За тайните на различни професии научиха деца от Асеновград (СНИМКИ)

11923
За тайните на различни професии научиха деца от Асеновград (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

За професията на пожарникаря, библиотекаря, психолога, преподавателя и много други научиха по време на лятната занималня за деца, наречена "Ваканция в библиотеката". Програмата за малчугани от Асеновград се проведе в продължение на няколко седмици в Градска библиотека "Паисий Хилендарски".

Заниманията стартираха с презентация за Испания и испанските култура, традиции, национални ястия и фестивали. Деца от различни възрасти слушана и гледаха с интерес презентацията, която бе изнесена от доктор Атанаска Маджарова - доктор по социология, учител по "Философски цикъл" в пловдивско училище и преподавател по испански език в езиков център. След като приключи лекционната част, учениците трябваше да разгадаят и намерят в приготвената "супа от букви" на испански език плодовете и ученическите пособия от видеа, които бяха изгледали преди това. Присъстващите се потопиха в ритъма на испанската музика и фламенкото. "Мисията на преподавателя е да бъдеш пример и модел за образование и отдаденост към новото, да учиш непрекъснато, да искаш да се обогатяваш и най-важното е да умееш и да искаш да предаваш знанията и уменията си и на другите", сподели за Actualno.com доктор Маджарова.

От Христина Вълчанова пък малчуганите се запознаха с професията на археолога. Гостът запозна малчуганите с тайните на Харамийската дупка. Това е най-старото пещерно светилище в Родопите, което е разположено край село Триград, община Девин. Малките изследователи научиха и с какви материали и инструменти борави всеки археолог когато е на експедиция. След презентацията, за малчуганите бяха подготвени няколко задачи и те трябваше да работят в екип. Една от тях бе да различат антични от съвременни предмети.

Германия учи хората на нови професии и им плаща за това

Електротехник, физиотерапевт, зъботехник, банков служител: в Германия над 300 професии могат да бъдат усвоени в рамките на професионалн...

Професията на банкера пред малките асеновградчани представи Елка Беличева - служител в банка. Тя запозна децата с първите банкови институции в България. Съобщи им и колко на брой са банките у нас. Децата видяха стари книжни пари, които са били в употреба преди много години, но днес нямат стойност. След презентацията малчуганите трябваше да отговорят на няколко въпроса, сред които да посочат какво означава разход, доход, заем, трудово възнаграждение, банка и други термини от сферата на икономиката. Елка Беличева предостави и ценни съвети за спестяване на пари. Децата научиха къде са възникнали първите банки и първите банкноти и монети.

Професията на физика представи Зара Касапетева пред участниците във "Ваканция в библиотеката". Малчуганите научиха множество любопитни факти и разбраха с какво се занимава един физик. Касапетева беше подготвила шест интересни физични експеримента, в които децата и участваха активно. Интересните опити бяха свързани с различни закони на физиката. Видяха как се случва повдигане на хартийки с химикал. Включиха се в опит с вода и зехтин, смесени в една чаша, в която децата пускаха различни предмети, за да видят кой остава на повърхността и кой потъва. Надуване на балон от реакция на сода и оцет, балон, който не се пука от пламък на свещ и опит със свещ, чаша и купичка с вода, при който водата се качва в чашата и купичката остава суха също приковаха вниманието на подрастващите. След експериментите, за децата бяха подготвени и две видеа. На тях бяха показани звуците, които издават различните планети от Слънчевата система, и необятният космос. После малчуганите трябваше да проявят креативност и да развихрят въображението си. Гост-физикът им възложи задачата да нарисуват вятъра, Слънчевата система и как те си ги представят.

Най-популярните професии в Русия - не точно вдъхновяващи

Най-популярните професии в Русия са касиер-продавач и готвач, според резултатите от проучване на Министерството на труда и социалната з...

Крум Сираков разказа на асеновградчани за аквокатската професия. Той е адвокат по професия, но изследовател на пещери в свободното си време. Човек с приключенски дух и търсач на силни усещания. Той запозна децата с пещерите и неговите пещерни експедиции в Алпите на територията на Австрия. Гостът разказа за изпитанията, препятствията и опасностите, а които се е сблъсквал в своите експедиции. От него децата научиха, че планинската верига "Алпи" е най-богатата на пещери в Европа и света. Голяма част от тях все още не са изследвани и картографирани. Малчуганите разгледаха и оборудване за експедиции и най-въодушевени останаха от каската, която е задължителна част от оборудването на всеки пещерняк. Друго, което трябва да носи в планината всеки, тръгнал за по-дълго време, са хранителни продукти от първа необходимост, аптечка, топли дрехи, здрави въжета.

С професията на музейния служител запознаха децата представители на Исторически музей Асеновград - Надя Янкова и Атанаска Андонова. Те представиха презентация, в която ни запознаха с работата на музеолога, за неговите задълженията и функции. Музейните служители споделиха впечатленията си и от изложба, предизвикала фурор сред асеновградчани и открита официално в навечерието на Международния ден на жената - 8-ми март. Експозицията носи името "Тази вечер аз съм хубава", а откриването й премина при засилен интерес, от страна на асеновградчани. Надя Янкова обясни на малчуганите и за процеса прослънчване на различни покривки, мокети и килими, които се съхраняват в сандъци, и защо е важен той. Тя сподели също как се инвентират музейни експонати. Децата видяха истинска носия от асеновградския край и предмети от праисторията.

Професията на зъболекаря бе представена от денталния лекар доктор Магдалена Господинова. Тя даде ценни съвети на малките посетели за това, как да се грижат за зъбите си. Доктор Господинова прочете любопитни факти и посочи кои са вредните и полезните храни за здравето на зъбите. Гостът показа на децата как да ги почистват правилно, какъв вид паста, в какво количество се слага върху четката и колко минути е оптималното време за тяхното миене. Малчуганите разбраха как възникват кариесите и какво представляват силаните. Изненада за децата от "Ваканция в библиотеката" в Асеновград бе писмо от Феята на зъбките. Малките асеновградчани имаха възможността да видят отблизо макети на зъби.

“Фестивал на професиите” организират в Стара Загора

Четвъртокласници от училищата в Стара Загора ще имат възможност да участват в междуучилищния форум „Фестивал на професиите“...

Сред гостите в лятната програма на бе и първата подгласничка на "Мис Асеновград 2019 г." - Таня Александрова. Този път тя гостуваше със своята професия на магистър-фармацевт. Таня Александрова разказа кога е възникнала и кой е "бащата" на фармацията, в кой град е открита първата българска аптека, как се става магистър-фармацевт, кои са най-големите предизвикателства, пред които се изправят фармацевтите, какви професионални възможности дава фармацията след дипломирането. Едно от ценните послания за децата бе да разберат каква е разликата между магистър-фармацевт и помощник-фармацевт. След презентацията всички присъстващи участваха в приготвянето на капки за нос. После малчуганите изгледаха видео на тема "Защо избрах да уча фармация".

Екатерина Чобанова - завършваща психология, разкри тайните на психологията пред участниците в лятната "Ваканция в библиотеката" в Асеновград. Тя сподели какво работи психологът, с какви митове и предрасъдъци е обвързана тази професия и как се чувстват хората след посещение при такъв специалист. Екатерина Чобанова обясни на подрастващите, че психологът не е нито полицай, нито гадател или учител, нито е магьосник и не всичко му се получава с вълшебна пръчица. Тя разказа, че той е просто човек като всички останали и изпитва същите емоции и притеснения като другите. Чобанова увери децата, че да посещаваш психолог не е страшно, нито е слабост. Напротив - това правят хората, които искат да подобрят живота си в някакъв аспект. За децата Екатерина Чобанова бе подготвила две игри. Тя им раздаде емоционални карти, като всеки един от малчуганите трябваше да нарисува своите емоции в този момент. Тази игра ще помогне за самото себеизразяване на децата и ще им покаже, че не е толкова страшно да назоваваш емоциите си или да кажеш как се чувстваш. "Защото знаем, че често, ние хората, ги прикриваме и потискаме, а това може да ни разболее", обясни психологът. Освен това, всички заедно играха и на "развален телефон", но с движения, вместо с думи. "Интересното беше, че още в началото телефонната линия прекъсна и се получиха много странни движения", сподели Чобанова. Целта на тази игра бе да покаже на подрастващите, че не всички е така, както изглежда в началото и много често крайният резултат е съвсем различен.

Оператор на дронове - една от новите професии в Русия

Руската служба по заетостта състави списък на новите професии, които са се появили в Русия през последните години, предаде БГНЕС. Спис...

Децата от лятната занималня в библиотеката на Асеновград се запознаха и с професията на пожарникаря. Гости за целта бяха младши инспектор Антон Грънчовски и инспектор Стефанов от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в града. Те представиха презентация, в която разказаха с какво се занимава един пожарникар и какви са отговорностите му. Двамата инспектори показаха и обясниха подробности за оборудването, което е необходимо да има във всяка една пожарна кола. Разказаха за това, колко трудна и рискована е професията им, защото те рискуват живота си, за да спасяват хора, животни и имущество. Инспектор Стефанов припомни на децата кой е единният европейски телефонен номер при спешни случаи, на които всеки може да звънне и да сподели за възникнал пожар или бедствие. Номерът е 112. Пожарникарите подчертаха, че не бива да се правят шеги на спешния телефон, защото, докато пожарната препуска по подаден някакъв фалшив, някой през това време може наистина да има нужда от помощ. След презентацията и важните съвети младши инспектор Грънчовски облече пред децата предпазното облекло, което трябва да притежава всеки един пожарникар. То се състои от защитен костюм, каска, манометър, противогаз и специални пожарникарски ботуши с незалепващо покритие. Целият екип тежи около 30 килограма. "Пожарникарят не само гаси пожари, но се отзовава и на други критични ситуации, които могат да настъпят. Най-ценното от професията ни е удовлетворението от свършената работа. Когато сасим нечий живот, имущество и т.н.", сподели пред Actualno.com инспектор Стефанов. Той допълни, че децата, които искат да станат пожарникари, трябва да бъдат добри ученици и задължително трябва постъпват смело във всяко свое начинание. Накрая всички деца имаха възможността да се снимат с облеклото на пожарникаря.

В заключителния етап от представянето на професиите се включи и директорът на Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград Милена Марковска. Тя представи презентация на тема "Най-необичайните и красиви библиотеки в света". Децата се запознаха с библиотечни институции, изградени в причудливи форми и впечатляваща архитектура. Целта бе децата да се запознаят с най-древните хранилища на книги и най-старите библиотечни институции по света. Презентацията описа функциите на библиотеките, като се посочи, че те са място за приключения. Милена Марковска разказа и историята на асеновградската библиотека, която до преди няколко години е била най-голямата градска на Балканския полуостров. Марковска разкри пред децата, че по-голямата част от библиотеката в Асеновград се намира под земята. И първият етаж, на който се намира фоайето, всъщност е трети.После всички малчугани се запознаха с техниката book folding (сгъване на книги). Посетителите в занималнята изработиха различни фигурки от стари четива. Всички те вдъхнаха втори живот на стари списания и книги. "Професията на библиотекаря е една от най-интересните. Както библиотеките са ориентирани към новите технологии, които постоянно се развиват, така и библиотекарите трябва непрекъснато да израства и да учи, за да отговори на съвременните потребности. Преди време се смяташе, че тази професия и библиотекит еще изчезнат, но се случи точно обратното. Те намериха своето ново място сред обществото и в днешно време библиотеките, които показваме, включително ползват и роботи, които да обслужват хората. А и вече ролята на библиотекаря е много по-различна от тази, която е била в средновековието. Затова съм абсолютно убедена, че това е една от най-важните професии на бъдещето и бих се радвала, ако повече деца се запалят по нея, въпреки че е и една от най-нископлатените, така че човек трябва да работи от сърце и душа", каза в заключение за Actualno.com Милена Марковска.

През отминаващото лято в библиотеката на града бяха представени и много други професии. Тематичните занимания за различните професии в Градската библиотека на Асеновград ще продължат и през следващата година, тъй като през настоящата се радваха на засилен интерес от малките асеновградчани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com