X
 
 

Дамаск решен да отвърне на турско нашествие в Североизточна Сирия

1608 0
Дамаск решен да отвърне на турско нашествие в Североизточна Сирия
Снимка: Getty Images / Guliver
Дамаск "е решен и готов да се противопостави на нападение на Турция, използвайки всички законни средства", каза източник на външното министерство пред държавната информационна агенция САНА.

Той осъжда "заявленията на ястребите, враждебните намерения на Анкара... и военно струпване" по границата, цитира AFP.

Иран разполага военни по границата с Турция

Анкара трябва да проявява сдържаност и да избягва военните действия в Северна Сирия, съобщи агенция ИРНА, цитирайки президента на Иран ...

Дамаск разглежда планираното военно нападение в Сирия като агресивно нарушение на международното право.

"Сирия категорично осъжда безотговорните изявления и агресивните намерения на турския режим и струпването на военни на сирийската граница.

Това е позорно нарушение на международното право и резолюциите на ООН, които зачитат суверенитета и териториалната цялост на Сирия", се казва в изявление на външното министерство на страната.

Според изявлението, Анкара проявява експанзионистични апетити, които не могат да бъдат оправдани с никакви аргументи.

Кюрдите в Сирия вдигат и цивилни срещу Турция

Кюрдската администрация в североизточна Сирия призова цивилни граждани в защита на региона срещу "страховито нападение от Турция", коет...

"Изявленията на Турция относно безопасността на границите са опровергани от факта, че те са в нарушение на споразуменията от Адана - ако Турция се е придържа към споразуменията, тогава тя би могла да гарантира безопасността на своите граници", се казва още в документа.

Дамаск не признава нито автономната администрация на североизток, нито военното крило СДС. Сирийското правителство проведе серия от преговори с кюрдите, които досега не бяха успешни.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители