Китай заплашва да потопява американски самолетоносачи

4587
Китай заплашва да потопява американски самолетоносачи
Снимка: Getty Images / Guliver

В арена на пряко противопоставяне между Вашингтон и Пекин се превръща Южнокитайско море (ЮКМ). По време на учение Китай демонстративно изстреля в акваторията му балистични ракети, включително т. нар. убиец на самолетоносачи.

В отговор на това САЩ включиха за първи път в черен списък 26 китайски държавни служители и компании, участващи в строежа на военни бази на спорни острови, и посочиха, че ще се противят срещу експанзията на КНР. И ако се приемат сериозно думите на шефа на Пентагона Марк Еспър, срещу Америка е хвърлил предизвикателство не само Пекин, но и Москва, пише Владимир Скосирев от "Независимая газета".

Помпео обвинява Китай за учения в спорни води

Военните учения на Китай край спорните острови в Южнокитайско море имат извънредно провокационен характер, заяви държавният секретар на...

Збигнев Бжежински, съветник по националната сигурност на президента Джими Картър, формулира основната задача на външната политика на САЩ по следния начин: да не се допусне появата на съперничеща суперсила, която да застраши интересите на Америка, глобалното й превъзходство.

Вашингтон на практика предприе безпрецедентна стъпка - за първи път наложи санкции, или включи в черните си списъци 24 китайски компании и двама служители, участващи в строежа на летища, военни обекти и инфраструктура на спорни острови в ЮКМ.

Колкото до китайските ракетни пускове, те бяха част от учение на Народноосвободителната армия, включващо имитация на удар по американски военни кораби. Както твърди японският в. "Джапан таймс", това е било предупреждение, отправено към САЩ. Съвпадението по време между въвеждането на санкциите и ракетните стрелби е случайно. По думите на Иън Греъм, старши научен сътрудник от Международния институт за стратегически изследвания в Сингапур, с тези ракети китайците са изпратили "поздрав" до американците, организирали съвместно с 10 партньорски страни големите военноморски маневри RIMPAC край Хавайските острови.

Според пекинския в. "Global Times" тези ракети са особено опасни за самолетоносачи. Ди Еф-26 Би с обсег 4000 км може да носи както обикновена, така и ядрена бойна глава. А обсегът на ракетата Ди Еф-21 Ди е 1800 км. Наричат я първата в света противокорабна балистична ракета. Тя вероятно е била изстреляна от континента.

Китай призова САЩ да спре с военните провокации в Южнокитайско море

Китай призова американските военни да спрат да показват мускули в Южнокитайско море и да избягват добавянето на "нови несигурности" по ...

Закономерен е въпросът дали САЩ се канят да се оправят с Китай и Русия поотделно или очакват от тях съвместен отпор. Алексей Маслов, и. д. директор на Института за Далечния изток към Руската академия на науките, отбеляза пред "Независимая газета": "Води се доста фина игра. САЩ искат да представят нещата така, сякаш в света има някаква антиамериканска коалиция, включваща Китай и Русия.

Съответно врагът е силен и много опасен. Всъщност позициите на Китай и Русия към САЩ са различни. Изстрелването на ракети от Китай показва, че той е готов да даде отпор на САЩ. А Русия от военна гледна точка не се държи агресивно спрямо Щатите. Второ, няма никакъв военнополитически съюз между Русия и Китай, насочен именно против САЩ.

Америка говори за някакъв фантом, който не съществува. В навечерието на изборите един от основните лозунги на Тръмп ще звучи така: "САЩ трябва да се противопоставят срещу световния комунизъм в лицето на Китай и срещу потенциалната агресия от страна на Китай и на Русия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Ердоган пристигна на посещение в Ирак

Силно земетресение разлюля Източен Тайван

Докато Рафах се готви за нови удари, Израел атакува сърцето на Газа (ВИДЕО)

Началникът на военно разузнаване на Израел подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com