Ердоган: Кризата в Персийския залив не е в интерес на никого

1051
Ердоган: Кризата в Персийския залив не е в интерес на никого
Снимка: Gettyimages.com

Продължаването на кризата в Персийския залив, предизвикана от изолацията на Катар, не е в интерес на никого, каза турският президент Реджеп Ердоган днес на посещението си в региона, цитиран от световните агенции.

"Никой няма интерес да продължава тази криза", посочи той, преди да напусне летището в Истанбул за двудневното пътуване, което ще го отведе в Саудитска Арабия, Кувейт и Катар.

Твърденията на външното министерство на Германия са зли, скочи Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Ердоган осъди думите на външния министър на Германия Зигмар Габриел, който вчера, 20 юли, предупреди пътув...

Очаква се държавният глава да проведе разговори със саудитския крал Салман ибн Абдулазиз ал-Сауд, емира на Кувейт шейх Сабах IV ал-Ахмад ал-Джабер ал-Сабах и емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани, пише още БГНЕС.

Основната цел на двудневното посещение е създаването на диалог между страните, участващи в дипломатическата криза около Доха.

От самото начало на кризата Анкара призовава страните за разрешаване на ситуацията чрез диалог. Дори по време на бизнес форум в Истанбул, Ердоган обърна внимание на този въпрос в пленарната зала. Той каза, че Турция полага всички усилия по отношение на кризата. По-късно в интервю за ВВС, турският лидер отбеляза, че "Анкара плаща висока цена за конфликта в арабския свят."

Actualno.com припомня, че на 5 юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет обявиха скъсване на дипломатическите отношения с Катар, като я обвиниха в подкрепа на тероризма и намеса във вътрешните им работи. От началото на кризата Турция се опитва да действа като посредник за нормализиране на отношенията. Анкара показа подкрепата си за Катар, след като парламентът одобри на два пъти разполагането на турски военни във военновъздушна база в емирството.

Ердоган: ЕС губи времето на Турция

Анкара ще въздъхне с облекчение, ако ЕС се откаже да приеме Турция, заяви турският президент Реджеп Ердоган в интервю за BBC. "Ако в Е...

Преди броени дни страните от Персийския залив призоваха емирството да приеме шест принципа за борба с екстремизма и тероризма. От страната се иска още да договори план с конкретни мерки за тяхното изпълнение, с цел да се постигне решаване на ситуацията в Персийския залив.

Четирите страни първоначално дадоха 13 изисквания за разрешаване на кризата, но Доха ги отхвърли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com