Япония отбеляза 76 г. от атомната бомба в Хирошима

2602
Япония отбеляза 76 г. от атомната бомба в Хирошима
Снимка: Getty Images/Guliver

Япония в петък отбеляза 76 години от първата атака с атомна бомба в света, със сдържани церемонии и разочарование от отказа на организаторите на Олимпиадата да запазят минута мълчание.

Оцелели, роднини и шепа чуждестранни сановници присъстваха на тазгодишното основно събитие в Хирошима, за да се помолят за загиналите или ранени при бомбардировките и да призоват за световен мир.

Ръководителят на Софийската опера: Никой не е осквернявал паметника в Хирошима

Никой не е осквернявал Мемориала на мира в Хирошима. Става въпрос за ограда, която спира достъпа до поляната, водеща към паметника. Тов...

Опасенията от вируси оставиха настрани от събитието широката общественост, като вместо това церемонията се излъчи онлайн.

Участниците, много от които облечени в черно и носещи маски за лице, отправиха тиха молитва в 8:15 сутринта, когато първото ядрено оръжие, използвано по време на война, е било хвърлено от американски бомбардировач.

Приблизително 140 000 души са убити при бомбардировката на Хирошима, която е последвана три дни по -късно от атомната бомбардировка на Нагасаки.

В петък кметът на Хирошима призова лидерите да посетят градовете и предупреди, че „опитът е научил човечеството, че заплашването на другите като самозащита не е от полза за никого“.

В Япония прилагат ново лекарство срещу коронавирус

„Правителството е осигурило ново лекарство, което предотвратява тежкото протичане на болестта с цели 70% и използването му започв...

Премиерът Йошихиде Суга също произнесе реч в града, но по -късно беше принуден да се извини, че пропусна част от текста - според съобщенията за японската подкрепа за международното ядрено разоръжаване - очевидно случайно.

43-годишната Йоко Садо, разхождайки се в мемориалния парк на мира със седемгодишния си син, заяви, че липсата на посетители поради пандемията е лишила Хирошима от възможността да разпространи послание за мир.

„Малко съм разочарована“, каза тя пред AФП. "Това би било чудесна възможност." Тази година церемонията е първата, откакто международният договор за забрана на ядрените оръжия влезе в сила миналата година, когато 50 -та страна ратифицира текста. Договорът не е подписан от ядрени държави, но активистите смятат, че той ще има постепенен възпиращ ефект. Япония също отказа да го подпише, заявявайки, че споразумението няма да има никаква тежест без участие от държави с ядрено въоръжение. Но страната също е в деликатно положение, тъй като е под ядрения чадър на САЩ, като американските сили отговарят за нейната отбрана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com