Над 50 ученици участваха в открития урок "Асеновградските будители"

6281
Над 50 ученици участваха в открития урок "Асеновградските будители"
Снимка: Actualno.com

Над 50 ученици от асеновградски училища се забавляваха заедно и едновременно с това, обогатиха знанията си за делото на народните будители, предаде кореспондентът на Actualno.com в Асеновград.

Събитието се състоя в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград този следобед. В открития урок на тема „Асеновградските будители“ се включиха шестокласници от няколко училища в града, сред които ОУ „Ангел Кънчев“, ОУ „Никола Вапцаров“, ОУ „Отец Паисий“ и други. Откритият урок се проведе за първи път под формата на обучителни игри.

Мултимедийно представяне за Деня на народните будители в Асеновград

Мултимедийно представяне под надслов „Спомен за будителите” ще се проведе в утрешния следобед в Асеновград. В събитието уча...

Мероприятието бе разделено на три етапа. Първо учениците трябваше да отговорят на близо 10 въпроса, свързани с Деня на народните будители. Такъв, например, бе „Кога за първи път е отбелязан празникът?“. След това, дойде ред на специално подготвената презентация, чрез която децата да научат за делото и живота на будителите от Асеновградско.

Снимка: Actualno.com

Последваха две игри, като в първата учениците влязоха в ролята на историци и реставратори. Задачата им бе да реставрират снимка на асеновградския будител Донка Пашкова. Учениците бяха разделени на отбори. Снимката бе изрязана като пъзел, а тяхната цел бе съединяването й в едно цяло.

В последната си задача участниците влязоха в ролята на библиотекари. Те трябваше да подредят правилно предварително разместените стихове на едно от стихотворенията на Ангелина Жекова, наречено „Ден на будителите“. За целта бе нужно или да са го научили, или да го наредят по смисъл.

Мероприятието в асеновградската библиотека бе организирано на основа на книгата „Станимашки будители“ - дело на асеновградчанинът Ангел Кръстев. Той е бил служител в Исторически музей Асеновград, като архивист.

Студенти и преподаватели от ТУ Пловдив не издържаха на мизерията в университета

Студенти от десетки градове на България, сред които и асеновградчани, възпитаници на Филиала на Техническия университет в Пловдив, прот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com