Белгия от 2012 г. знаела за подготовката на атентатите в Париж

2230
Белгия от 2012 г. знаела за подготовката на атентатите в Париж
Снимка: Getty Images

Службата за сигурност на Белгия още през 2012 година разполагала с информация за подготовката на терористичните актове в Париж на 13 ноември 2015 година, съобщава Laatste Nieuws.

На разположение на изданието се оказала аналитична записка на спецслужбите, в която се казва, че терористична група планира атентати във френската столица. Но както твърди Laatste Nieuws, никой дори не попречил на членовете на тази група да пътуват от Белгия към Сирия и обратно, пише РИА Новости.

ИД твърди, че двама от атентаторите в Париж са иракчани

Радикалната групировка „Ислямска държава“ разпространи снимка на терористите, извършили атентатите в Париж, включително и н...

В записката се казва също, че в резултат на подслушване на членовете на предполагаемата терористична група в къща в емигрантския район Моленбек в Брюксел било установено, че при среща на нейните членове ставало дума за планиране на атаки срещу западната демокрация. Предполагаемите терористи обсъждали също къде да разположат оръжие и бомби.

Къщата в Моленбек, пише вестникът, принадлежала на белгиеца с марокански произход Гелел Алтар, арестуван преди десет дни в Казабланка по подозрение в причастност към терористичните актове в Париж.

По-рано Алтар бил известен като дясна ръка на Халид Зеркани, който се смята, че е вербувал и изпратил в Сирия двама участници в бъдещите атентати във френската столица. Един от тях е заподозряният в тяхното организиране Абделхамид Абауд, ликвидиран в хода на спецоперацията в парижкото предградие. Той участвал и в събирането на терористичната група в Брюксел през 2012 г.

На 13 ноември 2015 г. три координирани групи терористи извършиха серия нападения в Париж и предградието Сен Дени. Трима джихадисти се взривиха край стадион Стад дьо Франс, където се играеше мач между националните отбори на Франция и Германия.

Български оръжия използвани при атентатите в Париж

Два месеца след атентата от 13 ноември в Париж следователите все още не могат да проследят докрай пътя на използваните оръжия, които ид...

Друга група (предполагаемо от четирима души, един от които се издирва), атакува кафене и ресторант в Североизточен Париж. Още трима взеха заложници в концертната зала "Батаклан". Жертви на терористичните актове станаха 130 души, повее от 350 бяха ранени.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com