Иран непряко обвини Израел за атаките с дронове, Тел Авив очаква отговор (ВИДЕО)

2062
Иран непряко обвини Израел за атаките с дронове, Тел Авив очаква отговор (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Контролираната от иранския режим информационна агенция IRNA предупреди Израел чрез свой „източник“, че регионалният враг на Техеран скоро ще стане „свидетел на последиците от своята агресия“. Това е първото по-сериозно обвинение от Ислямската република след серията атаки с дронове в няколко провинции този уикенд.

В резултат на случилото се Израел е вдигнал нивото на готовност на своите сили за отбрана в очакване на ирански отговор.

Иран привика украинския топ дипломат в страната след атаките с дронове

Иранското външно министерство е привикало украинския топ дипломат (шарже д'афер) в Техеран този понеделник заради коментарите на страна...

На 29 и 30 януари израелски бойни самолети нанесоха три въздушни удара срещу вероятно подкрепяни от Иран бойци в Източна Сирия. При атаките са загинали най-малко 10 души от подкрепяните от Иран милиции или от силите „Кудс“ на Иранската революционна гвардия, пише в днешния си експертен анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

В събота бяха унищожени шест камиона, пътуващи през Ал-Хири, провинция Дейр-Ез-Зор, малко след като конвоят е преминал в Сирия от иракския граничен пункт Ал-Каим. Иранските марионетни канали в социалните мрежи публикуваха кадри, на които се вижда голям пожар в Ал-Хири веднага след нанасянето на въздушния удар, което показва, че атаката може да е детонирала прецизно управляеми боеприпаси. Държавната информационна агенция "Ислямска република" отрече съобщенията, че атаката е довела до жертви сред персонала на Революционната гвардия.

Израелски бойни самолети нанесоха още два въздушни удара по подкрепяни от Иран бойци в Ал-Хири и Сувейя, провинция Дейр-Ез-Зор, на 30 януари. Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че при първата атака е бил убит местен командир на подкрепяни от Техеран бойци, който е пристигнал, за да провери щетите от нападението на 29 януари. От ISW обаче не могат да потвърдят това. Вторият удар от 30 януари е насочен към конвой, след като е влязъл в Сирия през контролно-пропускателния пункт Ал-Каим. САЩ отрекоха да са участвали в ударите.

Русия заплаши с "непредвидими последици" заради атаките срещу Иран

Русия осъди неделния удар с безпилотен самолет по военен завод в Иран и предупреди за "провокативни" действия, които могат да доведат д...

ОЩЕ: Седем загинали при удари по оръжеен конвой в Сирия

Припомняме, че през уикенда имаше и атаки с дронове по военен завод в Исфахан (Иран), по сграда, където се помещават бойци от Революционната гвардия, по оръжейни складове и петролни заводи в няколко града. „Уолстрийт Джърнъл“ и „Ню Йорк Таймс“ писаха, че зад атаките стои Израел, но официална позиция на някоя от страните, разбира се, няма, както обикновено се процедира в такива случаи.

Междувременно сътрудничеството между Иран и Русия се засилва. На 29 януари те създадоха преки канали за финансова комуникация между иранските банки и повече от 800 руски банки. Заместник-управителят на Централната банка на Иран Мохсен Карами обяви, че иранските и руските банки са подписали Меморандум за разбирателство за финансови съобщения, който влиза в сила незабавно. Карами добави, че иранските финансови институции в чужбина също са включени в меморандума.

Официални лица и свързани с Ислямската република медии представиха меморандума като средство за заобикаляне на западните санкции срещу Иран и Русия и сравниха системата за обмен на съобщения със SWIFT - най-голямата платежна система в света.

САЩ не изключват военни действия, за да спрат ядрената програма на Иран

Иран се приближава до прага, при който обогатеният уран вече става годен за ядрено оръжие. Заради това САЩ отново заявиха, че няма да д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Преди да е станало твърде късно: Израел призова за още санкции срещу Иран

Наводнени улици и срутени пътища: Проблеми в Дубай и други емирства (ВИДЕО)

Любомир Кючуков: На ръба сме да стане от война между проксита война между две държави

Шолц: Със Си Дзинпин ще разискваме въпроса за мира в Украйна

МААЕ: Ядрените съоръжения на Иран са временно затворени

Нападението с нож в църква в Сидни е терористичен акт

"Иран заплашва световния мир": Нетаняху призова за обединение

Израел свалил 25 от 30-те ирански крилати ракети още извън пределите на държавата

15-годишен е предполагаемият извършител на нападението в църква в Сидни

Анализатор: Топката в момента е в полето на Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия