Хиляди ирански войници в офанзива срещу сирийските бунтовници

6803
Хиляди ирански войници в офанзива срещу сирийските бунтовници
Снимка: Gettyimages

Групи от ирански войници пристигат в Сирия през летище в провинция Латакия. За това съобщава Ал Джазира, цитирайки местни източници, докато сирийската армия стартира мащабна офанзива на север от стратегическия град Хомс.

Още ирански войски са пристигнали на международното летище „Басел ал Асад“ в близост до Джабле, провинция Латакия, съобщава Сирийската обсерватория за правата на човека.

Високопоставени ирански офицери убити в Сирия

Двама висши офицери от иранската Революционна гвардия бяха убити при сражения с „Ислямска държава“, съобщава иранската нови...

Сирийското правителство е спряло всички полети от и към летището от вторник насам, а пистата се използва в момента от руски и ирански части за авиобаза. Според местни източници хиляди ирански войници са пристигнали през последните няколко седмици.

Новините за пристигането на иранците подсказва, че засега „Ислямска държава“, подсилила позициите си в Източна Сирия, остава на заден план за сметка на поддръжката на Башар Асад да остане на власт в Сирия.

Докладите идват ден след като Алаедин Боруджерди, ръководител на Комисията по национална сигурност и външна политика към иранския парламент, се срещна с председателя на сирийския парламент, за да дискутира съвместна операция срещу опозиционните сили в северозападна Сирия.

Делегация от ирански официални лица пристигна в Дамаска в сряда. Пред Ройтерс високопоставен служител заяви, че сирийската правителствена офанзива ще бъде насочена срещу опозиционните сили в района на Алепо. Операцията ще бъде подкрепена от руски въздушни удари. Официалните лица са потвърдили пристигането на хиляди ирански войници.

Кюрди, араби и асирийци формират нов военен алианс в Сирия

Кюрдските милиции, подкрепени от САЩ и водената от тях коалиция, се присъединяват към нов военен съюз, който включва арабски групи. Тов...

Сирийската държавна телевизия и Сирийската обсерватория за човешки права заявиха, че правителствените сили и проправителствени милиции, подкрепени от руски самолети, са започнали атака срещу бунтовниците в селищата северно от град Хомс.

Руски въздушни удари бяха извършени върху и около град Талбиса и селата Дейр Малла, Дар Кабира и Халидия. Талбиса е една от крепостите на бунтовниците в провинция Хомс, които се сражават и срещу „Ислямска държава“.

Възвръщането на областта би помогнало на Асад да затвърди властта си над основни центрове в Западна Сирия и да подсигури територии, свързващи Дамаск с крайбрежните зони.

Автор: Руслан Трад

Ключов свидетел на изтезания в сирийските затвори, е бежанец в Германия

Един от сирийските правителствени войници, участвали в заснемането на масови мъчения, чиито снимки бяха публикувани в началото на 2014 ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com