Ислямска държава екзекутира 20 души в античния театър в Палмира

9503
Ислямска държава екзекутира 20 души в античния театър в Палмира

Бойци на екстремистката групировка "Ислямска държава" екзекутираха 20 души в древноримския театър в Палмира.

Античният град в Сирия бе превзет неотдавна от джихадистите. Масовата екзекуция е била извършена пред публика в древноримския театър. Двадесетте мъже са били разстреляни, след като са били обвинени в това, че са воювали на страната на сирийското правителство.

С Палмира под контрола на "Ислямска държава" светът губи още история

Територията под контрола на "Ислямска държава" придобива застрашителни размери. След вчерашното превземане на античния град Палмира в С...

За последните девет дни в Палмира и околностите ИД е екзекутирала близо 220 души. При превземането на града пък са били убити около 400 местни жители, включително жени и деца. Те също са били обвинени от джихадистите във "връзки със сирийските власти".

Отделно от това, 5 семейства от Палмира са били отвлечени заедно с децата, след което са били изпратени в гр. Рака, столицата на "халифата", обявен от ИД. Засега джихадистите не са посегнали на античните паметници в Палмира, както сториха с Ирак, унищожавайки безценни артефакти на 3000 години.

Междувременно бе съобщено, че бойци на сродната на "Ал Кайда" екстремистка групировка "Ислямска държава" са убили 30 иракски военнослужещи при самоубийствена бомбена атака в иракската провинция Анбар. Трима атентатори-камикадзе са се взривили в преден пост в село ал-Мазра между градовете Карма и Фалуджа.

Палмира падна в ръцете на ИД на 20 май. В града се намират уникални антични паметници, които са признати за световно културно наследство от ЮНЕСКО.

Падането на Палмира - стратегическа загуба за Сирия?

Бързото превземане на Палмира – след едва няколко дни на сражения – може да се определи като огромна военна победа за груп...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com