Арестуваха за корупция бивш премиер на Киргизстан

614
Арестуваха за корупция бивш премиер на Киргизстан
Снимка: iStock/Guliver

Бившият премиер на Киргизстан Сапар Исаков беше арестуван по обвинения в корупция във вторник, съобщиха от националната служба за сигурност, тъй като политическото разделение в бившата Съветска Централна Азия се задълбочи.

40-годишният Исаков бе задържан, след като бил разпитван за четвърти път във връзка с ролята му в осигуряването на инвестиции в електроцентрала в столицата Бишкек, докато служил в администрацията на тогавашния президент Алмазбек Атамбаев, съобщиха от службата за сигурност ГКНБ.

Международно летище „Манас“ в Киргизстан поднови работа

Международното летище „Манас“ в Киргизстан, което беше затворено в понеделник сутринта след падането на „Боинг“...

Исаков е обвинен в лобиране в интерес на китайската компания TBEA да модернизира жизненоважната електроцентрала, която по-късно се срина, когато температурите се понижиха през януари.

Но много местни анализатори твърдят, че разследванията, насочени срещу Исаков и други бивши високопоставени киргизки политици, може да са свързани повече с бурната вътрешна политика на страната, отколкото с върховенството на закона.

Исаков е широко смятан за протеже на Атамбаев, на когото беше забранен от конституцията на страната да се кандидатира за преизбиране миналата година.

Куничбек Кулматов, друг предишен съюзник на Атамбаев, който беше кмет на столицата от 2014 до 2016 г., също беше задържан днес.

Вероятно пилотска грешка е причина за самолетната трагедия в Киргизстан

По предварителни данни причината за падането на товарния самолет „Боинг“ 747 е грешка на екипажа. Това каза на брифинг за ...

Атамбаев беше наследен от Соронбай Женбеков миналия ноември при първото мирно предаване на властта между избрани президенти, откакто страната с 6 млн. души население получи независимост от Москва през 1991 г. Но опитите на Атамбаев за упражняване на влияние засилват напрежението в страната.

От кабинета на Женбеков съобщиха в понеделник, че разследванията за корупция, свързана с електроцентралата няма да засегнат отношенията с най-големия кредитор и съсед Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com