Избягалият президент на Шри Ланка се завърна в страната си

2089
Избягалият президент на Шри Ланка се завърна в страната си
Снимка: Getty

Бившият президент на Шри Ланка Готабая Раджапакса, който избяга от страната през юли, след като десетки хиляди протестиращи нахлуха в дома и офиса му в знак на протест срещу икономическата криза в страната.

Раджапакса долетя до международното летище в Коломбо в петък от Банкок през Сингапур.

Шри Ланка се споразумя с МВФ за заем от 2.9 млрд. долара

Шри Ланка постигна предварително споразумение с Международния валутен фонд за получаването на заем от около 2.9 милиарда долара, съобщ...

На 13 юли сваленият лидер, съпругата му и двама бодигардове заминаха със самолет на ВВС за Малдивите, а оттам за Сингапур. Там президентът официално подаде оставка. Две седмици по-късно замина за Тайланд.

Ситуацията в страната

Месеци наред Шри Ланка страда от тежка икономическа криза, която предизвика извънредни протести и безпрецедентен обществен гняв, който в крайна сметка принуди Раджапакса и неговия брат, бившия премиер, да се оттеглят.

Ситуацията в фалиралата страна се влоши от глобални фактори като пандемията и руската инвазия в Украйна, но мнозина смятат някога могъщото семейство Раджапакса за отговорно за лошото управление на икономиката и изпадането й в криза.

Икономическият срив доведе до продължил месеци недостиг на основни неща като гориво, лекарства и газ за готвене поради липса на чуждестранна валута.

Въпреки че доставките на газ за готвене бяха възстановени чрез подкрепата на Световната банка, недостигът на гориво, критични лекарства и някои хранителни продукти продължава.

Приеха оставката на президента на Шри Ланка

Оставката на президента на Шри Ланка е приета, съобщи днес председателят на парламента на засегнатата от кризата страна, след като по-р...

Островната държава спря изплащането на близо 6,94 милиарда евро външен дълг, дължим тази година. Общият външен дълг на страната възлиза на повече от 50,9 милиарда евро, от които 27,8 милиарда евро трябва да бъдат изплатени до 2027 г.

Властта

Във вторник президентът Ранил Викремесингхе, който пое поста, след като Раджапакса подаде оставка, постигна предварително споразумение с Международния валутен фонд за спасителен пакет от 2,9 милиарда евро помощ за четири години, за да помогне на страната да се възстанови.

През април протестиращите започнаха да лагеруват пред офиса на президента в сърцето на Коломбо с призиви за оставка на президента.

Преди Раджапакса да подаде оставка, по-големият му брат се оттегли като министър-председател и още трима близки членове на семейството напуснаха позициите си в кабинета.

Новият президент на страната потуши протестите. Първата му акция като лидер включваше демонтирането на протестните палатки посред нощ, когато полицията насилствено отстрани демонстрантите от мястото им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com