Байдън с удар по Нетаняху: Санкции за израелски заселници на Западния бряг (ВИДЕО)

3263
Байдън с удар по Нетаняху: Санкции за израелски заселници на Западния бряг (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Американският президент Джо Байдън издаде указ, насочен срещу израелските заселници на Западния бряг (другата палестинска територия освен Ивицата Газа), които са обвинени в нападения над палестинци и израелски активисти за мир. Администрацията на Белия дом наложи финансови санкции на 4 лица, както и забрани за издаване на визи.

Според заповедта тези заселници са участвали в актове на насилие, както и в опити за унищожаване или отнемане на палестинска собственост.

Санкциите имат за цел да блокират възможността четиримата да използват финансовата система на САЩ и да забранят на американските граждани да контактуват с тях. Представители на САЩ заявиха, че преценяват дали да накажат и други лица, участващи в нападенията, които се засилиха по време на войната между Израел и "Хамас".

Още: Съд в САЩ: Израел извършва геноцид в Газа, Байдън да преразгледа подхода си

Атака срещу Нетаняху

Заповедта на Байдън е стъпка срещу най-близкия съюзник на Америка в Близкия изток. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху осъди американските санкции, за които правителството му е било предварително уведомено, съобщи Associated Press.

Правозащитни групи казват, че заселниците на Западния бряг са подпалили коли и са нападнали няколко малки бедуински общности, което е наложило евакуация. Палестинските власти твърдят, че някои палестинци са били убити.

Снимка: Бенямин Нетаняху, Getty Images

"Това насилие представлява сериозна заплаха за мира, сигурността и стабилността на Западния бряг, Израел и региона на Близкия изток и застрашава националната сигурност и външнополитическите интереси на САЩ", заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Още: САЩ са одобрили план за удари по ирански цели

В заповедта се отбелязва, че насилието от страна на заселниците подкопава външнополитическите цели на САЩ, "включително жизнеспособността на решението за две държави (Израел и Палестина) и гарантирането, че израелците и палестинците могат да постигнат равни мерки за сигурност, просперитет и свобода".

Байдън съживи призивите си за независима палестинска държава, която да съществува заедно с Израел - цел, която десетилетия наред убягваше на американските президенти и дипломатите от Близкия изток. Нетаняху е отхвърлял подобна идея през цялата си политическа кариера и е казвал на американците, че остава противник на всеки следвоенен план, който включва създаването на палестинска държава.

Още: Израел и Палестина - може ли да има две държави? Или войната ще продължи до пълно унищожение

Отговорът на израелския премиер

"Огромното мнозинство от заселниците са граждани, които спазват законите, а много от тях в наши дни се сражават като наборници и резервисти за защитата на Израел", осъди санкциите Нетаняху.

В края на октомври Байдън заяви, че насилието от страна на "екстремистките заселници" е равносилно на "наливане на бензин" върху вече горящите пожари в Близкия изток. "Това трябва да спре. Те трябва да бъдат подведени под отговорност. Това трябва да спре сега", каза той.

Новият указ ще даде на Министерството на финансите правото да налага финансови санкции на заселници, участващи в насилие, но не е предназначен да бъде насочен срещу американски граждани. Значителен брой от заселниците на Западния бряг имат американско гражданство и съгласно американското законодателство ще им бъде забранено да извършват сделки с лицата, на които са наложени санкции.

Още: Израелски военни се дегизираха като лекари, за да ликвидират терористи на Западния бряг (ВИДЕО)

Какво правят на Западния бряг израелски заселници?

Общо над 500 000 израелски заселници живеят на Западния бряг - като изключим Източен Йерусалим. И там обаче има израелски селища с над 220 хиляди израелски граждани. Палестинската автономия претендира за Източен Йерусалим като за своя суверенна територия. Понастоящем израелски селища съществуват и на Голанските възвишения, които международно се считат за сирийска територия.

Източен Йерусалим и Голанските възвишения, на практика, са анексирани от Израел, въпреки че международната общност отхвърля всякаква промяна на статута им и ги счита за окупирани територии. Въпреки че селищата на Западния бряг се намират на земя, управлявана по-скоро от израелското военно управление, отколкото от гражданското право, израелското гражданско право е "прокарано" в селищата, така че живеещите там израелски граждани са третирани по същия начин като живеещите в Израел.

На Западния бряг Израел продължава да разширява останалите си селища, както и да заселва нови райони. Международната общност смята територията за държана под израелска окупация, а създадените там населени места - за незаконни селища. Международният съд признава селищата за незаконни в консултативното си становище от 2004 г. относно бариерата на Западния бряг.

Още: Масово спиране на парите за палестински бежанци: Заради скандал с тероризъм

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com