Арестуваната носителка на Нобела за мир осъди Иран от затвора, децата ѝ взеха наградата

2604
Арестуваната носителка на Нобела за мир осъди Иран от затвора, децата ѝ взеха наградата
Снимка: стоп кадър

Арестуваната носителка на Нобелова награда за мир Наргес Мохамади осъди в неделя „тираничното и антиженско" религиозно правителство на Иран в реч, произнесена от нейните деца, които приеха наградата.

Коя е Мохамади?

Мохамади, която води кампания срещу задължителното носене на хиджаб и смъртното наказание в Иран, е задържана от 2021 г. в столичния затвор Евин и не успя да получи лично престижната награда в норвежката столица Осло.

Още: "Враговете да преосмислят стратегиите си": Иран представи дронове с ракети "въздух-въздух" (ВИДЕО)

Още в началото на октомври Норвежкият Нобелов комитет присъди отличието на иранската правозащитничка Наргес Мохамади.

Мохамади е вицепрезидент на Центъра за защитници на правата на човека, ръководен от нейния колега, носител на Нобелова награда за мир Ширин Ебади.

Иранската активистка, която е на 51 години, е едно от основните лица на протеството движение "Жени, живот, свобода" в Иран. То се зароди след смъртта на младата иранска кюрдка Махса Амини, настъпила след арестуването ѝ в Техеран за нарушаване на иранските правила за носене на хиджаб. По време на протестите жени започнаха демонстративно да свалят хиджабите си, да си режат косите, да организират шествия по улиците на иранските градове.

Нобеловата награда за мир беше предадена на децата на Мохамади – 17-годишните близнаци Али и Киана – от председателката на Норвежкия нобелов комитет Берит Райс-Андерсен. Близнаците от 2015 г. живеят в изгнание във Франция с баща си.

Децата на Мохамади, облечени в черно, прочетоха на френски език словото на майка си, което тя е написала в затворническата килия и което е успяла да им предаде тайно, предаде БТА.

Какво казва Наргес Мохамади?

"Аз съм жена от Близкия изток, произлязла от район, който, въпреки че е наследник на богата цивилизация, днес е в капана на войната и в плен на пламъците на тероризма и екстремизма", пише Мохамади. Тя припомня, че нейната нобелова реч е написана "зад високите студени стени на затвора".

"Аз съм иранска жена, която е горда и за която е чест да дава своя принос за тази цивилизация, която днес е жертва на потисничеството на един тираничен религиозен и женомразки режим", допълва Мохамади в речта си и призовава международната общност да направи повече за човешките права.

"Задължителният хиджаб, наложен от правителството, не е типично религиозно задължение, нито културен модел, а средство за контрол и подчинение на цялото общество", се казва днес в речта на Мохамади, прочетена от децата ѝ. В нея активистката казва, че това е "срам за управляващите", налагащи на иранките задължението да носят хиджаб.

Още: Нобелистката за мир Наргес Мохамади е започнала гладна стачка в затвора

В речта си Мохамади описва Ислямската република като "чужда по самата си същност на народа си", критикува репресията, подчиняването на съдебната система на интересите на управляващите, пропагандата и цензурата, шуробаджанащината и корупцията.

"Иранският народ с упорство ще сложи край на репресията и на авторитаризма", се казва в речта на Мохамади. "Не се съмнявайте в това, това е сигурно".

Наргес Мохамади обяви гладна стачка в затвора в знак на солидарност с бахайската общност, която е най-важното религиозно мнозинство в Иран, което казва, че е жертва на дискриминация в много обществени сфери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com