Централната банка на Китай вдигна юана

1716
Централната банка на Китай вдигна юана
Снимка: Getty Images

Китайската народна банка (централната банка на страната) повиши курса на юана спрямо долара с 27 базисни пункта до 6,4612 юана за долар, което е максимум от началото на годината.

„Наблюдаваме намаляване на амплитудата на колебанията на юана към долара, което е показател за оптимизиране на механизма на формиране на обменните курсове”, заяви за агенция ТАСС старшият мениджър на Baoshang Bank Ван Хе.

По-рано, по време на срещата на президента на КНР Си Цзинпин с президента на САЩ Барак Обама, се обяви срещу нарочната девалвация на националните валути с цел стимулиране на износа в условията на забавяне на темповете на световната икономика, предаде БГНЕС.

Властите на САЩ са заявявали нееднократно, че смятат юана за подценен. Те твърдят, че това дава неоправдано предимство на китайската страна в търговията, като намалява стойността на експортните стоки.

На 11 август 2015 година Китайската народна банка обяви решението си да „оптимизира методиката за изчисляване” на валутния курс като се взима предвид положителното салдо на външната търговия на Китай, както и позициите на юана по отношение на валутите на други страни. След това в продължение на три дни юанът бе девалвиран към долара с 4,6%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com