Още професии ще имат задължения в борбата срещу прането на пари

5050
Още професии ще имат задължения в борбата срещу прането на пари
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Кръгът на задължените лица по Закона за мерките срещу изпирането на пари ще бъде разширен. Това предвиждат приетите от парламентарната вътрешна комисия с 12 гласа "за", нито един "против" и 6 гласа "въздържал се" поредни промени в този закон. Като основен мотив управляващите посочват необходимостта от транспониране на Директива (ЕС) 2018/843 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2018 г. Между 90 и 95% от текстовете в законопроекта са транспониране на директивата, увери зам.-министърът на финансите Маринела Петрова, която представи проекта в комисията.

От опозицията обърнаха внимание, че текстовете натоварват прекомерно брокерите на недвижими имоти и особено счетоводителите и изразиха опасения, че може да се повтори ситуацията с адвокатска гилдия и наложилото се преправяне на закона.

Борбата с прането на пари - 100 души обработват отчети 10 години

Параграф 2 от Закона за мерките срещу изпирането на пари предизвиква доста неясноти и паника сред неправителствените организации (НПО) ...

Иван Иванов от БСП поиска разяснения дали директивата изисква сред задължените лица да бъдат включени „лицата, които по занятие предоставят счетоводни услуги и/или консултации в областта на данъчното облагане, както и лицата, които като основна стопанска или професионална дейност предоставят, пряко или непряко чрез свързани с тях лица, съдействие под каквато и да е форма или съвети по данъчни въпроси“. Според него с този текст се отива на същата писта за следващи поправки в закона и отново припомни отпора на адвокатската колегия.

В отговор от финансовото министерство припомниха, че счетоводителите подлежат на регулация и по настоящия закон. По думите на зам.-министър Петрова „с новите промени се прави допълнително уточняване, така че да се избегне неясното и двойно тълкуване на текстовете“.

Включвайки се по темата, Красимир Ципов от ГЕРБ отбеляза, че е направена дерогация с предишното изменение на Закона и че не би трябвало да има противоречиво тълкуване. Той изрази надежда, че представителите на ДАНС и на Министерство на финансите няма да възразят, ако текстовете бъдат прецизирани преди второто гласуване.

Според депутати от комисията ще бъде създадена междуведомствена работна група за уточняване на текстовете между първо и второ четене. Представителите на ДАНС в заседанието заявиха готовност да приемат допълнителни предложения по текстовете.

Предложение: Брокерите да докладват за пране на пари при продажба и наем на имоти

Кръгът на институциите и професиите, длъжни да докладват пред ДАНС за съмнения, че техни клиенти перат пари, се разширява. Брокерите на...

С промените в ЗМИП се предвижда и съставяне на списък с длъжностите, заемани от видни политически лица и уведомяване на ЕК за този списък. Този списък кореспондира с лицата, които по Закона за противодействие на корупцията трябва да подават декларации, поясни председателят на комисията Пламен Нунев.

Сред новите категории задължени лица ще са тези, които съхраняват, търгуват или действат като посредници в търговия с произведения на изкуството, също лица, които предоставят услуги за обмяна между виртуални валути и признати валути без златно покритие и доставчиците на портфейли, които предлагат попечителски услуги, посочи още Маринела Петрова. Последните две категории лица ще подлежат на вписване в публичен регистър към НАП.

„Това ще е регистър само за тези категории, осъществяващи транзакции с такъв тип валути, тъй като това е дейност, която в момента е изцяло извън регулаторната рамка и може да се каже, че е в сивата зона“, обясни зам.-министърът на финансите. „Идеята е тази дейност да се изкара на светло. Това се случва във всички страни от ЕС“, подчерта Петрова и отбеляза, че след проучване на опита в Латвия, Австрия, Франция, Естония, които вече са създали такива регистри, финансовото министерство е преценило у нас регистърът да бъде към НАП.

Друга промяна е свързана с въведената забрана за разкриване или поддържане на анонимни банкови сейфове или сейфове на фиктивно име, добави Петрова. Тя съобщи още че се предвиждат и промени в правилата за комплексна проверка на клиентите, събиране и изготвяне на документи и друга информация, както и за тяхното съхраняване и извършване на оценка за риска от изпиране на пари и във връзка с европейските изисквания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика