Изложба показва тайнството на българския обреден хляб

13360
Изложба показва тайнството на българския обреден хляб
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Няма българска традиция или празник без обреден хляб. А символиката казва толкова много неща, че всички те не могат да бъдат събрани в един разказ. Затова инициатори от град Хисаря създадоха пътуваща фотоизложба, която разкрива множество български празници от регион Тракия и характерни за тях пити. Фотосите са подкрепени и с описание. В изготвянето на експозицията „Добре дошли в България“ участваха общо 12 жени - майсторки на пити - от община Хисаря.

Всички хлябове са снимани в автентична обстановка – из тайнствеността на Етнографски музей „Дом на традициите“ в село Старо Железаре. Посланието на изложбата е отправено към евроделегатите, които работят у нас през тези шест месеца, към туристите, посещаващи страната ни, и към младите хора, непознаващи все още традициите на Родината. „Решихме да покажем различните видове хляб, защото той е основният символ на България. Това е кодът, който ни свързва. Дори и да сме далеч, някъде из чужбина, когато се върнем у дома бързаме да вкусим от топлата питка на баба. Защото така чувстваме, че наистина сме вкъщи. Това е нещо, което не се забравя. Домашният хляб е най-вкусният спомен от детските години. Всеки българин го носи в сърцето си и го предава на своите деца.

Има недостиг на кадри и в сферата на хлебопроизводството и сладкарството

Има недостиг на кадри и в сферата на хлебопроизводството и сладкарството. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варн...

Хлябът е най-свещенният български символ.“, обясниха за Actualno.com инициаторите. В изложбата са представени предимно солени пити, приготвяни за основни християнски празници - Коледа, Нова година, Великден, Сирни заговезни, пролетните ритуали за Благовец, летни – за жътва и други. „Тук, под топлото слънце на Тракия, в подножието на мистичната Средна гора, край минералните извори на Хисаря, се намира царството на дъхавите топли пити, богато украсени с древни символи за здраве и берекет. Хлябът е душата на България, нейната същност и посока. Представяме точно българските погачи, защото осъзнаваме мъдростта, закодирана в тях. Това е нашето изкуство и ние имаме нужда от него.“, разказаха гостите, създали изложбата. Наред със снимките на пити, в експозицията е включен и кукерски ритуал, характерен за Хисаря.

В обичая участват млади хора, които на Сирни заговезни излизат, облечени в красиви костюми и хлопки, и обикалят из града. Изложбата „Добре дошли в България“ е разположена във фоайето на Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград и ще остане със свободен достъп там до 20.05.18 г. Фътуващата фотоекспозиция вече гостува в Пловдив, като предстои да посети София, Карлово, Казанлък и други населени места от регион Тракия.

Експерти: Хлябът няма да поскъпне след ръста в цената на тока за бизнеса

Има изкривяване на свободния пазар на ток. Около това мнение се обединиха енергийните експерти в ефира на БНТ Атанас Тасев и Константин...

Магията на българските обредни хлябове е представена в пътуващата изложба, благодарение на спечелен от Община Хисаря проект по грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018”. Целта на реализираната идея е да се утвърди позитивния образ на страната ни, чрез гостоприемство, култура и традиции. Експозицията е покана към европейските делегати да опитат автентичния български вкус и да се докоснат до запазените традиции в малките общности на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com