Има ли траен имунитет след заразяване с коронавирус?

5278
Има ли траен имунитет след заразяване с коронавирус?
Снимка: iStock/Guliver

Нивата на антитела у пациентите, преболедували COVID-19, падат рязко за два-три месеца след отшумяването на инфекцията, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на изследване на китайски учени сред пациенти, заразили се с коронавируса.

В проучването са участвали както тежко болни, така и асимптоматични носители на вируса. Резултатите от изследването, публикувано в списание Nature Medicine, подкрепят тезата, че е нужно дълго време да се спазва социална дистанция и да се изолират рисковите групи пациенти, казват учените.

Хипотеза: Изглежда има хора с естествени антитела срещу коронавируса

"Резултати от ново изследване показват, че има връзка между интензивността на заболяването и кръвната група на човек. Тези с "нулева" и...

Здравните власти в някои страни, като Германия например, дискутират дали е етично и практично да се позволява на хора, при които е установено, че имат антитела срещу новия коронавирус, да се движат по-свободно, отколкото останалите. Откритието поставя под въпрос идеята за т.нар. имунизационни паспорти за пациенти, възстановили се от болестта.

Китайското изследване обхваща 37 пациенти със симптоми на COVID-19 и 37 заразени, които не проявяват симптоми. Учените установяват, че при тези от тях, които са дали положителен резултат на теста за имуноглобулин Г (IgG) антитела, след два-три месеца се отчита рязък спад от около 90 на сто на антителата. Този вид антитела е основен за човешкия организъм и го пази от вируси, бактерии и гъбички. Автори на изследването са учени от филиал на Китайския център за контрол и предотвратяване на заболяванията и техни колеги от други китайски институции.

Въпреки тези открития, проучването не отхвърля възможността други части на имунната система да осигуряват защита от новия коронавирус, коментира Цзин Дун-Ян. Въпреки че професорът по вирусология в университета на Хонконг не е участвал в изследването, той напомня, че някои клетки запомнят как да се справят с вируса след първата си среща с него и могат да осигурят надеждна защита, ако се срещнат повторно с инфекцията. Учените все още изследват дали този механизъм работи срещу новия коронавирус. Мнозина имунолози вече изказаха мнение, че въпреки спадащия брой антитела, имунната система вече е подготвена за нова среща със SARS-Cov-2 и ще неутрализира успешно бъдеща атака. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com