Анкара: Повече не приемаме отношение към турските кипърци като към малцинство

2582
Анкара: Повече не приемаме отношение към турските кипърци като към малцинство
Снимка: iStock/Guliver

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му вече не приема отношението на властите на Република Кипър към кипърските турци като към малцинство.

"Ръководството на Република Кипър дава приоритет на нейния суверенитет и затова иска да разреши съществуващите въпроси", каза той на пресконференция с президента на Турската република Северен Кипър Ерсин Татар в Никозия.

"Кипърските турци са малцинство на острова. Вече не приемаме това. Тази дискусия е затворена за нас", съобщи агенция Ihlas.

Чавушоглу припомни, че предложението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за свикване на регионална конференция за Кипър и Източното Средиземноморие все още е в сила.

Мицотакис: Гърция не приема варианта „две държави” за Кипър

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис повтори твърдата позиция на правителството си, която отхвърля решението за две държави по въпрос...

"Турция и Северен Кипър са убедени, че нито една от страните не може да претендира еднолично за шелфа. Ние няма да позволим това и ще защитим правата си. Предложението на Северен Кипър за справедливо разпределение на приходите (от морски разработки на нефт и газ) е от значение. Ако разпределението на доходи не е равно, ще направим това, което се изисква", каза Чавушоглу.

Той потвърди позицията на Анкара по отношение на уреждането на въпроса в Кипър, като отбеляза, че "решението трябва да се основава на признаването на равенството на двата народа на острова и суверенитета на двете държави Кипър". Конференцията в Женева по кипърския проблем, според Чавушоглу, не е донесла резултати поради липсата на гъвкавост и желание на кипърските гърци да разрешат проблема.

На 27-29 април в Женева се проведе неформална конференция за разрешаване на кипърския проблем в традиционния формат „пет плюс един“, тоест с участието на лидерите на гръцката и турската общност на острова, външните министри на държавите гаранти за кипърската сигурност (Гърция, Турция и Великобритания), както и генералния секретар на ООН.

На тази среща на върха позициите на страните се разминаха коренно: турско-кипърската делегация, като предпоставка за възобновяване на преговорния процес, постави искане за необходимостта да се признае съществуването на две държави на острова, което противоречи на разпоредбите на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, че в Кипър трябва да се създаде федерация от две зони и от две общини. А от гръцко-кипърска страна настояха за стриктно спазване на този основен международен документ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израелската армия превзе Рафах - единствената точка за официално преминаване между Газа и Египет (ВИДЕА)

Започва се: Израелската армия влезе с танкове в Рафах и издигна знамена (ВИДЕО)

Примирие в Газа: Предложението, с което "Хамас" се съгласи

В Индия започва третата фаза от общите избори

Загинали и ранени при въздушни удари по Рафах

"Хамас" прие предложение за спиране на огъня, Израел одобри военна операция в Рафах

Русия, Южен Урал: Водата се оттича, радиацията - не?

Започва ли сухопътната операция: Израел нареди на хиляди палестинци да се евакуират от Рафах

Си Дзинпин: Светът навлиза в период на сътресения и промени

"Хамас" пое отговорност за атака срещу израелски войници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com