георги Господинов, до Стефан Иванов и Иван Ланджев, и от Здравка Евтимова и Теодора Димова, през Елена Алексиева и Капка Касабова, до Рене Карабаш и Яна Букова. А от 18:30 часа Маестро Найден Тодоров ще представи своята книга с разкази „Полъх от ангели“.

Всеки ден по време на фестивала от 16:00 аса и от 17:00 часа в Старото читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев – 1869“ ще се прожектират документални филми за изкуство от програмата на Филмовия фестивал “Master of Art” 2022.

Пълната програма и актуална информация за събитията може да следите на страницата на фестивала във Фейсбук тук: https://www.facebook.com/MasterOfArtKoprivshtitsa

„Много сме щастливи, че с заедно с безценната помощ на община Копривщица имаме възможността да ви поканим на второто издание на фестивала“ заявява Хилда Казасян и добавя „Обещаваме ви с тези пет наситени с качествено изкуство дни да направим лятото ви различно.“

Билети за фестивала може да бъдат закупени онлайн от Евентим - https://www.eventim.bg/bg/bileti/festival-na-izkustvata-koprivshchica-2022-lyatna-scena-581582/event.html в Туристическия център в Копривщица и в дните на фестивала на място.

Програма

19 юли 2022 г. (ВТОРНИК)

ОТКРИТА СЦЕНА

19:00 ч.

БЕЛОСЛАВА

21:00 ч.

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ&ОБИЧАЙНИТЕ ЗАПОДОЗРЕНИ

20 юли 2022 г. (СРЯДА)

ОТКРИТА СЦЕНА

19:00 ч.

ТЕОДОСИ СПАСОВ с Плевенска Филхармония

21:30 ч.

АЛЕКСАНДРА СЪРЧЕДЖИЕВА – НА ЖИВО – моноспектакъл

21 юли 2022 г. (ЧЕТВЪРТЪК)

ОТКРИТА СЦЕНА

19:00 ч.

ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ с Плевенска Филхармония

21:30 ч.

СНЕЖИНА ПЕТРОВА – ЕДНА БЪЛГАРКА – моноспектакъл

22 юли 2022 г. (ПЕТЪК)

ОТКРИТА СЦЕНА

21:00 ч.

ХИЛДА КАЗАСЯН - ”Светът на киното в музика”

23 юли 2022 г. (СЪБОТА)

ОТКРИТА СЦЕНА

21:00 ч.

АКАГА И СЪУЧЕНИЦИ - Концерт посветен на 30 годишнината от създаването на група Акага

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Изложба на съвременни български илюстратори на Панаира на детската книга в Болоня

Отиде си голяма българска художничка

На 85 години почина монументалният американски скулптор Ричард Сера

Прочутата фотографка Ани Лейбовиц става член на френската Академия за изящни изкуства

Фотографският проект "Нощни персонажи" ще бъде показан в Рим

Продадоха рядка картина на Ван Гог за огромна сума (ВИДЕО)

На 68 години почина създателят на легендарното аниме "Dragon Ball"

Aniventure Comic Con 2024 ще събере отново хиляди фенове през юли: Вижте първите обявени гости

"Артистични спомени": Юбилейна фотоизложба на Божидар Марков в Народния театър

Габриела фон Хабсбург показва скулптури и графики в галерия „Аросита“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт