Достъпен за посетители е най-новият туристически обект край Асеновград

4204
Достъпен за посетители е най-новият туристически обект край Асеновград
Снимка: Actualno.com

Родопска гайда и песенен тон огласиха балкана по време на официалното откриване на пещера „Добростански бисер“, известна още като „Ахметова дупка” - край Асеновград. Това име произлиза от легенда, разказваща за турчин, който бил хвърлен в нея, защото е помагал на местни българи по време на турското робство. А според друга легенда някога в пещерата е бил хвърлен жестокия турски бей Ахмет ага. Стотици асеновградчани избраха почивния 1-ви май, за да присъстват на церемонията по първото публично представяне на най-новата туристическа атракция в общината. Родопското „пещерно бижу“ ще бъде отворено до месец октомври, но само в дните петък, събота и неделя - от 9:00 ч. до 18:00 ч. Заради безопасността на посетителите, в пещера „Добростански бисер“ ще могат да влизат групи от по максимум 10 човека. Посещенията ще се осъществяват на всеки кръгъл час, като туристите ще бъдат придружени от екскурзовод. През останалите дни от седмицата обектът ще бъде отварян само по предварителна заявка на организирани групи, състоящи се от минимум 20 човека. Резервацията ще се извършва в Общинско предприятие „Туризъм“ към Община Асеновград. Входната такса на един човек е в размер на 5 лева. Намаленият билет за ученици, студенти и пенсионери струва по 4 лева на човек. За посещение на „Добростански бисер“ се предлага и семеен билет – 12 лева на човек, а при групи над осем души таксата за посещение също е 4 лева на човек. Обикновената беседа е на стойност 10 лева, а за провеждане на специализирана или на английски език, се плаща по 12 лева, всяка. „Всички ние, които сме живели в община Асеновград, помним хижа „Марциганица”. Посещавали сме пещерата „Ахметова дупка”. Тогава спускането в нея се случваше с въжета.

Сега тя е обновена, социализирана и се надяваме да се превърне в туристически обект.”, каза на церемонията по откриването на обекта кметът на града доктор Емил Караиванов. Новооткритата туристическа атракция в Родопите е една от общо 12-те социализирани пещери в България. „Добростански бисер“ е на около 5 километра от село Добростан, откъдето идва и името й. До нея може да се достигне, както с автомобил, така и пеша. В „родопското бижу“ могат да се наблюдават и трите вида карстови форми - сталактити, сталагмити и сталактони. Вътре в самия обект са се образували и малки езера. Пещерата е третата от родопския район, в която се е настанила пещерна колония от прилепи. За първи път тя е била проучвана за през 1963 г. Близо 30 години по-късно е благоустроена за посещения от Туристическо дружество "Безово"-Асеновград.

Ученичка от Асеновград втора в България на състезание по китайски език

Момиче от Асеновград се класира втора измежду всички, премерили сили и знания, в състезание по китайски език. Преди няколко дни в Инсти...

В течение на времето обектът е занемарен. Става неподходящ за посещения и впоследствие е окончателно затворен. Миналата година Министерството на околната среда и водите предостави пещерата за стопанисване от Община Асеновград. Извършени бяха възстановителни дейности и днес вече мястото е социализирано, обновено и годно за посетители. Така, официално вече „Добростански бисер“ се стопанисва от Общината, чрез ОП „Туризъм”. Предприети са и първите стъпки от процедурата за да може пещерата да бъде включена към „100-те национални туристически обекта“ на България. В деня на откриването на туристическата и природна забележителност посетителите имаха възможността до 13 ч. напълно безплатно да надникнат из „живота“ на „Добростански бисер“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com