X
 
 

"Фукушима 1" ще струва на Япония два пъти повече от очакваното

432 0
photo of "Фукушима 1" ще струва на Япония два пъти повече от очакваното
Снимка: Gettyimages.com
Разходите за ликвидиране на последиците от аварията на атомната електроцентрала „Фукушима 1” ще се увеличат двойно, съобщи БГНЕС.

Освен операциите за контрол върху ситуацията и извличане на останалото в разрушените реактори ядрено гориво, в тях се включва и изплащането на компенсации на пострадалите и евакуираните от района жители. В сравнение с предишни пресмятания, сега разходите се определят на 21,5 трилиона йени (189,5 милиарда долара по текущия курс). Това се казва в публикуван в петък доклад на японското Министерство на икономиката, промишлеността и търговията.

Около 70,5 милиарда ще струва обеззаразяването на района и замърсените с радиоактивност разрушени конструкции, извличането на остатъците от ядреното гориво, както и обезопасяването му.

Японският премиер ще посети Пърл Харбър

Министър-председателят на Япония Шинзо Абе обяви, че възнамерява да посети Пърл Харбър през декември тази година, съобщава CNN. Посещен...

Приблизително толкова се предвижда да достигнат компенсациите за пострадалите и евакуираните жители на района, както и на местния туристически бизнес, пострадал от аварията.

Според плана на японските власти, необходимите разходи ще бъдат компенсирани не само от компанията оператор н АЕЦ „Фукушима 1” (Tokyo Electric Power), но и от останалите енергийни компании, което най-вероятно ще доведе до поскъпване на електроенергията за жителите на страната.

 

Извличането на отработеното ядрено гориво от първите три реактора, които пострадаха много повече от четвъртия, ще бъде един от следващите етапи. От четвърти реактор отработеното гориво бе извадено в края на 2014. Едва след това екипите, които ликвидират последствията ще се заемат с най-опасната част от операцията – изваждане на разтопилото се ядрено гориво от вътрешната част на реакторите. Както се очаква специалистите от компанията ще могат да започнат този етап не по-рано от 2025 година. Пълното премахване на „Фукушима 1” се очаква едва към 40-те години на века

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално